Afgelopen week aten wij dit Vlaams stoofvlees in bier met mosterd en verse friet. Wat een heerlijk typisch Belgische maaltijd was dat geworden zeg! Het stoofvlees heeft de hele dag zachtjes op het vuur kunnen staan en was dus echt waanzinnig mals geworden. Waar voorheen mijn stoofvlees nog weleens mislukte, heb ik daar gelukkig tegenwoordig geen last meer van. Natuurlijk maakte ik er zelf patat bij. Een goed frietje mag bij dit stoofvlees gerecht echt niet ontbreken. Al denk ik dat het stoofvlees met een smeuïge aardappelpuree en verse groenten ook erg lekker is. Omdat wij van pit houden gebruikte ik een grove mosterd. Mocht je nu niet zo van mosterd houden, dan kan je uiteraard ook gewone mosterd gebruiken of een mix van beide.
recept Vlaams stoofvlees in bier
Ingrediënten
- 750 gram riblappen in grotere stukken gesneden
- 2 eetlepels bloem
- 3 uien in halve ringen gesneden
- 4 teentjes knoflook fijngesneden
- 4 takjes verse tijm
- 3 laurierblaadjes
- 1 flesje (330 ml) donker bier ik gebruikte een bockbier
- grove mosterd
- 2 witte boterhammen zonder korst
- snuf gemalen zwarte peper en zout
- 2 rundvlees bouillonblokjes ik gebruik het liefste die van Knorr
- olijfolie
- 50 gram roomboter
- 2 eetlepels stroop
- 1 bak (250gr) kastanje champignons in parten gesneden
Instructies
- Bestrooi het vlees met een snufje zout, flink wat gemalen zwarte peper en 2 el bloem. Verwarm in een stoofpan een flinke scheut olijfolie en 50 gr roomboter. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak in het braadvet de uien met de knoflook. Voeg het vlees toe, 2 el stroop, verkruimel de 2 bouillonblokjes erbij en giet het bier in de pan. Roer alles goed door elkaar.
- Leg de laurierblaadjes en de takjes tijm erbij. Smeer 1 kant van de boterhammen in met grove mosterd en leg met de mosterdkant naar beneden in de pan. Leg de deksel op de pan en laat minimaal 4 uur stoven. Voeg na 3 uur de champignons toe. Hoe langer het vlees kan stoven hoe lekkerder het stoofvlees wordt. Breng eventueel op smaak met extra peper en/of zout. (haal voor het serveren de laurierblaadjes en de steeltjes van de tijm eruit)
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer