Wat doe je als je 4 kilo wortelen op voorraad hebt? Juist, dan ga je een wortelsoep maken. Deze romige en kruidige wortelsoep gaat gelukkig wel een blijvertje worden.
Romige wortelsoep
Ik koos er dit keer voor om een wortelsoep te maken die zowel kruidig als romig van smaak is. Het kruidige komt van de uien, knoflook, bouillon, kerrie masala en de gewone kerriepoeder.
Het romige komt van de kokosmelk die ik toevoeg. Ik weet dat sommige mensen de smaak van kokosmelk echt niet lekker vinden. Nu is de kokossmaak zeker niet overheersend maar je zou dit eventueel kunnen vervangen voor kookroom.
Structuur van de wortelsoep
De structuur kan je een beetje vergelijken met een soort snert. Nu weet ik dat onze kinderen snert echt niet lekker vinden. Ik was dan ook heel bang dat ze deze soep ook niet wilde eten.
Gelukkig was mijn angst onterecht. Althans voor een gedeelte. Beaudine vond de wortelsoep echt heerlijk. Amaranthe vond de smaak erg lekker maar vond helaas inderdaad de structuur niet lekker.
Een andere goed vullende en lekkere maaltijdsoep is mijn aardappel preisoep.
Verschillende kleuren wortel?
Ik gebruikte voor deze wortelsoep verschillende kleuren wortel. Uiteraard kan je ook gewoon de “normale” oranje wortelen gebruiken.
Wanneer je oranje wortelen gebruikt zal je soep uiteraard wel meer oranje van kleur zijn dan mijn soep. In mijn soep zat namelijk erg veel gele wortelen.
Recept kruidige en romige wortelsoep
Romige en kruidige wortelsoep
Equipment
- 1 soeppan of stoofpan
Ingrediënten
- 800 gram wortelen in stukjes gesneden van ongeveer 2 bij 2 cm
- 3 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 2 trostomaten in stukjes gesneden
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- flinke snuf pul biber of chilivlokken
- 1,5 stuk groentebouillonblokje
- 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel gebruiken
- 1 theelepel kerrie masala flinke theelepel gebruiken
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel suiker optioneel
- 400 milliliter kokosmelk
- 600 milliliter water
- zonnebloemolie
- handje geschaafde amandelen
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een stoofpan. Bak de uien met de tomaat, knoflook en een flinke snuf versgemalen zwarte peper en een snufje zout voor ongeveer 2-3 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de wortelen toe samen met de pul biber (chilivlokken), kerriepoeder, kerrie masala en de komijnpoeder. Bak dit kort mee. Voeg de kokosmelk, water, bouillonblokjes en suiker toe. Laat het geheel 25-30 minuten zachtjes koken.
- Pureer vervolgens de soep en breng eventueel op smaak met extra zout en/of peper. Bak in een droge koekenpan de geschaafde amandelen goudbruin. Bestrooi vlak voor serveren de soep met de geschaafde amandelen.
- Wij houden van pit, dus ik bestrooi vlak voor serveren de soep ook nog met een beetje pul biber. Ook lekker is om nog een beetje gedroogde korianderblad toe te voegen.
- TIP: wil je de soep "wateriger" voeg dan na het pureren naar smaak meer water toe.
Wortelsoep
Serveertips
Hoe wij de soep eten is de soep vegetarisch maar ook lekker is om een beetje uitgebakken spek toe te voegen.
Deze soep is heerlijk met de lunch maar ook lekker als avondmaaltijd. Wij eten dan stokbrood erbij met zelfgemaakte bieslookroomkaas.
Ook lekker is om de soep bij een hartige taart als voorafje te serveren.
Romige en kruidige wortelsoep
Hoe kom je aan 4 kilo wortelen?
Op Instagram kreeg ik overigens heel veel de vraag hoe wij aan 4 kilo wortelen kwamen 🙂 Wij hadden deze wortelen opgestuurd gekregen van Fresh.Land
Fresh.Land verkoopt vers geplukte groenten en fruit zonder oppervlaktebehandeling. Het meeste groente en fruit wat wij in Nederland eten is eigenlijk helemaal zo vers namelijk niet. Fresh.Land verkoopt hun producten rechtstreeks van de boer.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken