Zelfgemaakte romige champignonsoep. Deze soep is heerlijk van smaak, super simpel om te maken en klaar met 30 minuten.
Je kunt deze romige champignonsoep eventueel helemaal lactosevrij en vegan bereiden zonder in te leveren op smaak.
Twee soorten champignons
Ik heb zelf echt niets tegen het af en toe koken uit pakjes/zakjes/potten of blikken maar soep vind ik zelfgemaakt toch echt het allerlekkerst. Voordeel van zelfgemaakte soep is ook dat je verse ingrediënten gebruikt en toch mega snel klaar bent.
Om de soep lekker veel smaak te geven gebruik ik zowel normale (witte) champignons als kastanjechampignons. Voel je uiteraard vrij om eventueel alleen maar witte of kastanjechampignons te gebruiken.
TIP: in de herfst is het ook heerlijk om verschillende soorten champignons en paddenstoelen te gebruiken. Door te varieëren smaakt je soep ook iedere keer anders.
Eet jij ook zo graag gerechten met champignons? Probeer dan ook eens de volgende recepten: andijviestamppot met sticky champignons, sticky champignons met chilisaus of maak eens de romige courgettesoep met gebakken champignons.
Recept zelfgemaakte romige champignonsoep
Zelfgemaakt romige champignonsoep
Equipment
- 1 soeppan of stoofpan
Ingrediënten
- 250 gram kastanjechampignons in dunne plakjes gesneden
- 250 gram champignons in dunne plakjes gesneden
- 1 zoete ui fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook geraspt
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1,5 groentebouillonblokje
- snufje chilivlokken
- flink snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout optioneel
- 650 milliliter water
- 250 milliliter kookroom
- handje verse peterselie fijngehakt en optioneel
- klein scheutje olie
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie (of andere olie naar wens) in een soeppan. Fruit de uien aan met een snufje zout, snuf versgemalen zwarte peper, gedroogde tijm en een snufje chilivlokken voor ongeveer 1,5 a 2 minuten.
- Voeg dan 50 gram roomboter toe samen met de champignons en de knoflook, bak tot de champignons goudbruin beginnen te verkleuren. ( ze moeten niet té donker kleuren maar lichtbruin)
- Voeg dan de bloem toe en bak kort mee.
- Voeg het water toe samen met 1,5 verkruimeld bouillonblokje, breng aan de kook, zet het vuur dan zachter en laat 10 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan. ( roer af en toe de soep door)
- Voeg dan de kookroom toe en laat nog eventjes 10 minuten zachtjes pruttelen. (roer af en toe de soep door)
- Serveer de romige champignonsoep in 4 kommen en bestrooi eventueel met een beetje fijngehakte peterselie en/of een snufje chilivlokken. Eet smakelijk!
- TIP: wil je de soep vegan/lactosevrij maken? Gebruik dan plantaardige boter en plantaardige kookroom.
- TIP: als je niet tegen pittig eten kan, laat dan de chilivlokken weg uit het recept.
Lactosevrij en vegan maken
Wanneer je ons langer volgt dan weet je misschien dat ikzelf niet heel goed tegen lactose kan. Daarom gebruik ik voor mijn champignonsoep plantaardige boter en plantaardige kookroom. Je soep smaakt net zo romig als bij het gebruik van niet plantaardige producten en gelukkig heb ik na het eten geen buikpijn.
Romige champignonsoep
Hopelijk ga jij thuis net zo genieten van deze romige champignonsoep als wij doen. Durf ook vooral te experimenteren met het toevoegen van verschillende specerijen. Zo is een flinke snuf Vadouvan of kerrie ook erg lekker door de soep.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
Ik maak ook altijd verse groentensoep
Yum! Er gaat inderdaad ook niets boven zelfgemaakte groentensoep.