Bietjes en wortel uit de oven. Naast bietjes en wortel gaat er op deze traybake ook nog krieltjes en verse worst. Dit allemaal breng ik op smaak met gedroogde tijm, kaneel en honing.
Traybake
Het voordeel van een traybake is dat je oven het meeste werk voor je doet. Jij legt alle ingrediënten op een bakplaat (of lage ovenschaal), dan breng je alles op smaak en hup…..de oven in!
Na ongeveer een half uurtje kan je dan meestal al aan tafel. Ennnnn je hebt ook nog eens weinig afwas. Dit recept scheelt je dus geld én tijd!
Heb je nu geen bakplaat gebruik dan een lage ovenschaal. Het lekkerste resultaat krijg je namelijk als het vocht kan verdampen. Ander loop je kans dat je groenten wat zompig worden.
Een andere lekkere traybake is de vegetarische traybake met aardappel en groenten
Verse bietjes
Ik gebruik voor dit recept verse bietjes. Wel belangrijk is om de bietjes in niet al te grote blokjes te snijden. Anders blijven de stukjes biet te hard en dat is niet lekker.
TIP: verse bietjes bevatten natuurlijk een prachtige roze kleurstof. Wil je geen roze handen overhouden na het schillen en snijden van de bietjes? Gebruik dan latex handschoentjes.
Eet jij ook zo graag bietjes? Probeer dan ook eens mijn bietenstamppot met pittige gehaktballetjes.
Wortel
Het is voor een traybake belangrijk dat de ingrediënten dezelfde baktijd hebben. Daarom gebruik ik voor deze traybake waspeen. Deze worteltjes zijn namelijk niet zo dik en je hoeft ze daardoor alleen in iets kleinere stukjes te snijden.
Herfstige smaken
Dit keer breng ik alle ingrediënten op smaak met gedroogde tijm en kaneel. Je huis ruikt dan echt heerlijk naar herfst. Uiteraard gebruik ik ook nog een flinke snuf zwarte peper, zout en een snuf pul biber.
Heb je geen pul biber dan kan je ook gewoon een snufje gedroogde chilivlokken gebruiken.
Nadat de traybake 20 minuutjes in de oven geweest is drizzle je er nog 2 flinke eetlepels honing overheen. Vervolgens bak je de traybake nog voor 10-15 min. De honing gaat dan lekker karameliseren.
Recept bietjes en wortel uit de oven
Bietjes met wortel uit de oven
Equipment
- 1 bakplaat of lage grote ovenschaal
Ingrediënten
- 1 zak voorgegaarde krieltjes ongeveer 700 gram (geen mini krieltjes)
- 500 gram waspeen in stukjes gesneden
- 4 stuks verse bietjes geschild en in kleine blokjes gesneden (ongeveer 600 gram ongeschild)
- 3 stuks verse worst
- 2 eetlepels honing flinke eetlepels gebruiken
- 1/2 theelepel kaneel
- 2 theelepels gedroogde tijm flinke theelepels gebruiken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- snuf pul biber of chilivlokken
- hand rucola
- 100 gram feta verkruimeld en optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Leg op de bakplaat de bietjes, wortel, krieltjes en knijp de verse worst in stukjes uit over de bakplaat.
- Besprenkel alles met een scheutje olijfolie en bestrooi met de gedroogde tijm, zwarte peper, kaneel, zout en pul biber (of chilivlokken)
- Bak in de oven voor 20 minuten. Drizzle na 20 minuten de honing eroverheen en bak nog eens voor 10-15 minuten.
- Serveer de traybake met eventueel een handje rucola en verkruimelde feta. TIP: niet gezond maar wel erg lekker is om de traybake te serveren met een klodder Zaanse mayo 🙂
- TIP: je kunt eventueel de stukjes biet en wortel kort voorkoken maar gebruik dan liever wel mini krieltjes en geen grotere krieltjes. Anders zijn je groenten gaar en je krieltjes nog rauw.
Bietjes en wortel uit de oven
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Waardeloos recept! Na een half uur waren alleen de krieltjes zacht, maar biet en wortel nog keihard. Ik heb andere kruiden gebruikt (gember en kardemom) en geen worst; de smaak was heerlijk, maar ja, die harde groenten. Gelukkig was ik alleen… en ik heb mijn bordje leeggegeten. Volgende toch de groenten eerst koken, denk ik…
Beste Margaretha, Wat ontzettend vervelend om te lezen dat bij jou de groenten nog zo hard waren. Zelf heb ik dit (gelukkig) nog niet meegemaakt. De groenten een paar minuten voorkoken voorkomt inderdaad dat de groenten te hard blijven. Soms is het alleen wel weer een nadeel dat de groenten dan te “zompig” worden. Dit is uiteraard ook eventueel wel weer te voorkomen door regelmatig de bakplaat te checken.