Kip “het meest veelzijdige stukje vlees”….kip! Deze slogan kennen we denk ik allemaal nog wel van de reclame. Wat mij betreft klopt die slogan ook absoluut. Je kan namelijk zo ontzettend veel recepten maken met kip. Bij ons thuis is kip dan ook echt het meest gegeten stukje vlees. Kip kan je namelijk bakken, barbecueën, koken, grillen, roken of in de oven bereiden. Tegenwoordig eten we ook steeds meer van de kip. Kipfilet is nog steeds het meest gegeten stuk van de kip in Nederland. Echter beginnen we (gelukkig) ook steeds meer andere onderdelen van de kip te eten zoals kippendijen, kippenpootjes, kippenvleugeltjes en ook de kip in zijn geheel.
weetjes en feiten over kip: online event
Vandaag heb ik een meer informatief artikel voor je. Ik ga je namelijk alles vertellen over kip en de pluimveesector. Uiteraard sluit ik het artikel af met een aantal lekkere kip recepten. Afgelopen dinsdag heb ik namelijk deelgenomen aan een online evenement georganiseerd door Enjoy It’s From Europe en Kip in Nederland was daarvan de Nederlandse organisator. Het was echt een ontzettend interessante online bijeenkomst en ik heb een hoop geleerd. Hopelijk jij ook na het lezen van dit artikel.
pluimvee sector in Nederland
Ik denk dat veel mensen, net zoals ikzelf had, een beeld hebben van duizenden kippen in veel te kleine hokjes die amper kunnen lopen in de pluimveesector. Dit zijn namelijk de beelden die je vaak te zien krijgt in de media. Echter heeft Nederland de afgelopen jaren behoorlijke stappen gemaakt om het dierenwelzijn flink te verbeteren. Zo krijgen de kippen meer ruimte en minder antibiotica dan voorheen. Alleen wanneer vleeskuikens ziek zijn, dan krijgen zij op recept van een dierenarts antibiotica toegediend. Vleeskuikens leven sowieso ook nooit in kooien. Nederland is tevens één van de weinige landen met specifieke welzijnsregels voor de huisvesting van pluimvee. In die regels staan bijvoorbeeld hoeveel ruimte een kip moet hebben en aan welke eisen het stalklimaat en het licht moeten voldoen. De kip krijgt tegenwoordig ook meer tijd om te groeien dan vroeger.
Ik zat helemaal klaar voor het online evenement met een cappucino, thee en wat lekkers. Amaranthe kwam me ook eventjes gezelschap houden.
kip van morgen
De pluimveesector werkt tevens aan nieuwe kippenrassen die sterker en weerbaarder zijn. Deze kip heeft namelijk nog minder antibiotica nodig, is minder snel ziek en heeft minder stress. Dit komt de kwaliteit van het vlees ten goede.
weetjes en feiten over kip
Ik heb een aantal opvallende en handige weetjes en feiten over kip voor je op een rijtje gezet.
Gemiddeld eet een Nederlander tegenwoordig 20 kilo kip per jaar. In 1960 was kip echter een luxe product en werd er maar gemiddeld 2 kilo gegeten per jaar. Nu eten we voornamelijk kipfilet maar toen was dat de kippennek.
Het verschil tussen een gangbare (binnen gehouden kip), scharrel en biologische kip verschilt op een aantal aspecten van elkaar: ruimte in de stal, indeling van de stal, voeding en leeftijd. Zie afbeelding hieronder:
Soort kip | Gangbaar | Scharrel | Biologisch |
---|---|---|---|
Ruimte in de stal | 20-24 dieren per m2, afhankelijk van het gewicht. | Maximaal 12 dieren per m2 in de stal en 1 m2 per dier in de uitloop buiten. | Maximaal 10 dieren per m2 in de stal en 4 m2 per dier in de uitloop buiten. |
Indeling van de stal | Geen uitloop naar buiten maar wel vrij rondscharrelen. Gangbaar strooisel (bijvoorbeeld houtkrullen en –snippers). | De stallen hebben daglicht en moeten minimaal 8 uur aaneengesloten donker zijn. Stallen zijn voorzien van uitloop naar buiten. Naast gangbaar strooisel ook strobalen voor een betere leefomgeving. | De stallen hebben daglicht en moeten minimaal 8 uur aaneengesloten donker zijn. Stallen zijn voorzien van uitloop naar buiten. Naast gangbaar strooisel ook strobalen voor een betere leefomgeving. |
Voeding | Gangbaar kippenvoer (mais, soja, tarwe, verschillende vitaminen, sojaolie en palmolie). | Gangbaar kippenvoer. | Gangbaar kippenvoer van biologische herkomst. |
Leeftijd | 35 tot 45 dagen. | 56 dagen. | 70-81 dagen. |
bron afbeelding: Kip in Nederland
Word er water aan de “supermarkt kip” toegevoegd: Aan verse en onbewerkte kip in Nederland wordt bijna nooit water toegevoegd. Als dit wel gebeurt moet dit echt op het etiket vermeld staan.
Op welke leeftijd worden kippen geslacht: Dit hangt af van het soort vleeskuiken. Gangbare vleeskuikens leven 35 tot 45 dagen. Scharrel vleeskuikens leven 56 tot 71 dagen en biologische vleeskuikens leven 71 tot 81 dagen voordat ze geslacht worden.
Moet kip eerst gewassen worden voor gebruik: dit was een vraag die ik al had gemaild voor het event. Gelukkig werd deze tijdens het event beantwoord. Hier lees je namelijk wisselende verhalen over. Ik was zelf nooit mijn kip en gelukkig was het antwoord ook dat de kip niet voor het bereiden gewassen hoeft te worden.
Krijgen kippen nog groeihormonen: Nee! Bij vleeskuikens en ander pluimvee worden géén hormonen gebruikt. Deze middelen zijn al sinds 1961 in Nederland verboden. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ziet hier ook streng op na.
Wanneer is je kip gaar: de kip is gaar wanneer deze een kerntemperatuur heeft van 72 graden. Je kan het ook checken door in de kip te prikken. Wanneer er helder vocht uitkomt, is de kip gaar. Wanneer je de kip opensnijdt moet deze mooi wit van kleur zijn. Ziet het vlees nog beetje roze vlees van kleur, dan is de kip niet gaar en zal je deze nog even moeten doorbakken.
5 lekkere recepten met kip
Klik op de foto’s om naar het desbetreffende recept te gaan
Hopelijk vond je dit een leuk artikel geworden. Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk om te maken. Heb je nu een recept van ons gemaakt dan zouden wij het erg leuk vinden als je dit op onze Facebook of Instagram pagina wilt laten weten.
Wil je nog meer weten over de pluimveesector? Neem dan een kijkje op eu-poultry.eu.
dit artikel is een samenwerking en door dit soort artikelen kunnen wij jou op Familie over de Kook blijven voorzien van heerlijke recepten.