Rijst koken: hoe maak je lekkere luchtige rijst? Rijst koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Toch ervaren veel mensen het koken van rijst als “lastig”. De rijst blijft te nat, te droog, de rijst verbrand of de rijst blijft te hard. Ik vertel je in dit artikel hoe ik graag mijn rijst kook. Er zijn echter heel veel verschillende manieren van rijst koken. Daarom ga ik zeker niet vertellen dat “mijn manier” dé manier is 🙂
Wij houden van kruidige smaken. Als je ons al langer volgt dan zal dit je zeker niet zijn ontgaan. Daarom kook ik mijn rijst met een gesnipperd uitje en een bouillonblokje. Durf zeker te variëren met diverse specerijen en kruiden om je rijst op smaak te brengen. Voeg bijvoorbeeld ook eens wat kerriepoeder en kurkuma toe. Eerst fruit ik de ui aan in een behoorlijke scheut zonnebloemolie. Vervolgens bak ik kort het bouillonblokje mee (en eventueel andere specerijen) en daarna voeg ik pas de rijst toe.
Luchtige rijst maken
Belangrijk van luchtige rijst maken is de pan met rust te laten! Haal niet tussentijds continue de deksel van je pan om te kijken hoe het met de rijst ervoor staat. Laat de deksel op de pan!!! Geef na het koken van je rijst de rijst de tijd om te rusten en laat dan ook continue de deksel op de pan. Het makkelijkst is als je een pan hebt met een glazen deksel. Zo kan je namelijk tijdens het koken toch een beetje spieken hoe het met de rijst ervoor staat.
rijst wel of niet wassen?
Je rijst wel of niet wassen? Er zijn twee kampen: kamp 1 wast nooit de rijst en kamp 2 wast altijd de rijst. Ik beken eerlijk dat ik bij kamp 1 hoor. Eigenlijk hoor je witte rijst te wassen tot het water helder is. Zo spoel je overtollig zetmeel weg en daardoor gaat je rijst minder snel klonteren. Zilverlies rijst en wilde rijst hoef je niet te wassen.
TIP: ik kook mijn rijst op deze manier met zowel pandan rijst als met wilde rijst. Wil je sushi rijst maken? Dan moet je echt de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgen.
recept luchtige rijst koken
Luchtige rijst koken
Equipment
- kookpan
Ingrediënten
- 350 gram rijst ik gebruik graag wilde rijst of basmati rijst
- 600 milliliter heet water
- 1 groentebouillonblokje
- 1 ui gesnipperd (niet een te grote ui gebruiken)
- flinke scheut zonnebloemolie
Instructies
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
- Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Algemene tip: je hebt ongeveer een vingerkootje (1cm) vocht boven de rijst nodig voor deze manier van koken. Houd ongeveer per 75 gram rijst 150 ml vocht aan.
- TIP: vervang 600 ml water eens voor 400 ml kokosmelk en 200 ml water. Zo krijg je een heerlijke luchtige rijst met een romige smaak.
“Luchtige rijst koken is echt niet moeilijk“
luchtige rijst koken
Wij eten heel graag wilde rijst maar voel je uiteraard vrij om een andere rijst te gebruiken.
BEWAAR ONDERSTAANDE AFBEELDING OP JE EIGEN PINTEREST PAGINA:
lekkere recepten met rijst
–klik op de foto om naar desbetreffende recept te gaan
PULLED CHICKEN IN ZOET-PITTIGE KETJAP SAUS:
PITTIGE GEHAKTBALLETJES MET KRUIDIGE RIJST EN ROERKBAKGROENTE:
AZIATISCHE KIP:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken
Keihard en helemaal niet gaar. Weet niet wat ik verkeerd doe maar dit was helemaal niks
Wat jammer om te lezen dat het niet gelukt is. Ik maak zelf echt al jaren op deze manier rijst en nog nooit is mijn rijst niet gaar geweest. Geen idee waarom het niet gelukt is. Mag ik vragen welke rijst je gebruikt hebt? Misschien dat daar verschil in zit. Zelf gebruik ik wisselend pandan, basmati en meergranen rijst.