Bloemkoolsoep met kerrie basisrecept

Bloemkoolsoep met kerrie basisrecept

Een romige bloemkoolsoep is wat mij betreft altijd een goed idee. Zeker dit kruidige bloemkoolsoep recept met kerrie maken we hier regelmatig. Makkelijk te maken, smaakvol en met ingrediënten die je meestal al gewoon in huis hebt. Dit is echt zo’n lekkere maaltijdsoep!

Bloemkool heeft van zichzelf een zachte smaak, maar met een beetje specerijen kan je het veel spannender maken. Ik gebruik kerriepoeder en garam masala, zo krijgt de soep een kruidige smaak waarvan je wilt blijven eten. Deze soep is vegetarisch, voedzaam en romig zonder dat er liters room in gaan. Gewoon met bloemkool en aardappel!

👉 Dit lees je vandaag bij ons:

  • Hoe maak je de romige bloemkoolsoep met kerrie
  • Veelgestelde vragen
  • Wat eet je bij de bloemkoolsoep?
  • Meer lekkere soep recepten met bloemkool
bloemkoolsoep met kerrie basisrecept

Hoe maak je een romige bloemkoolsoep met kerrie

De truc zit hem in de combinatie van bloemkool, aardappel en specerijen. De aardappel zorgt voor een gebonden structuur, zonder dat je echt aardappel proeft. Een andere lekkere soep met aardappel is onze romige aardappel preisoep. De kerriepoeder en garam masala geven een heerlijke kruidige smaak. Voeg eventueel wat (plantaardige) kookroom toe vlak voor serveren.

Wij eten deze soep vaak als lichte avondmaaltijd met zelfgebakken brood erbij. Maar hij is ook heerlijk als lunch, 4’uurtje of als voorgerecht.  

bloemkoolsoep met kerrie en room

Bloemkoolsoep met kerrie basisrecept

Ben jij ook zo gek op bloemkool? Probeer dan zeker eens deze kruidige bloemkoolsoep met kerrie. Geniet van een heerlijke smaakexplosie.
3.71 van 24 stemmen
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
4 personen

Equipment

  • stoofpan of kleinere soeppan
  • staafmixer

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 1 bloemkool ongeveer 500-600 gram, in roosjes gesneden
  • 500 gram iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden (ongeveer 2,5 bij 2,5 cm)
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snufje zout optioneel
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • roomboter of olie
  • scheut kookroom optioneel
  • handje verse peterselie fijngehakt en optioneel
  • 850 milliliter heet water

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verhit een scheutje olie of klontje roomboter in een stoof of soeppan. Fruit de uien met de knoflook.
  • Voeg de blokjes aardappel, bloemkoolroosjes, kerriepoeder, garam masala, kurkuma, pul biber en zwarte peper toe. Bak dit voor ongeveer 2 minuten mee.
  • Verkruimel de bouillonblokjes erbij en voeg het water toe. Breng de soep aan de kook. Zet het vuur lager en laat de bloemkoolsoep afgedekt 15-20 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep eventueel verder op smaak met een snuf peper en/of zout. Voeg eventueel ook een flinke scheut kookroom toe en meng dit door de soep.
  • Schenk de soep in kommen en bestrooi met eventueel fijngehakte peterselie, pul biber en nog een scheutje (plantaardige) kookroom. Eet smakelijk!
Gang: avondeten, Bijgerecht
Keuken: Nederlands, Nederlandse
bloemkool, bloemkoolsoep, bloemkoolsoep met kerrie, kerrie, soep, soep recepten
Bloemkoolsoep met kerrie basisrecept
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen over bloemkoolsoep

Kan ik deze soep invriezen?

Ja, laat de soep eerst volledig afkoelen en vries hem dan per portie in. Bij opwarmen even goed doorroeren – eventueel met een scheutje water of kookroom.

Is deze soep vegan te maken?

Zeker! Gebruik olie of plantaardige boter in plaats van gewone boter en vervang de kookroom door plantaardige kookroom of kokosmelk. Kies ook voor een vegan bouillonblokje.

Welke aardappels zijn het beste voor bloemkoolsoep?

Gebruik iets kruimige aardappels zoals Bildtstar of Frieslander. Die zorgen voor een mooie binding zonder dat het papperig wordt.

Toppings voor de bloemkoolsoep met kerrie

Dit bloemkoolsoep recept met kerrie is al romig en smaakvol, maar met een topping maak je er makkelijk iets bijzonders van. Zeker als je de soep serveert voor het avondeten of voor gasten.

Onze favoriete toppings:

  • Uitgebakken spekjes – lekker krokant en geven een zoutige smaak
  • Gerookte kip of hamblokjes – voor extra vulling
  • Bosui – lekker knapperig en fris van smaak
  • Koriander – geeft een extra kruidige smaak
  • Geroosterde bloemkoolroosjes – voor meer bite en vezels

Zelf bloemkool roosteren?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd kleine roosjes, kruid ze met kerriepoeder, peper, zout, chilivlokken en een beetje olijfolie. Rooster ze 10-15 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Perfect als pittige topping.

Wat eet je bij bloemkoolsoep?

Wij eten deze bloemkoolsoep met kerrie het liefst met zelfgemaakt kaas-uienbrood of een stuk courgette plaattaart met prei en feta. Een frisse salade kan natuurlijk ook of serveer gewoon stokbrood met kruidenboter erbij. Zo zet je in no-time een volledige maaltijd op tafel.

romige bloemkool soep met kerrie geserveerd met kaas-uienbrood

Nog meer lekkere bloemkoolsoep recepten

Heb jij dit bloemkoolsoep recept met kerrie gemaakt en smaakt dit naar meer? Probeer dan ook eens onze bloemkoolsoep met zoete aardappel en gele curry, die is tevens lekker kruidig van smaak. Een andere favoriet bij ons thuis is de bloemkoolsoep met pastinaak en venkel, die is juist een stuk frisser van smaak. Of probeer eens deze bloemkoolsoep.

bloemkoolsoep met kerrie geserveerd met scheutje kookroom en verse peterselie, in witte kom

Hopelijk valt dit bloemkoolsoep recept ook bij jou thuis goed in de smaak. Veel kookplezier en eet smakelijk!

3.71 from 24 votes (24 ratings without comment)
2 reacties
  1. 5 sterren
    De kruiderij was erg goed.nAlhoewel mijn kerrie al een garam masala is voegde ik voorzichtig een half th.l. ras al hanout toe en maakte het af met gesnipperde ham en bosuitje..nIk nam minder aardappel omdat ik niet van erge dikke soep houd. 2 middelgrote aardappelen maakte het tot een mooi gebonden soepje.

  2. Beste Carla,

    Wat heerlijk met de toevoeging van een beetje ral el hanout, ham en bosui.
    Dit ga ik zelf de volgende keer ook proberen 🙂 Dank je wel dus voor de tip.

Reacties zijn gesloten.