romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

romige rijst ovenschotel met broccoli en prei
Direct naar recept
avondeten
Nederlands
Deze tijd ben jij bezig: 15 minuten
Totale bak/stoof tijd: 45 minuten

Een makkelijke ovenschotel zonder vlees die bij het hele gezin in de smaak valt? Dat kan soms best lastig zijn. Vooral als je thuis echte vleeseters hebt. Deze romige rijst ovenschotel met broccoli en prei bewijst dat het wél kan. Door de kerriesaus, kruidige rijst en zachte groente is hij zo smaakvol, dat niemand het vlees mist. Ook handig is dat je hem makkelijk van te voren kan klaarmaken.

Als zelfs Amaranthe en Jan Willem helemaal om zijn, zegt dat heel wat! Want die twee zijn echt dol op vlees. Toch is het met dit recept gelukt om hen te overtuigen dat vegetarisch eten óók echt lekker kan zijn.

👉 Dit lees je vandaag bij ons:

  • Hoe je deze ovenschotel maakt
  • Veelgestelde vragen over de romige rijst ovenschotel
  • Onze tips om het gezonder te maken
  • Nog meer lekkere ovenschotel recepten

Hoe maak je de romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

De combinatie van de romige kerriesaus met prei en broccoli is ontzettend lekker met rijst. De saus trekt goed in de rijst, waardoor de ovenschotel heerlijk smeuïg wordt. Tip: kook de rijst het liefst de dag ervoor. Zo blijft de rijst in de oven namelijk steviger van structuur en dat is echt veel lekkerder!

romige rijst ovenschotel met broccoli, bechamelsaus en kaas

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei. Een vegetarisch gerecht wat bij het hele gezin in de smaak valt.
4.64 van 11 stemmen
Deel via WhatsApp
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 300 gram basmati rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 groentebouillonblokje
  • 550 milliliter water
  • flinke scheut zonnebloemolie

GROENTE

  • 1 broccoli in roosjes snijden (grote broccoli gebruiken)
  • 1 prei in halve ringetjes gesneden

KERRIE BECHAMELSAUS

  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 700 milliliter melk
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • snufje chilivlokken
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout

EXTRA'S

  • 75 gram extra belegen kaas geraspt

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Kook de rijst: (liefst een dag van te voren) Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee.
  • Giet het water erbij, breng de rijst aan de kook met de deksel op de pan en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.

Als de rijst klaar is en het liefst helemaal afgekoeld, ga dan verder:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olie. 
  • Kook de broccoli beetgaar en voeg voor ongeveer 1 à 2 minuten de prei nog even toe. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Maak de kerrie bechamelsaus:
    verhit 30 gram roomboter en fruit hierin kort de uien samen met de knoflook en kerriepoeder. Voeg de bloem toe en bak ongeveer 30 seconden. Voeg nu de melk scheut voor scheut toe en blijf roeren. Breng de saus aan de kook en laat pruttelen tot je een gebonden saus hebt. (doe dit allemaal op middelhoog vuur)
    Breng de bechamelsaus op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper, zout, snuf chilivlokken. (wees niet te zuinig met zout) anders is de saus flauw van smaak.
  • Meng de rijst met de broccoli en prei en schep dit in de ovenschaal. Giet de kruidige bechamelsaus eroverheen en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de ovenschaal in 10-15 minuten goudbruin. 

Notities

👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg alle inspiratie op je telefoon!
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
bechamelsaus, ovenschotel, romige rijst ovenschotel
romige rijst ovenschotel met broccoli en prei
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Veelgestelde vragen over de rijst ovenschotel met broccoli en prei

Kan ik deze ovenschotel van tevoren bereiden?

Ja hoor, je kunt deze schotel een dag van tevoren maken. Zet hem dan afgedekt in de koelkast en bak hem pas vlak voor het serveren. Dit bespaart tijd en maakt het gerecht nog smaakvoller.

Wat kan ik gebruiken in plaats van prei of broccoli?

Als je geen prei of broccoli hebt of lust, kun je bijvoorbeeld bloemkool, spinazie, of courgette gebruiken. Kies een groente die je lekker vindt.

Kun je deze ovenschotel invriezen?

Jazeker! Laat de ovenschotel volledig afkoelen en bewaar hem in porties in luchtdichte bakjes in de vriezer. Zo heb je een lekkere maaltijd klaarstaan voor een drukke dag.

Is deze ovenschotel geschikt voor kinderen?

Ja, de zachte textuur en milde smaken maken dit gerecht kindvriendelijk. Groenten wat fijner snijden helpt als ze kieskeurig zijn.

Hoe maak je deze ovenschotel gezonder?

Wil je de ovenschotel gezonder maken? Gebruik dan zilvervliesrijst in plaats van basmati (zilvervliesrijst moet wel iets langer koken) Ook halfvolle melk en 20+ of 30+ kaas zijn prima alternatieven voor een lichtere versie. Met een paar simpele aanpassingen maak je deze ovenschotel net wat voedzamer.

Nog meer lekkere ovenschotel recepten

Ben je gek op ovenschotels? Probeer dan zeker de tortellini ovenschotel met crispy chili olie. Die is echt super snel te maken, en zit bomvol smaak. Wij zijn ook dol op de gnocchi ovenschotel met gehakt in tomatensaus, die staat hier vaak op tafel. Zin in iets met aardappelpuree? Dan is de prei ovenschotel met gehakt en puree echt een aanrader.

4.64 from 11 votes (11 ratings without comment)
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *