Bananen muffins met kaneel en crumble. Een heerlijk en simpel te maken tussendoortje dat ook erg lekker als ontbijt is.
Zet dus maar snel een kop koffie of thee en smullen maar!
Bananen muffins
Wij maken graag smakelijke en eenvoudige recepten die bij het hele gezin in de smaak vallen. Geen moeilijk gedoe in de keuken! Koken en bakken moet gezellig, makkelijk én vooral heel leuk zijn.
Deze bananen muffins met kaneel en crumble topping maak je in nog geen 10 minuten klaar. Het lastigste van dit recept is dat je huis zo lekker ruikt als ze in de oven staan en je moet wachten tot ze klaar zijn.
Bak jij ook graag met banaan? Probeer dan ook eens de volgende recepten: cupcakes met banaan en gesuikerde pinda’s, bananen muffins met frambozen en blauwe bessen of maak eens mijn bananenbrood met courgette en chocolade klaar.
Bananen in baksels maar waarom
Bananen zijn natuurlijk de sterren van dit recept 🙂 Ik gebruik graag bananen in baksels omdat ze naast een lekkere zoetheid ook zorgen voor een heerlijke smeuïgheid.
Het is wel belangrijk dat je écht hele rijpe bananen gebruikt. Ze moeten zo bruin zijn dat je ze eigenlijk de kliko in wilt gooien. Niet doen dus! Die bananen zijn heerlijk om mee te bakken.
Voordeel ook van banaan gebruiken in je baksel is dat je minder suiker nodig hebt. Ik voeg alsnog wel een beetje suiker toe omdat wij dit lekkerder vinden. Wees gerust, de muffins zijn zeker niet mierzoet…daar houden wij namelijk ook niet van.
Recept bananen muffins met kaneel en crumble
Bananen muffins met kaneel en crumble
Equipment
- 1 cupcake bakvorm
- 9 cupcake/muffin bakpapiertjes
Ingrediënten
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur, ik gebruikte plantaardige boter
- 2 bananen geprakt
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram suiker
- 1/2 theelepel vanille extract of vanille essence
- 2 eieren
- 2 theelepels kaneel
- 1/2 theelepel five spice of 1 theelepel als je lekkere kruidige smaken wilt
- snufje zout
KROKANTE CRUMBLE:
- 50 gram roomboter
- 40 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram bloem
- 20 gram geschaafde amandelen grof gehakt of even in knijpen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de cupcake/muffins papiertjes in de cupcake bakplaat.
- Klop de roomboter met de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de bloem, snufje zout, eieren, kaneel, five spice en vanille extract toe en mix kort door. Begin voorzichtig voordat je hele keuken onder het bloem zit (vermeld ik uit ervaring)
- Spatel dan de geprakte bananen door het beslag en schep het beslag in de cupcake papiertjes. (niet helemaal tot de bovenkant, anders kan de crumble er niet meer op)
MAAK DE CRUMBLE:
- Meng met je handen de boter met de bloem, amandelen en suiker tot een crumble. Verdeel de crumble over de muffins.
- Bak de muffins in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de muffins op een rooster afkoelen.
- TIP: ook lekker is om nog een glazuur voor serveren over de muffins te serveren. Eet smakelijk!
Herfstige twist
Nu de herfst zijn entree maakt geef ik de cupcakes graag een herfstige smaak door kaneel en five spice toe te voegen. De kruidige aroma’s zijn namelijk ontzettend lekker met de zoetheid van de bananen en zorgen voor een ware smaakexplosie.
Krokante crumble met extra amandel crunch
Wat deze muffins nog veel lekkerder maakt is de krokante crumble bovenop. Hier komt nog een geheim ingrediënt om de hoek kijken, namelijk geschaafde amandelen.
De amandelen geven een heerlijke crunch aan de crumble en voegen een subtiele nootachtige smaak toe. Het contrast tussen de zachte, smeuïge cake en de knapperige crumble is echt zo lekker!
Bananen muffins met kaneel en crumble
Met deze bananen muffins zet je in een handomdraai een heerlijke traktatie op tafel. Perfect voor een herfstige namiddag met het gezin. Geniet van de smeuïge zoetheid van de bananen en de knapperige crumble met een vleugje kaneel en five spice kruiden.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken