Spaanse dorade met patatas bravas en aioli

Spaanse dorade met patatas bravas en aioli

Wij waande onszelf even terug in Spanje met deze Spaanse dorade met patatas bravas, aioli en gepofte tomaatjes. Ik moet eerlijk zeggen dat wij nog niet eerder de vis dorade hadden gegeten. Als wij vis eten…en dat is echt veel te weinig…dan kiezen we meestal voor de “standaard” vissoorten. Denk aan kibbeling, lekkerbek, garnalen, makreel en heel soms haring. Dit gerecht is het tweede gerecht wat ik maakte uit de Freshly Fish box die wij mogen testen voor de blog. Gelukkig stelde het recept weer niet teleur en hebben we heerlijk gegeten.

Wil je zelf een keertje een visbox proberen? Dat kan: met de code overdekook10 krijg je 10% korting op een box en deze kortingscode is geldig tot 31 juli.

recept Spaanse dorade met patatas bravas en aioli.

Spaanse dorade met patatas bravas

5 van 2 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Spaanse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 stuks dorade vis
  • snuf peper en zout
  • roomboter en olie
  • 1 citroen in partjes gesneden

PATATAS BRAVAS

  • 750 gram iets kruimige aardappelen (kook de aardappelen eerst even kort voor)
  • flinke scheut olijfolie
  • 2,5 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • snufje chilivlokken
  • 3 takjes verse rozemarijn blaadjes grof gehakt
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

GEROOSTERDE TOMATEN EN PAPRIKA

  • 2 puntpaprika's in reepjes gesneden
  • 500 gram cherrytomaatjes
  • olijfolie
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Kook de aardappelen even voor tot je ze net aan in kan prikken. (ik doe dit altijd een dag van te voren) Spoel ze af met koud water. Snijd de aardappelen in partjes.
  • Meng in een mengkom de aardappelpartjes met een flinke scheut olijfolie, snuf peper, snuf zout, gerookte paprikapoeder, chilivlokken, knoflook en de rozemarijn. Leg de aardappelpartjes vervolgens verspreid over een bakplaat en bak ze in 30 minuten goudbruin.
  • Leg de stukjes paprika en cherrytomaten op de andere bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met een snuf peper en zout. Zet deze bakplaat bij de patatas bravas in de oven en bak ze net zo lang.
  • Bak 5 minuten voordat de patatas bravas en geroosterde groenten klaar zijn de dorade. Breng de dorade eventueel op smaak met een snuf peper en zout. Bak de vis in een scheut olie en klontje roomboter ongeveer 2-3 minuten per kant. Serveer bij de vis de partjes citroen.
  • Lekker met zelfgemaakte aioli. Voor het recept kijk op Familie over de Kook naar het recept om zelf mayonaise te maken en voeg hier 1-2 teentjes knoflook aan toe.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Dorade met patatas bravas

recept Spaanse dorade uit de Freshly Fish box

Zomer op een bord! Heerlijke goudbruin gebakken dorade met geroosterde tomaatjes en paprika uit de oven. Erg lekker is om wat citroensap over de vis te besprenkelen. Mocht je gewone dorade gebruiken, breng de dorade dan op smaak met een snuf peper en zout.

recept Spaanse dorade met patatas bravas uit de Freshly Fish box

De patatas bravas krijgen een heerlijke smaak door gerookte paprikapoeder (gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar) te gebruiken. Ik heb de patatas bravas wel anders gemaakt dan het recept voorschreef. De aardappelen heb ik eerst even voorgekookt voordat ik ze in de oven bakte. Hierdoor krijg je namelijk een smeuïge binnenkant en een heerlijke knapperige buitenkant. Kook de aardappelen totdat je ze net aan in kan prikken. De aioli maakte ik uiteraard zelf. Hiervoor gebruikte ik het recept om zelf mayonaise te maken maar daar voegde ik 1,5 teentje verse knoflook aan toe.

Onze ervaring tot nu toe met Freshly Fish

Ik heb, net zoals de vorige keer, sommige hoeveelheden iets aangepast. Wel moet ik er eerlijk bij zeggen dat de hoeveelheid vis dit keer wel iets te weinig was voor met zijn vieren. Bij de Aziatische zalm, hadden we gewoon genoeg maar nu de vis eigenlijk de hoofdrol had, kwamen we wel echt 2 stukjes tekort. Houd hier dus rekening mee als je 1 box besteld voor met zijn vieren. Soms zal je voor vier personen genoeg vis hebben maar het kan ook voorkomen dat je vis erbij moet halen of dat je iets anders erbij moet serveren. Toch zijn we wel echt heel tevreden! Sterker nog….komende maand bestellen we de box gewoon zelf. Iets wat wij namelijk heel erg leuk vinden, is dat je nieuwe smaken leert kennen en ook weer nieuwe recepten. Dit heeft voor ons ook als voordeel dat we nieuwe inspiratie opdoen voor recepten op Familie over de Kook.

dit artikel is een samenwerking en door dit soort artikelen kunnen wij jullie op Familie over de Kook blijven voorzien van lekkere recepten. De volgende box die wij aanschaffen betalen wij wel gewoon zelf.