Eet eens minder vlees en maak deze heerlijke kruidige vegetarische stoof met bonen en paprika. Deze kruidige vegetarische stoofwas eigenlijk helemaal niet als vegetarisch recept bedoeld. Toch heb ik bewust uiteindelijk het vlees uit het recept gelaten. Alles lag al klaar op het aanrecht, inclusief de kippendijen die in de stoof zouden gaan. Echter besloot ik om de kip niet te gebruiken. Niet omdat ik denk dat de kip niet lekker zou zijn in de stoof maar omdat het vlees niet nodig is. De hoeveelheid bonen in combinatie met de paprika en tomaat is vullend en smaakvol genoeg. Wij aten de eerste keer de vegetarische bonen stoof met rijst maar inmiddels hebben we hem ook met Naan gegeten. Dit vond ik persoonlijk lekkerder. Helemaal met een flinke klodder crème fraîche dip.
recept vegetarische stoof met bonen en paprika
Vegetarische stoof met bonen
Ingrediënten
- 400 gram kikkererwten uitgelekt
- 400 gram kidneybonen uitgelekt
- 250 gram cherrytomaten gehalveerd
- 2 stuks uien gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 2 stuks paprika in dunne reepjes gesneden
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels sambal oelek
- 3 eetlepels kerrie masala
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 2 theelepels kurkuma
- 400 milliliter kokosmelk
- 1 groentebouillonblokje
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel suiker
- koriander fijngehakt en optioneel
- 4 eieren
- zonnebloemolie
Instructies
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoof of hapjespan. Bak de uien met de knoflook, gember, reepjes paprika, tomaat en een snuf peper voor ongeveer 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, komijnpoeder, kerrie masala, kurkuma, sambal, suiker en een verkruimeld bouillonblokje toe en bak ongeveer 30 sec. Voeg de bonen en de kokosmelk toe. Roer alles door elkaar en laat 25-30 minuten zachtjes pruttelen. (zonder deksel….de saus moet een beetje indikken)
- Kook ondertussen de eieren en als de eieren iets zijn afgekoeld, halveer de eieren dan. (je kan ze ook in partjes snijden) Leg de eieren…als de bonen stoof klaar is…. in de stoof. Bestrooi eventueel de stoof met fijngehakte koriander.
- TIP: als je deze stoof met rijst wilt eten, kook dan ondertussen ook de rijst gaar.
TIP: in plaats van paprika is het ook erg lekker om stukjes aubergine toe te voegen. Wil je helemaal veel groenten eten, gebruik dan zowel paprika als aubergine.
Vegetarische bonenschotel
Ik persoonlijk vind dit echt zo ontzettend lekker. Net zo lekker als een patatje met een flinke klodder mayo. Als je ons langer volgt, dan weet je dat ik dit niet zomaar zeg. Ik ben namelijk echt verslaafd aan patat!
Ook lekkere vegetarische recepten zijn: vegetarische groentelasagne, broodje pulled jackfruit met bbq saus of de aubergine burger met pittige salsa
De vegetarische stoof met bonen is zo al ontzettend lekker maar wordt nog veel lekkerder met een flinke klodder van mijn frisse crème fraîche dip.
FRISSE CRÈME FRAÎCHE DIP:
Meng 250 gram crème fraîche met een scheut citroensap, flinke snuf zout, flinke snuf vers gemalen zwarte peper, snufje knoflookpoeder en een snufje chilivlokken of pul biber (Turkse chilivlokken). Ook lekker is om een beetje fijngehakte koriander of peterselie toe te voegen. Deze dip kan je ook prima als dip gebruiken bij bijvoorbeeld tortillachips.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.