Stoofvlees met chipotle peper in adobo saus

Stoofvlees met chipotle peper in adobo saus

Stoofvlees met chipotle peper in adobo saus. Een heerlijke verwarmende stoof die momenteel grote favoriet is bij ons thuis.

Wij eten deze stoof graag met frietjes en een flinke klodder mayo maar de stoof is ook heerlijk bij rijst en groenten.

stoofvlees met chipotle peper in adobo saus

Stoofvlees: welk vlees gebruiken

Ikzelf gebruik graag riblappen of sukade. Dit vlees heeft wel een langere stooftijd nodig maar persoonlijk vind ik dit vlees wel echt heel erg lekkerder en uiteindelijk ook malser. Dit komt door de hoeveelheid vet wat in het vlees zit.

Magere runderlappen blijven over het algemeen iets taaier maar zeker niet zo taai dat het niet lekker is. Het is dus een persoonlijke voorkeur.

Is je vlees na de “stooftijd” toch nog taai? Laat het dan gewoon nóg langer op het fornuis staan. Vlees stoven is absoluut geen haastklus en soms is je vlees nu eenmaler sneller mals dan een andere keer.

Recept stoofvlees met chipotle peper in adobo saus

stoofvlees met chipotle peper in adobo saus

Stoofvlees met chipotle peper in adobo saus

Geniet van een heerlijke en ietwat pittige stoof. Maak dit stoofvlees met chipotle peper in adobo saus eens klaar.
4.13 van 8 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Mexicaans, Nederlands
Trefwoord: chipotle peper, chipotle peper in adodbo saus, chipotle saus, stoof, stoofvlees
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Totale tijd: 6 uur 10 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 stoofpan

Ingrediënten

  • 750 gram stoofvlees in blokjes gesneden, ik gebruik sukade of riblappen
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 flesje herfstbier of ander bier naar eigen smaak
  • 2 stuks chipotle peper in adobo saus fijngehakt
  • 2 theelepel chipotle saus uit hetzelfde potje
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels paprikapoeder flinke theelepels gebruiken
  • 1 theelepel komijnpoeder flinke theelepel gebruiken
  • 1/3 theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder flinke theelepels gebruiken
  • 3 stuks kruidnagel
  • 2 stuks laurierblaadje
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel bloem flinke eetlepel gebruiken
  • 75 gram roomboter ik gebruik plantaardige boter ivm met lactose
  • scheutje zonnebloemolie

Instructies

  • Bestrooi het vlees met een flinke eetlepel bloem, flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout.
  • Verhit een de roomboter en een scheutje olie in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees dan uit de pan.
  • Bak in het overbleven braadvet de uien met de paprikapoeder, komijnpoeder, kaneel, chipotle pepers, chipotle saus, kerriepoeder en de knoflook voor een klein minuutje.
  • Voeg het vlees toe samen met het bier, ketjap manis en bruine suiker. Roer alles even goed door. Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg deze in de stoof. (zo kan je makkelijk de kruidnagels en laurier eruit halen voor serveren)
  • Leg de deksel op de pan (piep klein beetje open laten) en laat het vlees minimaal 5 uur sudderen. Laat daarna zeker nog een half uur zonder deksel op de pan pruttelen. (zet het vuur eventueel iets hoger) Hierdoor kan de saus een beetje indikken. Breng eventueel extra op smaak met peper en of zout. Haal voor serveren de laurierblaadjes uit de stoof.
  • TIP: mocht je de saus niet dik genoeg vinden? Voeg dan een maïzena papje toe. Meng hiervoor 1 of 2 theelepels maïzena met een klein scheutje water en roer dit door de stoof. Is je stoof teveel ingedikt? Voeg dan een scheutje water toe.
  • Serveer lekker met frietjes, aardappelpuree, rijst, gebakken groenten, sperziebonen, roerbakgroenten of een salade. Eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Chipotle peper in adobo saus

Om de stoof lekker op smaak te brengen én de stoof een beetje pit te geven gebruik ik chipotle peper in adobe saus. Ik gebruik hiervoor een kant en klaar potje van het merk La Morena. Deze peper is lekker pittig maar niet té. Zowel de peper als de saus is ook lekker rokerig van smaak.

Eet jij ook graag een beetje pittig? Probeer dan ook eens de volgende recepten met chipotle: kip stoof met chipotle, gehaktballetjes in chipotle pindasaus of maak eens de tomatensoep met chipotle en gehaktballetjes.

Stoofvlees met chipotle peper in adobo saus

stoofvlees met chipotle peper in adobo saus