Zelf thuis pizza's bakken met de Pizzaiolo pizzaoven

Zelf thuis pizza's bakken met de Pizzaiolo pizzaoven

Zelf thuis pizza’s bakken is nu nog veel makkelijker met de Pizzaiolo pizzaoven van Sage Appliances. Deze oven is de eerste vrijstaande oven voor thuis die 400 graden bereikt! Binnen 2 minuten kan jij thuis een authentieke pizza bakken net zoals in een houtgestookte oven. Een normale oven gaat vaak niet verder dan 220-250 graden. Bizar verschil toch! Je snapt natuurlijk wel dat Jan Willem en ik zo blij als een klein kind in een snoepwinkel waren toen wij hoorde dat wij deze The Smart Oven Piazzaiolo mochten gaan testen. Wij zijn namelijk echt helemaal verzot op pizza! Iedere week eten wij daarom ook pizza en meestal zelfgemaakt. Uiteraard halen we ook weleens pizza af maar misschien is dat met deze oven voortaan niet meer nodig 🙂

Weetje: Pizzaiolo betekent pizza chef en jij bent dus thuis voortaan de pizza chef

Zelf thuis pizza’s bakken met de Pizzaiolo oven

Deze Pizzaiolo oven biedt de drie soorten warmte die door een hout gestookte oven worden gegenereerd: geleidingswarmte, stralingswarmte en convectiewarmte. Het geïntrigeerde iQ-systeem maakt de ideale bakomgeving na voor allerlei soorten pizza’s: New York-stijl, diepvriespizza, deep dish (panpizza) of dun en knapperig. Wij hebben dit inmiddels getest en wauw!!!! Je krijgt inderdaad echt mega knapperige pizza’s. Ook worden de pizza’s ontzettend mooi van kleur. Wat ik tevens een ongelofelijk groot verschil vind is dat de toppings veel smaakvoller blijven. Doordat de pizza maar heel kort in de oven gaat, blijven de toppings hun optimale smaak behouden. In mijn normale oven krijg ik deze resultaten echt niet voor elkaar.

pizzaiolo pizza oven van Sage Appliances

Je kan de pizzaoven eventueel ook handmatig bedienen. Daarvoor heb je dan wel de bijgevoegde magneetstrip nodig (zie foto 2) waar alle graden op staan. Ik gebruik liever de fabrieksinstellingen. Dit werkt voor mij persoonlijk makkelijker en daardoor prettiger. Je kan ook zelf kiezen door middel van de rechter draaiknop bovenin hoe je bruin je de korsten wilt.

De Pizzailolo staat ook nog eens ontzettend mooi op je aanrecht en is daardoor een absolute blikvanger. Je hoeft deze oven dus niet in te bouwen in een keukenkast. Ideaal, want meestal heb je al ruimte tekort in je keukenkastjes. Wij gaan onze keuken binnenkort helemaal verbouwen en ik kan niet wachten tot hij straks een mooi plekje in onze nieuwe keuken krijgt. Zodra onze keuken helemaal af is, zal ik uiteraard de nieuwe foto’s ook in dit artikel plaatsten.

Bij deze pizzaiolo pizzaoven van Sage Appliances zit tevens geleverd een pizzasteen, een pizzapan en een pizzaschep.

Zelf thuis pizza bakken in pizzaiolo

 1. Bestrooi een beetje bloem of het liefst semolina (griesmeel) op je pizzaschep. Plaats je uitgerekte deeg op de schep. Smeer dan snel de pizza in met de saus en je toppings. Als je te langzaam werkt, dan gaat het vocht uit het deeg en zal je pizza blijven plakken op je schep.
 2. Gebruik niet teveel bloem of semolina anders gaat het verbranden op je pizzasteen en zal je pizza een bittere en verbrande smaak krijgen. Je maakt ook kans dat de overgebleven semolina in de oven vlam kan vatten. Dat is heel normaal en Whahaha ja….dit weet ik uit ervaring 😉 Dit gebeurde namelijk tijdens het bakken van mijn eerste keer pizza in deze oven ook. Mocht dit nu bij jou eventueel ook gebeuren, blijf rustig! Houd de deur gesloten van de oven en de vlam zal automatisch doven. Het kan absoluut verder geen kwaad.
 3. De schep moet koud en schoon zijn voor gebruik. Leg de schep dus niet vlakbij de pizzaiolo als hij aanstaat.
 4. Voordat je de pan kan gebruiken voor een panpizza ofwel deep dish pizza moet je de pan eerst inbranden. Het inbranden van de pan wordt goed uitgelegd in de beschrijving die je erbij krijgt.
 5. De voorverwarm tijd van de oven varieert ongeveer van 10-20 minuten. Om naar 400 graden te gaan, heb je ongeveer 20 minuten nodig.
 6. Gebruik niet te veel saus en toppings. Doe je dit wel dan zal je pizza minder knapperig worden.
 7. Als je mozzarella gebruikt, dep deze dan eerst een beetje droog met keukenpapier.
 8. Na gebruik moet je de pizzasteen met een zachte vochtige spons afnemen. Uiteraard pas wanneer de steen helemaal is afgekoeld. De pizzasteen mag niet in de vaatwasser of geweekt worden in water.
 9. De pizzapan moet je na gebruik wassen met warm water en een mild afwasmiddel. Ook de pizzapan mag niet in de vaatwasser.
 10. Wanneer je de oven gebruikt moet deze minimaal 10 centimeter van muren af vrij staan en 15 centimeter van bovenaf vrij zijn. De oven wordt wel iets warm aan de bovenkant en zijkanten maar gelukkig niet zo warm dat je je handen eraan kan branden. Let uiteraard wel op met kleine kinderen in de buurt.
 11. Je kan ook focaccia’s bakken, flatbread of groente roosteren in deze oven.
 12. Als je pizza uit de oven komt leg hem dan het liefste op een houten plank. Op een houten plank kan de pizza namelijk “ademen” en daardoor blijft je pizza knapperig. Wanneer je de pizza op een bord of plastic plank legt, slaat de condens in je bodem. Resultaat is dan een minder knapperige pizza.

