2theelepelssambal badjakik gebruik flinke theelepels
2theelepelssambal oelekik gebruik flinke theelepels
2stukstrostomatenin kleine blokjes gesneden
1/2eltomatenpuree
1theelepellaospoeder
2blaadjeslaurier
flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
1/2limoen
1/2theelepeltrassi
bloem
zonnebloemolie
1ei
handpaneermeel
KRUIDIGE RIJST
350gramrijstnaar keuze
600milliliterwaterheet
1groentebouillonblokje
1uigesnipperdniet een te grote ui gebruiken
flinkescheutzonnebloemolie
EXTRA INGREDIËNTEN
1zak wokgroentenaar keuze
kroepoek
zwarte sesamzaadjes
1eetlepelsesamolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
Begin met het koken van de rijst: verhit een flinke scheut olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan.
Maak ondertussen de gehaktballetjes: Mix in een keukenmachine (of vijzel) de ui met de knoflook, gember, bruine suiker, sambal oelek, sambal badjak, trassi, tomatenpuree, zout, zwarte peper en laospoeder. (dit is je boemboe)
Schep twee eetlepels van het mengsel bij het gehakt in een mengkom samen met het ei en paneermeel. Kneed het gehakt goed door. Vorm er 16 gehaktballetjes van en rol deze door een beetje bloem (dan krijg je een knapperig korstje)
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een grote hapjespan (of stoofpan) en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan. Bak in het overgebleven braadvet de boemboe voor ongeveer 30 sec. Voeg de tomatenblokjes, sap van een halve limoen en 50 ml water toe. Roer dit door elkaar en leg de laurierblaadjes en gehaktballetjes erbij. Dek de pan bijna helemaal af en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. (draai de balletjes halverwege om) Haal na 15 minuten de deksel van de pan en laat nog eens 5 à 10 minuten pruttelen.
Verhit dan in een wok een flinke scheut zonnebloemolie en bak hierin kort de wokgroente naar keuze. Schep de rijst erdoorheen en breng op smaak met 1 el sesamolie.
Serveer de kruidige rijst en groenten met de pittige gehaktballetjes en. bestrooi eventueel met (zwarte) sesamzaadjes. Lekker met kroepoek en eventueel komkommer in zuur.