Sinaasappelcake met Griekse yoghurt. Deze sinaasappelcake is heerlijk fris van smaak en super smeuïg van structuur. Fris van smaak vanwege de sinaasappel en smeuïg door het gebruik van Griekse yoghurt. Deze cake is ook nog eens mega simpel om te maken. Ideaal dus als je onverwacht visite krijgt en je snel nog even iets lekkers en zelfgemaakt op tafel wilt toveren. Nou ja toveren….je moet toch wel echt eventjes zelf de keuken in om te bakken.
Nog lekkerder wordt deze cake met een sinaasappelglazuur
Sinaasappelcake met Griekse yoghurt
Meestal worden er in cake recepten roomboter, suiker en eieren gebruikt. Voor deze sinaasappelcake vervang je de roomboter voor zonnebloemolie. Zowel de zonnebloemolie als de Griekse yoghurt geven deze cake een heerlijke structuur. Volgens Beaudine is dit nu haar favoriete cake. Geloof me….dat zegt heel wat. Ook Jan Willem heeft meerdere puntjes van de cake gegeten en hij is geen zoetekauw. Dat is dan ook meteen het voordeel van deze cake. De cake is niet zo zoet dat al je tanden er meteen uit vallen.
Recept sinaasappelcake met Griekse yoghurt
Sinaasappelcake met Griekse yoghurt
Equipment
- 1 ronde springvorm ongeveer 24 cm
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 250 gram Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 200 gram suiker
- 150 milliliter zonnebloemolie
- 1,5 sinaasappel
- 1 theelepl vanille extract
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm in met een beetje boter en bestrooi vervolgens met een beetje bloem.
- Meng de bloem met het zout en bakpoeder. Mix in een grote mengkom de eieren met de suiker en Griekse yoghurt. Giet de zonnebloemolie erbij en mix even goed door.
- Mix in porties de bloem door het beslag en mix daarna het sap van en rasp van 1 sinaasappel door het beslag. Schep het beslag in de springvorm en bak in ongeveer 25-30 minuten gaar.
- Maak ondertussen het glazuur voor de cake. Mix hiervoor 125 gram poedersuiker met het sap van een halve sinaasappel. Gebruik niet meteen de halve sinaasappel maar kijk wanneer het glazuur dik genoeg is. De ene sinaasappel bevat namelijk meer sap dan een ander.
- Laat de cake afkoelen. Verwijder de springvorm en verdeel het glazuur over de cake.
Gezonde cake?
Is deze cake gezond? Nope!! Er gaat alsnog behoorlijk wat suiker in deze sinaasappelcake en ook Griekse yoghurt is natuurlijk niet bepaald caloriearm. Ik kan mij dan ook behoorlijk irriteren aan mensen die recepten als “gezond” bestempelen omdat ze gezond klinken. Zo zijn de Baked Oats momenteel super populair en zogenaamd “gezond” maar er gaat vaak alsnog een hoop pindakaas, chocoladepasta en vaak ook suiker in. Hoezo gezond??? Dus nee…. ik ga niet zeggen dat deze sinaasappelcake gezond is. Lekker is hij wel!
Daarbij draait alles om balans. Dus af en toe een plakje cake bij je thee of koffie is echt geen drama voor je weegschaal. Je moet alleen niet de hele cake in je eentje gaan opeten.
Andere lekkere cake recepten
Chocoladecake met hazelnootpasta, kruidige wortelcake met roomkaas glazuur of maak de citroencake met blauwe bessen.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken