romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

romige rijst ovenschotel met broccoli en prei
Direct naar recept
avondeten
Aziatisch, Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 15 minuten
Totale bak/stoof tijd: 45 minuten
Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei. Een vegetarisch gerecht wat bij het hele gezin in de smaak valt.

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei. Soms kan het best lastig zijn om een gerecht te maken zonder vlees wat het hele gezin lekker vindt. Wij zijn namelijk eigenlijk echte vleeseters en zeker manlief en Amaranthe zijn verzot op vlees. Toch is het gelukt ze te overtuigen dat gerechten zonder vlees ook écht lekker kunnen zijn. Gelukkig maar, want het streven is om dit jaar minimaal 3x per week vegetarisch te gaan eten.

Deze romige rijst ovenschotel met broccoli en prei zit niet alleen vol gezonde groente maar ook vol smaak. Het romige en smaakvolle van deze ovenschotel met rijst komt namelijk door de kruidige kerrie bechamelsaus die eroverheen gaat. Tevens kook ik de rijst gaar met een gefruit uitje en bouillon. Ook hallo smaak! Het lekkerste resultaat krijg je overigens als je de rijst een dag van te voren al kookt. De rijst kan dan goed afkoelen en blijft steviger van structuur. Het is een beetje zoals met nasi. Nasi maken is namelijk ook lekkerder met rijst van een dag eerder.

Recept romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

romige rijst ovenschotel met broccoli, bechamelsaus en kaas

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei. Een vegetarisch gerecht wat bij het hele gezin in de smaak valt.
4.64 van 11 stemmen
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Aziatisch, Nederlands
Trefwoord: bechamelsaus, broccoli, kruidige rijst, ovenschotel, prei, rijst, romige rijst ovenschotel
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Servings: 4 personen

Equipment

  • 1 ovenschaal
  • kookpannen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 300 gram rijst wilde rijst of basmati rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 groentebouillonblokje
  • 550 milliliter water
  • flinke scheut zonnebloemolie

GROENTE

  • 1 broccoli in roosjes snijden (grote broccoli gebruiken)
  • 1 prei in halve ringetjes gesneden

KERRIE BECHAMELSAUS

  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 700 milliliter melk
  • 1 ui gesnipperd, (niet een te grote ui gebruiken)
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 2 theelepels kerriepoeder flinke theelepels gebruiken
  • flinke snuf pul biber
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout

EXTRA'S

  • 75 gram extra belegen kaas geraspt

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Kook de rijst: (liefst een dag van te voren) Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
  • Breng de rijst aan de kook met de deksel op de pan en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olie. 
  • Kook de broccoli beetgaar en voeg voor ongeveer 1 à 2 minuten de prei nog even toe. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Maak de kerrie bechamelsaus: verhit 30 gram roomboter en fruit hierin kort de uien samen met de knoflook en kerriepoeder. Voeg de bloem toe en bak ongeveer 30 seconden. Voeg nu de melk scheut voor scheut toe en blijf roeren. Breng de saus aan de kook en laat pruttelen tot je een gebonden saus hebt. (doe dit allemaal op middelhoog vuur) Breng de bechamelsaus op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper, zout, snuf chilivlokken. (wees niet te zuinig met zout) anders is de saus flauw van smaak.
  • Meng de rijst met de broccoli en prei en schep dit in de ovenschaal. Giet de kruidige bechamelsaus eroverheen en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de ovenschaal in 15-20 minuten goudbruin. 
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

FAQ veelgestelde vragen over de rijst ovenschotel

Kan ik deze ovenschotel van tevoren bereiden?

Ja, je kunt deze schotel een dag van tevoren maken. Zet hem dan afgedekt in de koelkast en bak hem pas vlak voor het serveren. Dit bespaart tijd en maakt het gerecht nog smaakvoller.

Wat kan ik gebruiken in plaats van prei of broccoli?

Als je geen prei of broccoli hebt of lust, kun je bijvoorbeeld bloemkool, spinazie, of courgette gebruiken. Kies een groente die je lekker vindt.

Kun je deze ovenschotel invriezen?

Jazeker! Laat de ovenschotel volledig afkoelen en bewaar hem in porties in luchtdichte bakjes in de vriezer. Zo heb je een lekkere maaltijd klaarstaan voor een drukke dag.

Is deze ovenschotel geschikt voor kinderen?

Absoluut! De zachte textuur en milde smaken maken dit gerecht zeer geschikt voor kinderen. Als ze niet dol zijn op prei of broccoli, kun je de groenten extra fijn snijden of een andere favoriet groente gebruiken.

TIP: wil je dit recept liever iets gezonder maken? Gebruik dan zilvervliesrijst in plaats van basmati rijst en gebruik halfvolle melk in plaats van volle melk. Gebruik een 20+ of 30+ kaas in plaats van volvette kaas. Met een paar simpele aanpassingen kan je dus recepten die misschien ongezond lijken alsnog gezond maken. Nog een tip 🙂 Als je zilvervliesrijst gebruikt dan moet je rijst wel langer koken dan mijn recept aangeeft.

Makkelijke avondmaaltijd voor het hele gezin

Normaal gesproken houden wij altijd een portie over met ovenschotels en eet Jan Willem dit de volgende dag met zijn lunch. Dit keer is de hele schaal leeggegeten. Dit had ik nooit verwacht omdat de eerste reactie thuis op dit recept was….bleghhhhh met rijst??? Meestal maak ik het namelijk met krieltjes of aardappelschijfjes. Deze variant met rijst blijft echter absoluut een blijvertje!

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken. Je kunt ook een reactie of vraag achterlaten in de reacties hieronder.

4.64 from 11 votes (11 ratings without comment)
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *