Deze andijviestamppot ovenschotel met rookworst is echt een feestje om te eten. Het is waarschijnlijk geen standaard andijviestamppot ovenschotel . De rookworst heb ik namelijk niet gekookt maar gebakken met heerlijke grove mosterd, sambal en honing. Het zoute van de rookworst met het pittige van de mosterd, de sambal en het zoete van de honing…..echt een smaakexplosie! Ik maakte er een ovenschotel van maar heb je een keertje minder tijd? Eet dan de andijviestamppot met de rookworst gewoon apart. Gebruik in plaats van geraspte kaas dan blokjes kaas die je door de stamppot mengt.
TIP: De ovenschotel kan je prima van te voren bereiden
Recept andijviestamppot ovenschotel met rookworst
andijviestamppot ovenschotel met gebakken rookworst
Ingrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
- 250 gram andijvie
- 200 milliliter melk
- klont roomboter
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 100 gram extra belegen kaas geraspt
GEBAKKEN ROOKWORST
- 1 rookworst in plakjes gesneden (ik gebruikte een worst van 285 gram)
- 1 ui gesnipperd (grote ui gebruiken)
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
- 1 eetlepel grove mosterd flinke eetlepel
- 1 eetlepel honing
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- klontje roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
- Maak de andijviestamppot: kook de aardappelen gaar, giet deze af en stamp de aardappelen met de melk, klontje roomboter en een snuf peper en zout (niet te veel zout) tot een puree. Schep dan de andijvie erdoorheen.
- Als de aardappelen koken maak dan ook de gebakken rookworst klaar: verhit hiervoor een klontje roomboter in een koekenpan of hapjespan. Fruit de uien met een snufje peper en zout op niet te hoog vuur tot de uien beginnen te kleuren. Voeg dan de rookworst, sambal, grove mosterd, knoflook en honing toe. Bak op redelijk hoog vuur tot de rookworst een beetje knapperig is. (ongeveer 2-3 min)
- Meng de helft van de gebakken rookworst door de andijviestamppot. Vet een ovenschaal in en schep hierin de andijviestamppot. Verdeel de rest van de rookworst over de andijvie. Bestrooi met de geraspte kaas en bak nog even 10 minuten in de oven.
- TIP: stamp eventueel wat extra grove mosterd door de andijviestamppot.
TIP: wil je liever dit gerecht vegetarisch eten? Gebruik dan heel simpel een vegetarische rookworst. Ik weet dat Unox tegenwoordig een vegetarische rookworst in het assortiment heeft. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik geen idee heb of deze lekker is. Zelf heb ik die rookworst namelijk nog niet geproefd. Ik zal hem snel gaan testen….. ben nu ook wel nieuwsgierig geworden 🙂
stamppot met andijvie en rookworst
Deze ovenschotel was echt smullen! De hele schaal is dan ook helemaal leeg gegaan. Zelfs Amaranthe vond hem lekker. Nou, dat zegt heel wat! Ook erg lekker is om eventueel nog wat extra chilivlokken over de geraspte kaas te bestrooien. Wil je een keertje variëren gebruik dan bijvoorbeeld hutspot in plaats van andijvie.
Wil je een klein beetje op de kcal letten? Laat dan de roomboter achterwege in de andijviestamppot. Gebruik olie om in te bakken en gebruik een 20+ of 30+ kaas.
Ook lekkere andijviestamppot recepten zijn: andijviestamppot met gehaktballen, andijviestamppot met spekjes in mosterd-roomsaus of de andijviestamppot met ras el hanout
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.