Spaghetti in tomatensaus met harissa. Deze pasta avondmaaltijd staat met een half uurtje al dampend bij je op tafel. Dit is echt zo smullen!
Spaghetti in tomatensaus
Spaghetti is één van de meest geliefde pastagerechten ter wereld. En dat snap ik heel goed. Pasta is ook gewoon ontzettend lekker! Daarbij is pasta ook nog eens simpel, snel én op heel veel manieren te bereiden.
Eén van die manieren waarop je spaghetti kunt bereiden is met gehakt in tomatensaus en harissa voor een beetje pit.
Wil jij liever een andere pastasoort gebruiken? Dat is uiteraard geen probleem. Vervang gerust de spaghetti voor penne, fusilli, macaroni, tagliatelle of gebruik deze tomatensaus als basis voor een heerlijke lasagne.
Wat is harissa?
Harissa is een pittige, Noord-Afrikaanse pasta gemaakt van chilipepers, knoflook en specerijen. Het wordt vaak gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken om gerechten op smaak te brengen en pittiger te maken.
Nu breng ik dit keer een “Italiaans” gerecht op smaak met harissa. Hierdoor krijgt je tomatensaus een heerlijke pittige en kruidige kick. Wees gerust….de pit is niet té overheersend. Mocht jij echter een enorm pittige eter zijn, dan kan je altijd meer harissa toevoegen natuurlijk.
Harissa is in de meeste supermarkten en Turkse supermarkten verkrijgbaar. Ik heb mijn harissa gewoon bij de Dirk gekocht.
Groenten toevoegen
Zelf heb ik dit keer geen groenten in de saus gebruikt. Ik serveer er graag geroosterde groenten naast of een simpele salade Caprese.
In dit gerecht kun je echter ook groenten zoals paprika, champignons of courgette toevoegen om het nog voedzamer te maken. Een zak kant en klare Italiaanse roerbakgroente zou ook een goede optie zijn. Zo hoef je niets te snijden….scheelt weer tijd!
Recept spaghetti in tomatensaus met harissa
Spaghetti in tomatensaus met harissa
Ingrediënten
- 300 gram volkoren spaghetti of andere pasta naar eigen wens
- 500 gram gehakt
- 4 teentjes knoflook
- 1 ui gesnipperd
- 2 theelepels harissa
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1/2 bosje basilicum grof gehakt
- 1 groentebouillonblokje
- 70 gram tomatenpuree = klein blikje
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 theelepel suiker
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan. Fruit de uien met de knoflook, snuf zwarte peper, harissa, gedroogde oregano en een verkruimeld bouillonblokje.
- Voeg het gehakt toe bak voor een paar minuten mee tot het gehakt begint te verkleuren. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
- Voeg de tomatenblokjes en de suiker toe en laat de saus 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Voeg na 20 minuten de grof gehakte verse basilicum toe en laat 5 minuten pruttelen zonder deksel op de pan.
- Kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing en meng vervolgens door de harissa-tomatensaus.
- Bestrooi eventueel met geraspte kaas naar keuze en/of extra basilicum.
Welk gehakt gebruiken voor in de tomatensaus
Het gehakt dat je voor deze spaghetti kunt gebruiken is zoals altijd naar keuze. Rundergehakt is een populaire keuze maar je kunt ook kiezen voor varkensgehakt, kipgehakt of een mix van verschillende soorten gehakt.
Eet je liever vegetarisch? Er zijn gelukkig tegenwoordig ook heel veel soorten vegetarisch gehakt verkrijgbaar.
Spaghetti in tomatensaus met harissa
Deze spaghetti in tomatensaus met harissa en gehakt is een heerlijk en gemakkelijk te maken gerecht dat iedereen thuis zal waarderen. Het is een perfecte maaltijd voor doordeweekse avonden wanneer je weinig tijd hebt om te koken maar toch een smakelijke maaltijd op tafel wilt zetten.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken