Deze pittige Surinaamse kipsaté is echt zo’n smaakexplosie in je mond. Het is geen recept voor doetjes want pittig is natuurlijk wel pittig 🙂 Laat dit je echter niet afschrikken, want ben je nu echt geen pittige eter, dan kan je deze Surinaamse kipsaté uiteraard naar eigen smaak aanpassen. Gebruik gewoon minder rode peper en minder sambal en/of meer bruine suiker. Deze Surinaamse kipsaté heb ik Jan Willem op de bbq laten bereiden. Hahaha goede rolverdeling toch 😉 Ik maak het klaar en hij mag het echte mannenwerk doen! Wij hebben namelijk een super toffe buitenkeuken en daarom barbecueën wij het hele jaar door. Het maakt voor ons dus niet uit of het winter of zomer is. Twee jaar geleden hebben wij een Green Egg (ofwel een kamado) in de buitenkeuken geplaatst en daardoor hoef je dus niet buiten de hele tijd erbij te blijven. Sterker nog, tussen het bereiden van deze kipsaté door waren we binnen aan het klussen. Het voordeel van kipsaté op de bbq bereiden is natuurlijk dat je een heerlijke rooksmaak aan je vlees krijgt.
recept pittige Surinaamse kipsaté
Ingrediënten
- 750 gram kipfilet of kippendijen in blokjes gesneden
- 1 ui niet te groot en grof gesneden
- 5 teentjes knoflook grof gehakt
- 1 rode peper grof gehakt
- 2 centimeter verse gember geschild en grof gesneden
- 1 trostomaat in stukjes gesneden
- 1/2 theelepel five spice poeder
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 1 theelepel laospoeder
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 klein vierkant maggiblokje
- 2 laurierblaadjes
- satéstokjes
Instructies
- Maal in een keukenmachine of vijzel de ui, knoflook, rode peper, gember, trostomaat, ketjap manis, ketjap asin, laospoeder, sambal badjak, bruine suiker, zwarte peper en five spice tot een smeuïge puree. Meng dit met de kipblokjes in een mengkom en leg hierbij de laurierblaadjes. Laat afgedekt minimaal 4 uur marineren. (hoe langer hoe lekkerder)
- Zorg dat je van tevoren even de satéstokjes in water legt. Zo verbranden ze niet op de bbq. Rijg de kip aan de stokjes. Verwarm de bbq tot een temperatuur van 170 graden. De kipspiezen bereid je indirect. Dus niet boven de kolen….anders worden ze zwart van buiten en rauw van binnen! De kip duurt ongeveer 20 minuten om gaar te worden van binnen. Mocht je een kerntemperatuurmeter hebben, dan kan je heel goed checken of de kip gaar is. Deze moet namelijk 70 graden van binnen zijn. Heb je die niet, dan is het een kwestie van eventjes een stukje afsnijden en kijken of het gaar is. Mocht je nu geen bbq hebben, dan kan je de kip uiteraard ook grillen op een grillpan of gewoon aanbakken in een pan met een beetje olie en roomboter.
Tip: mocht je dus niet van pittig houden, dan kan je deze Surinaamse kipsaté naar eigen smaak aanpassen. Ik adviseer alleen wel om zowel de rode peper als de sambal badjak te gebruiken. Gebruik alleen iets minder. Deze ingrediënten zorgen natuurlijk voor een bepaalde smaak aan de kipsaté. Je kan ook de zaadlijsten en de zaadjes uit de rode peper verwijderen. Wist je trouwens dat niet de zaadjes maar de zaadlijsten voor de pit zorgen. Dus alleen de zaadjes verwijderen heeft geen zin.
Pittige Surinaamse kipsaté met pindasaus
probeer ook eens onderstaande recepten
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/bbq-tip-kip-gemarineerd-in-licor-43-met-spek/” target=_blank]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/kruidige-surinaamse-stoofpot/” target=_blank]
[contentcards url=”https://familieoverdekook.nl/spaans-gevuld-stokbrood-met-chorizo-van-de-bbq/” target=_blank”]
dit artikel bevat gesponsorde content en door dit soort artikelen kan ik jullie op Familie over de Kook blijven voorzien van lekkere recepten
Heerlijk recept. Ik gebruik dit heel vaak!
Beste Daniël,
Wat een leuk berichtje om te lezen.
Gelukkig valt de saté goed in de smaak 🙂