Deze bietensalade met feta is fris, gezond én super simpel om te maken. Binnen 15 minuten staat dit kleurrijke gerecht met appel, rucola en pecannoten op tafel. Bij ons thuis is dit een van die salades waar iedereen blij van wordt, zelf onze kinderen. Met deze salade zet je een kleurrijke en smaakvolle maaltijd op tafel waar iedereen van kan genieten. 😊

Kleurrijke salade met biet en appel
Er zijn van die gerechten die altijd goed smaken, ongeacht het seizoen. Deze bietensalade met feta en appel is daar een perfect voorbeeld van. Ik maak hem regelmatig op drukke dagen, wanneer ik weinig tijd heb maar toch iets gezonds en lekkers op tafel wil zetten. De combinatie van zachte bietjes, frisse appel, romige avocado en zoute feta is echt onweerstaanbaar lekker. Met een handje pecannoten erbij wordt het ook nog eens heerlijk knapperig.



Simpele bietensalade: makkelijk, gezond en snel
Wat ik zelf zo fijn vind aan deze salade is dat hij niet alleen gezond is, maar ook super snel klaar. Binnen 15 minuten kun je al aan tafel. Ideaal dus voor een doordeweekse avond. En geloof me, ook kinderen zijn vaak enthousiast over dit gerecht. Zeker als je de dressing een tikje zoeter maakt met wat extra honing.
Wil je liever geen feta? Dan kun je ook kiezen voor geitenkaas of de salade gewoon zonder kaas serveren. Net zo lekker! En voor een plantaardige variant laat je de kaas helemaal weg of kies je voor een vegan alternatief.
Tip: Gebruik voorgekookte bietjes uit de koeling voor extra gemak. Die zijn lekker zacht van structuur en snel in gebruik.
Andere lekkere recepten met biet
Wil je meer gerechten met biet eten? Probeer dan ook eens de volgende recepten:
- bietjes en wortel uit de oven
- hartige taart met biet en prei
- bietenstamppot met pittige gehaktballetjes
Recept bietensalade met feta en appel

Bietensalade met feta en appel
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 500 gram bieten ik gebruikte voorgekookte bieten
- 75 gram rucola of andere sla naar eigen smaak
- 50 gram pecannoten grof gehakt
- 1 appel in plakjes of blokjes gesneden
- 1 avocado in reepjes of blokjes gesneden
- 75 gram feta verkruimeld
DRESSING
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel honing
- snuf chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zeezout
- 1,5 theelepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Halveer de bieten en snijd ze in dunne plakjes. (blokjes mag uiteraard ook als je dit makkelijker/lekkerder vindt)
- Meng alle ingrediënten voor de dressing.
- Meng in een grote mengkom de rucola met de bieten, appel, avocado, pecannoten en de dressing.
- Verdeel de salade over een grote schaal of verdeel over 4 aparte borden.
- Verkruimel de feta eroverheen en bestrooi eventueel met extra zwarte peper en/of chilivlokken. Eet smakelijk 😋
Notities
Veelgestelde vragen
Voor het gemak gebruik ik meestal voorgekookte bieten uit de supermarkt. Ze zijn zacht, mild van smaak en perfect voor salades. Je kunt ook rauwe bieten gebruiken maar die moeten dan eerst worden gekookt of geroosterd.
Ja, dat kan! Bewaar de dressing dan apart en voeg de avocado pas vlak voor het serveren toe, zodat deze niet verkleurt. Bekijk ook al onze andere salade recepten voor meer inspiratie!
Geitenkaas is een prima alternatief. Voor een vegan versie kun je plantaardige witte kaas gebruiken of de kaas helemaal weglaten.
Deze bietensalade is heerlijk als lichte lunch of diner met een stukje brood. Maar ook als bijgerecht bij bijvoorbeeld gebakken aardappels en vlees is het een topcombinatie.
Ga jij dit recept maken?
Bij ons thuis is dit echt een blijvertje. Het is een recept waar je eindeloos mee kunt variëren, afhankelijk van wat je in huis hebt. Soms voeg ik wat linzen toe voor extra vulling, of een handje walnoten als ik geen pecannoten heb.

We vinden het super leuk als je ons volgt op Facebook, Instagram of Pinterest. Heb je dit recept gemaakt? Deel dan vooral jouw creatie met ons via @familieoverdekook of met de hashtag #familieoverdekook. Daar worden we altijd blij van! ❤️