Ik ben echt dol op bonen, maar eerlijk is eerlijk: de kinderen hier thuis wat minder. Toch staat deze vegetarische chili con carne regelmatig bij ons op tafel. Eigenlijk heet het gerecht officieel chili sin carne (want er zit natuurlijk geen vlees in), maar omdat bijna iedereen zoekt naar “vegetarische chili con carne” gebruik ik die naam. Hoe je het ook noemt, deze vega chili is kruidig, voedzaam en zó lekker! Binnen een kwartiertje pruttelen staat er een dampende pan comfortfood op tafel.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Hoe wij deze vegetarische chili con carne maken
- Stap voor stap foto’s
- Veelgestelde vragen over de vega chili con carne
- Wat eet je erbij? Onze favoriete combinaties
- Meer lekkere vegetarische recepten

Hoe maak je vegetarische chili con carne
Wat deze chili zo lekker maakt is de combinatie van specerijen met een beetje cacao en kaneel. Dat geeft die heerlijke diepe, warme smaak waar chili om bekend staat. De chipotle peper zorgt voor een rokerig pittig accent, maar je kunt de hoeveelheid natuurlijk aanpassen. Ook erg lekker met chipotle peper is onze pittige kipstoof.
Serveer de chili gewoon uit de pan met wat koriander en eventueel een klodder Griekse yoghurt of Mexicaanse dipsaus. Uiteraard mag een zelfgemaakte guacamole er ook niet bij ontbreken.

Recept vegetarische chili con carne
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 200 gram vegetarisch gehakt
- 1 paprika in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 theelepel suiker
- 1/2 theelepel cacaopoeder
- 70 gram tomatenpuree is klein blikje
- 360 gram kidneybonen uitgelekt
- 360 gram witte bonen in tomatensaus
- 390 gram tomatenblokjes
- 300 gram mais uitgelekt
- 1 eetlepel chipotle peper fijngehakt ik gebruik deze
- 3 eetlepels olijfolie
- 10 gram koriander grof gehakt
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle specerijen inclusief zout en suiker in een schaaltje.
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit kort de uien aan. Voeg de paprika, vega gehakt, knoflook, specerijen, chiptole peper en tomatenpuree toe en bak voor 30 seconden kort aan.
- Voeg dan de kidneybonen, tomatenblokjes, mais en witte bonen in tomatensaus toe. Laat voor 15 minuten met deksel op de pan zachtjes pruttelen. (Laat klein kiertje open)
- Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Bestrooi vlak voor serveren met koriander. (of peterselie) Eet smakelijk!
Video
Notities
Voedingswaarden
Stap voor stap foto’s chili sin carne maken
In onderstaande foto’s zie je hoe de chili sin carne eruitziet tijdens het maken. Ik vind het zelf ook altijd leuk om te zien wat een beetje “groen” doet. Lust je nu geen koriander? Vervang dit dan voor (platte) peterselie. Ik heb voor de zekerheid ook een afbeelding erbij gemaakt van de chipotle peper die ik heb gebruikt. (no-spon)




Veelgestelde vragen
Ja, dit gerecht leent zich perfect om in te vriezen. Laat wel eerst helemaal afkoelen. Na het invriezen kan je het langzaam laten ontdooien en opwarmen in de pan of magnetron.
Ja, het is eigenlijk precies hetzelfde. Chili sin carne betekent letterlijk chili zonder vlees. Omdat de meeste mensen zoeken naar “vegetarische chili con carne” gebruiken we die naam in dit recept.
Zelf gebruik ik graag kidneybonen en witte bonen in tomatensaus maar zwarte bonen of kikkererwten zijn ook heerlijk. Ook linzen kan je prima toevoegen.
Zeker! Dit gerecht zit bomvol groenten en peulvruchten die rijk zijn aan vezels en eiwitten. Lekker én voedzaam.
Natuurlijk kan dat. Ik gebruik vega gehakt, maar je kunt ook gewoon gehakt, kipblokjes of verse worst meebakken.
Wat eet je bij vegetarische chili con carne
Voor een snelle en simpele maaltijd is stokbrood ernaast altijd een topper. Ook met een kom luchtige rijst smaakt het heerlijk. 👉 Zo kook je lekkere luchtige rijst.
Wil je extra uitpakken? Dip de chili met zelfgemaakt flatbread. Tortillachips voor de bite is ook een aanrader, daar scoor ik thuis altijd punten mee. Beaudine eet met alle toppings tegenwoordig ook haar bord leeg. Amaranthe snoept liever van het stokbrood en de tortillachips. Toch moet ze van mij altijd minimaal 1 opscheplepel chili nemen (geen overvolle hoor, zo streng ben ik niet 😉)
Nog een tip: gebruik de chili als vulling voor wraps. Rol de wraps op, bestrooi met Tex Mex kaas en schuif ze kort de oven in tot de kaas gesmolten is. Instant feestmaal!
Nog meer lekkere vegetarische recepten
Zin gekregen in meer vegetarische inspiratie? Dan zijn deze gerechten ook echte aanraders.



- Pasta Boursin met tortellini – super romig en écht heel erg snel klaar.
- Vegetarische noedels met pindasaus en paksoi – ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd.
- Sticky paddenstoelen met rijst – een megasnelle avondmaaltijd die een beetje pittig is maar zo lekker!

Hopelijk inspireert dit recept voor chili sin carne je om ook eens een vegetarische variant te maken. Bij ons thuis miste in ieder geval niemand het vlees!