Mijn glimlach zegt wel genoeg denk ik 🙂 Ik ben echt zo ongelofelijk blij met deze pizzaoven. Zoals je op de foto’s kunt zien maak je echt heerlijke goudbruine pizza’s.

Verschillende soorten pizza’s bakken in de pizzaiolo Smart Oven

We hebben verschillende soorten pizza’s gebakken in de oven. Een zelfgemaakte pizza, een diepvries pizza en een “verse” pizza uit de supermarkt. Op onderstaande foto’s zie je hoe de verschillende pizza’s uit de oven komen.

Dit is het resultaat van mijn zelfgemaakte pizza. Het resultaat is een mooi opbollende en luchtige goudbruine korst met een heerlijke krokante bodem. De pizza is 2 minuten op 400 graden in de Pizzaiolo gebakken.

Dit is het resultaat van een diepvries pizza gebakken in de Pizzaiolo. De pizza heb ik 12 minuten gebakken op de diepvriesstand van de oven. De pizza heeft een knapperige bodem en een redelijk luchtige korst. De korsten zijn iets minder goudbruin en krokant dan de zelfgemaakte pizza. Wij vonden het resultaat verder wel gewoon lekker. Lekkerder dan wanneer we een diepvries pizza op de pizzasteen in de oven bakken. (de pizza bak je trouwens zonder het karton en bakpapier)

Dit is het resultaat van een verse pizza gebakken zoals ik de zelfgemaakte pizza ook had gebakken. De pizza is dus 2 minuten op 400 graden gebakken. Zoals je kunt zien zijn de randen en onderkant veel donkerder van kleur geworden. De korst was wel luchtig. Beaudine en ik vonden deze variant het minst lekker. Het deeg was nu in het midden namelijk niet helemaal gaar geworden. Nu zat er ook wel erg veel beleg op de pizza en dat is sowieso eigenlijk niet de bedoeling van een pizza. De volgende keer ga ik de verse pizza proberen op een lagere temperatuur. Voor nu vonden we de zelfgemaakte pizza en diepvries het lekkerste resultaat geven.

minpunten van de pizzaiolo?

Zijn er ook minpunten? Als ik dan een minpunt mag benoemen is dat de oven wel ietwat gehorig is. Gelukkig is dat alleen ook weer niet zo hard dat je elkaar niet kan verstaan 😉 De prijs zal voor veel mensen ook misschien een minpunt zijn. De Pizzaiolo kost 799,- euro. Dat is natuurlijk een hoop geld! Maar……..als je veel pizza’s bakt en daardoor geen pizza’s meer gaat afhalen, dan is hij dit bedrag wel absoluut waard!!!

specificaties Pizzaiolo

ervaring met de pizzaiolo

het ontstaan van de pizzaiolo

Ik ben natuurlijk zelf ook online op onderzoek uitgegaan en op YouTube kwam ik onderstaande video tegen. Helaas is de video in het Engels maar het laat heel goed de ontwikkeling van de pizzaiolo zien. Hoe is deze oven gemaakt? Wat komt er allemaal bij kijken? Ik vond deze video in ieder geval erg interessant en daarom wil ik de video toch graag met je delen.

recept zelf pizzadeeg maken

Onderstaand recept gebruik ik altijd voor mijn pizzadeeg. In onze nieuwe Pizzaiolo oven hoeft de pizza maar twee minuten gebakken worden en heb ik geen bakpapier nodig. Echt ideaal! Ik ga binnenkort ook het recept uitwerken voor een deeg wat moet rijzen in de koelkast. Onderstaand recept is een redelijk snelle variant.

zelf pizzadeeg maken

Pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
3.25 van 12 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: deeg, pizza, pizzadeeg, recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 3 uur
Porties: 4 pizza’s

Ingrediënten

 • 500 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
 • 300 milliliter lauwwarm water kan soms ook iets meer zijn.
 • 1 zakje gedroogde gist
 • 2 theelepels suiker
 • 2 theelepels zout
 • 2 eetlepels olijfolie
 • semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)

Instructies

 • Meng de bloem met het zout en suiker. Doe het gist erbij samen met het lauwwarme water en de olijfolie.
 • Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (het beste kan je dit doen in een keukenmachine) Bestrooi de deegbal met bloem of semolina.
 • Leg het pizzadeeg in een kom. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 60-75 minuten rijzen. (het deeg moet verdubbelen in omvang)
 • Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 4 bollen. (of 2/3 als je grotere pizza's wilt maken) Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op.
  Vouw het deeg hiervoor in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met semolina (griesmeel) of bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
 • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu flink wat met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem met je handen. Druk vanuit het midden het deeg naar buiten toe. Zo ontstaat er een rand. Draai dan met je handen vanuit de buitenkant (niet de rand!) steeds een kwartslag tot je een pizzabodem hebt.
 • Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ/speciale pizzaoven.
  Gebruik niet teveel saus en toppings. Anders wordt je bodem niet lekker knapperig.
 • TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

zelf thuis pizza’s bakken: recepten met verschillende toppings

klik op de foto om naar het desbetreffende pizza recept te gaan:

pizza met rookworst en crème fraîche
pizza met pikante kip
pizza met romige pesto
pizza met hete kip en avocado. pizzadeeg zelf maken
pizza met pittige rookworst

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.