Vandaag heb ik het recept voor je van een pizza met pittige rookworst en heel veel kaas! Wat ons betreft is deze pizza absoluut een blijvertje. Het was namelijk echt ontzettend lekker. Althans vonden wij dan π Eigenlijk was het de bedoeling om de pittige rookworst bij een simpele andijviestamppot te eten. Amaranthe was het daar echter totaal niet mee eens. Haar reactie was namelijk “jakkes….alweer andijvie”. Nu had ze ook wel een klein beetje gelijk moet ik eerlijk bekennen. Ik ben zelf helemaal verzot op andijvie en kan dit daarom ook echt iedere dag wel eten. Andijvie staat meestal wel 1x per week op het menu. Ik kan me dus voorstellen dat ze hier eventjes niet zo’n trek in had.
Gelukkig kan ik Amaranthe wel heel erg blij maken met pizza. Daarom bedacht ik dus deze pizza. Konden we toch nog de pittige rookworst eten maar dan anders.
Ik maakte de pizzabodems zelf maar wil je voor helemaal snel gaan, dan kan je uiteraard ook kant en klare pizzabodems gebruiken. De recepten staan daarom los vermeld. Dat is denk ik duidelijker dan 1 heel lang recept. Je hebt wel nog extra nodig:
- 150 gram extra belegen kaas, geraspt
- tomatensaus
- 1 bol mozzarella
- verse basilicum, fijngehakt
- pul biber of chilivlokken, optioneel
- snuf vers gemalen zwarte peper
recept pittige rookworst
pittig gebakken rookworst met 2 soorten sambal
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediΓ«nten
- 1 stuk (285gr) rookworst in plakjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel sambal badjak
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel bruine suiker
- olie
- snuf vers gemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan. Fruit de uien met de knoflook, sambal oelek, sambal badjak, bruine suiker en een snufje peper/zout. Voeg de plakjes rookworst toe en bak even 2-3 minuutjes mee. Voeg de ketjap manis toe en bak nog even 1 minuut mee.
- Serveer de pittig gebakken rookworst bij een heerlijke stamppot. Wil je meer pit? Voeg dan meer sambal toe.
recept pizzadeeg
Pizzadeeg
IngrediΓ«nten
- 500 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
- 300 milliliter lauwwarm water kan soms ook iets meer zijn.
- 1 zakje gedroogde gist
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels olijfolie
- semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)
Instructies
- Meng de bloem met het zout en suiker. Doe het gist erbij samen met het lauwwarme water en de olijfolie.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (het beste kan je dit doen in een keukenmachine) Bestrooi de deegbal met bloem of semolina.
- Leg het pizzadeeg in een kom. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 60-75 minuten rijzen. (het deeg moet verdubbelen in omvang)
- Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 4 bollen. (of 2/3 als je grotere pizza's wilt maken) Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op. Vouw het deeg hiervoor in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol.Β Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met semolina (griesmeel) of bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu flink wat met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem met je handen. Druk vanuit het midden het deeg naar buiten toe. Zo ontstaat er een rand. Draai dan met je handen vanuit de buitenkant (niet de rand!) steeds een kwartslag tot je een pizzabodem hebt.
- Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ/speciale pizzaoven. Gebruik niet teveel saus en toppings. Anders wordt je bodem niet lekker knapperig.
- TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
Hoe maak je de pizza met pittige rookworst klaar
- Smeer de pizzabodems in met een tomatensaus. Ik gebruikte tomatensaus van Food Fellows. Met dit bakje kan je ongeveer 6 pizza’s rijkelijk beleggen. Daarom vries ik de saus per twee porties in. Je kan eventueel ook zelf je pizzasaus maken.
- Leg de pittig gebakken rookworst over de pizza’s
- Bestrooi met geraspte kaas, stukjes mozzarella, snuf vers gemalen zwarte peper en eventueel een snuf pul biber/chilivlokken
- Bak de pizza’s in de oven of op de bbq en bestrooi vlak voor serveren met fijngehakte basilicum
- Eet smakelijk! Zo simpel kan het dus zijn π
Pizza met rookworst
Deze pizza kan je ook prima helemaal vegetarisch maken. Tegenwoordig zijn er namelijk ook vegetarische rookworsten verkrijgbaar. Ben je een zuurkool liefhebber dan zou je ook eventueel wat zuurkool toe kunnen voegen.
Andere lekkere pizza recepten zijn: pizza met pikante kip, paprika en rode ui, pizza met romige pesto, kipfilet en pijnboompitten of de pizza hete kip met avocado
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.