pittige kip in kokosmelk met groenten en rijst

pittige kip in kokosmelk met groenten en rijst
Deel met je vrienden:

Wij zijn gek op kruidig en pittig eten. Deze pittige kip in kokosmelk met groenten viel dan ook gelukkig weer goed in de smaak thuis. Het recept is geïnspireerd op een het recept van mijn kruidige kip in kokosmelk. Qua basis ingrediënten is het dan ook hetzelfde, echter is de bereiding anders en heb ik aan dit recept meer groenten toegevoegd. Deze kruidige kip is dan ook stukken sneller klaar. Is het minder lekker of lekkerder? Het is anders en niet met elkaar te vergelijken. Eigenlijk heel bizar dat recepten qua ingrediënten zo op elkaar kunnen lijken en toch zo verschillend kunnen smaken.

TIP: wil je dit gerecht vegetarisch eten? Gebruik dan vegetarische kip of voeg gewoon meer groenten toe en laat de kip helmaal weg uit het gerecht.

recept pittige kip in kokosmelk

pittige kip in kokosmelk met groenten

4 van 7 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet in grotere stukken gesneden
  • 1 paprika in reepjes gesneden
  • 250 gram champignons grof gesneden
  • 200 gram diepvries erwtjes
  • 1 rode peper grof gesneden
  • 1 ui grof gesneden
  • 2 centimeter gember geschild en grof gesneden
  • 1/2 limoen zowel sap als rasp
  • handje verse peterselie grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels gedroogd korianderblad
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1 theelepel trassi
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 250 milliliter kokosmelk
  • zonnebloemolie
  • 300 gram rijst

Instructies

  • Mix in een keukenmachine de ui, knoflook, rode peper, peterselie, gember, sambal, trassi, limoensap, limoenrasp, kurkuma, paprikapoeder, gedroogd korianderblad, kaneel, bruine suiker, peper en zout met een klein scheutje zonnebloemolie tot een smeuïge kruidenpasta.
  • Verhit in een hapjespan een klein scheutje zonnebloemolie en fruit kort op middelhoog vuur de kruidenpasta. Voeg de kip, champignons, paprika en kokosmelk toe en roer dit goed door. Leg de deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken. Kook ondertussen ook de rijst gaar volgens de beschrijving op de verpakking. Voeg na 20 minuten 200 gram diepvries erwtjes toe en laat nog even 5 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan. Breng op smaak met extra peper en/of zout.
  • Serveer met de rijst en eventueel kroepoek. Ook lekker is om nog wat extra rode peper eroverheen te strooien.

Ik maak in dit recept gebruik van een keukenmachine. Mocht je nu niet in het bezit zijn van een keukenmachine, dan kun je alles eventueel ook heel erg fijn snijden of fijnmalen in een vijzel. Dit is echter wel veel meer werk. Tegenwoordig heb je voor niet al te veel geld al een keukenmachine en ik weet zeker dat je geen spijt zal krijgen van de aanschaf. Je kan namelijk zulke lekkere marinades voor vlees er bijvoorbeeld in maken. Je gooit diverse ingrediënten in de keukenmachine, even kort mixen en je vlees laten marineren. Ook voor het fijnmalen van nootjes of havermout is het ideaal. Ik maak in de keukenmachine ook heel vaak gezonde dadelballetjes.

kruidige kip met groenten in een romige kokossaus

recept pittige kip in kokosmelk met groenten en rijst.

Deze pittige kip in kokosmelk zorgt voor een ware smaakexplosie. Omdat wij van pittig houden, bestrooi ik er nog iets extra rode peper overheen.

recept pittige kip in kokosmelk met groenten en rijst.

Toch nog even een kleine tip 🙂 Iets wat heel erg lekker bij dit gerecht is om te eten, is een frisse yoghurtdip.

Ik krijg regelmatig berichten van mensen die geen kokosmelk lusten en vragen of ze dit voor iets kunnen vervangen. Je kan kokosmelk altijd vervangen voor eventueel water of kookroom. Toch zou ik het altijd wel eerst proberen met kokosmelk. Kokosmelk geeft namelijk een heerlijke zachte romige smaak. Zeker wanneer in een recept veel specerijen gebruikt wordt, hoef je niet bang te zijn voor een overdreven kokos smaak.