Zodra het zonnetje schijnt, staan bij ons vaak zomerse pastasalades op tafel. Het is altijd lekker, snel te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Wij maken elke zomer zeker 1 keer per week een pastasalade, omdat het ideaal is met de kids en je restjes ook makkelijk kunt bewaren als lunch.
Of je nu gaat voor een klassieke BLT pastasalade, een variant met pesto of juist een romige variant met honing-mosterddressing, een salade met pasta is altijd lekker. Ik hoop dan ook dat je een lekker recept in ons overzicht ziet staan.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Onze 7 favoriete zomerse pastasalade recepten
- Tips voor een écht lekkere pastasalade
- Antwoorden op veelgestelde vragen
- Wat eet je erbij?
- Nog meer lekkere salade recepten
Onze 7 favoriete zomerse pastasalades
In onderstaand overzicht vind je onze favoriete zomerse pastasalade recepten. Perfect voor bij een bbq, picknick of gewoon als makkelijke avondmaaltijd. Alle pastasalades zijn simpel om te maken en zitten boordevol smaak.
Pastasalade met honing-mosterddressing
Pastasalade met tonijn en feta
Pastasalade met pesto en gegrilde kip
Pastasalade met pesto en carpaccio
Tips voor een écht lekkere pastasalade
Het geheim van een goede pastasalade zit in de balans tussen fris, romig en knapperig. Gebruik een pastasoort die de dressing goed opneemt zoals penne, macaroni of fusilli. Zorg er ook voor dat je de pasta al dente kookt, zo blijft het lekker stevig. Voeg groenten toe voor bite en speel met toppings zoals krokant gebakken spekjes, blokjes kaas, noten, zaden, verkruimelde feta of Parmezaan.
Maak hem af met een lekkere dressing zoals een yoghurtdressing of een simpele olijfolie-citroendressing. Zo zet je binnen no-time een salade op tafel waar iedereen van gaat smullen.
Veelgestelde vragen over zomerse pastasalades
Korte pasta’s zoals fusilli, penne, farfalle, macaroni of rigatoni werken het beste. Die nemen de dressing goed op en blijven stevig. Ook erg lekker is om orzo te gebruiken.
Zeker! Maak hem gerust een dag eerder. Bewaar in de koelkast en voeg vlak voor serveren nog wat extra dressing toe. De smaken zullen goed intrekken en alleen maar lekkerder worden. Wij koken ook vaak de pasta al in de ochtend en bewaren hem koud. Zo hoef je ’s avonds alleen nog de dressing en toppings toe te voegen. Scheelt weer tijd.
Spoel de pasta na het koken goed af met koud water, gebruik voldoende dressing en bewaar wat extra saus om vlak voor het eten toe te voegen. Een scheutje olijfolie doet ook altijd wonderen. Ook kunt je een beetje water toevoegen en goed mengen door de pastasalade.
Zeker! in de meeste recepten kun je het vlees weglaten en vervangen voor extra groenten, kaas, noten, peulvruchten of vleesvervangers. Maar net wat jou lekker lijkt!
Wat eet je erbij?
Bij ons thuis eten we een pastasalade vaak gewoon als hoofdgerecht, met wat stokbrood en kruidenboter erbij. Voor een bbq is het ook een ideaal bijgerecht naast gegrild vlees of vis. Wil je helemaal uitpakken? Bak dan zelf een no-knead brood of kaas-uienbrood erbij.
Meer lekkere salade recepten



Ben je net zo dol op salades als wij? Probeer dan ook eens de Aziatische gyoza salade met crispy chili olie of de krokante salade met kipnuggets. Daar zijn onze kids echt dol op! Ook erg lekker in de zomer is onze witlof salade met appel en spek.

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie om deze zomer de lekkerste zomerse pastasalades te maken. Laat je me weten welke jouw favoriet was? Eet smakelijk!