Zelf chimichurri maken. Deze super lekkere kruidensaus is ontzettend simpel zelf te maken en kan bij verschillende gerechten gegeten worden.
Als je eenmaal chimichurri zelfgemaakt hebt, dan wil je denk ik wekelijks een nieuw pot vullen. Deze kruidensaus is namelijk overal lekker bij en op.
Wat is chimichurri
Chimichurri is een “saus” gemaakt van fijngehakte verse kruiden zoals oregano en peterselie wat gemengd wordt met rode peper, knoflook, rode wijnazijn, sjalotje, olijfolie, zwarte peper, chilivlokken en zout. Zelf voeg ik ook altijd nog wat koriander toe maar officieel zit dit niet in een chimichurri.
Chimichurri lijkt een beetje op een soort pesto (maar dan grover van structuur) en wordt vooral in Zuid Amerikaanse landen vaak gegeten bij gegrild vlees. De saus is echter ook erg lekker bij vis, op een burger of om je oerhollandse broodje kaas op te pimpen.
Eet jij ook zo graag gerechten met verse kruiden? Probeer dan ook eens de volgende recepten: kruidenroomkaas met verse kruiden, krokante aardappelsalade of maak eens de spaghetti in tomatensaus met verse rozemarijn en basilicum.
Recept chimichurri
Zelf chimichurri maken
Equipment
- 1 potje of schaaltje
Ingrediënten
- 15 gram orgeano fijngehakt
- 15 gram peterselie fijngehakt
- 7 gram koriander fijngehakt
- 1 rode peper fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zeezout
- snufje chilivlokken optioneel
- 1 eetlepel rode wijnazijn of twee als je ervan houdt
- 150 mililiter olijfolie
Instructies
- Meng alle ingrediënten in een schaaltje en bewaar afgedekt in het schaaltje of schep de chimichurri over in een potje die je kunt afsluiten.
- Bewaar de chimichurri in de koelkast. De olijfolie zal dan uitharden maar haal de saus voor gebruik uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dan zal de olijfolie weer vloeibaar worden.
Fijnhakken of fijnmalen in een keukenmachine
Persoonlijk vind ik het lekkerder om alle ingrediënten handmatig fijn te hakken. Dit is ietsjes meer werk maar ik vind het de smaak wel ten goede komen. Wil je liever sneller klaar zijn? Mix dan alle ingrediënten in een keukenmachine. Zorg er wel voor dat je het niet al te fijn maalt. Dan is het namelijk wel echt meer een pesto qua substantie. Ook lekker en heerlijk als dip bij stokbrood maar je hebt dan weinig structuur in de chimichurri.
Zelf chimichurri maken
Durf eventueel zelf te gaan experimenteren door verschillende specerijen toe te voegen. Zo heb ik zelf al kerriepoeder en gerookte paprikapoeder toegevoegd. Super lekker! Ook lekker is om een beetje komijn toe te voegen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.