Pasta met tonijn in tomatensaus is een van onze favoriete snelle pastagerechten. Je maakt deze variant met penne (of rigatoni), tonijn uit blik, tomatenpuree en kruiden uit je voorraadkast. Simpel, boordevol smaak en binnen 30 minuten klaar!
Serveer met wat geraspte kaas en een frisse salade en je hebt een heerlijke complete avondmaaltijd waar iedereen van gaat smullen.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Waarom wij deze pasta zo vaak maken
- Zo maak je de pasta met tonijn-tomatensaus
- Veelgestelde vragen over deze snelle pasta
- Inspiratie voor nog meer lekkere Italiaanse recepten

Waarom wij deze pasta zo vaak maken
Wij zijn thuis allemaal gek op pasta, en deze variant met tonijn en tomatensaus staat met stip in onze top 3. Het is een gerecht dat je kunt maken op een drukke doordeweekse dag maar ook heerlijk is als uitgebreide maaltijd in het weekend.
Wat deze pastasaus extra lekker maakt, is het gebruik van kruiden zoals kerrie en paprikapoeder en voor een beetje pit voeg ik sambal toe. Ben jij niet zo’n liefhebber van pittig eten? Laat de sambal dan weg uit het recept of gebruik iets minder.
Voor de tomatensaus gebruik ik gewoon een blik tomatenblokjes en tomatenpuree. De tomatenpuree geeft extra veel smaak aan de saus. Ik gebruik het ook vaak in andere pasta recepten zoals onze macaroni met gehakt en tomatenpuree.

Penne met tonijn in tomatensaus
Equipment
- 1 hapjespan
- 1 kookpan
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 350 gram penne
- 2 blikjes tonijn in olie uitgelekt. (ik gebruik blikjes van 145 gram)
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- flinke hand basilicum grof gehakt
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel suiker optioneel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 groentebouillonblokje
- 100 gram geraspte kaas naar eigen smaak (ik gebruik extra belegen kaas)
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Fruit de uien met de knoflook en een snuf peper en zout. Voeg de uitgelekte tonijn toe samen met kerriepoeder, paprikapoeder, gedroogde oregano, sambal badjak en de tomatenpuree. Bak dit kort mee. Voeg de tomatenblokjes toe samen met de suiker en laat ongeveer 10-15 minuten pruttelen. Voeg daarna de vers gesneden basilicum toe.(houdt iets over voor garnering)
- Kook ondertussen de Penne gaar volgens de beschrijving op de verpakking samen met het groentebouillonblokje. Giet de pasta af en schep dit door de tonijn in tomatensaus.
- Serveer de pasta met geraspte kaas en de overgebleven basilicum.
- TIP: ik vind het altijd erg lekker om nog wat extra versgemalen zwarte peper en pul biber (of chilivlokken) over de pasta te bestrooien vlak voor serveren.
👉 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en het weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg direct inspiratie op je telefoon!
Veelgestelde vragen over penne met tonijn in tomatensaus
Ja, als je niet van pittig eten houdt kun je de sambal badjak weglaten of de hoeveelheid verminderen. De saus blijft smaakvol zonder de sambal.
Hoewel mijn recept geen groenten bevat, kun je uiteraard naar wens extra groenten toevoegen zoals courgette, paprika of spinazie om het gerecht voedzamer te maken.
Ja, je kunt de saus van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Je hoeft dan alleen nog de pasta te koken.
Je kunt dit gerecht prima invriezen. Laat de penne met tonijn in tomatensaus eerst volledig afkoelen en bewaar het vervolgens in een luchtdichte diepvriesbak. Het blijft tot 3 maanden goed in de vriezer. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast en warm het op in een pan met een scheutje water of olie om de saus weer smeuïg te maken.

😋 Tip: lekker met geraspte kaas en olijven. Ook lekker is om eventueel een handje olijven te halveren en die dan mee te laten pruttelen in de tomatensaus met tonijn.
Penne of een andere pastasoort
Dit recept heet dan wel “Penne met tonijn in tomatensaus” maar de oplettende kijker zal vast wel iets opgevallen zijn. Op de foto’s zie je namelijk geen Penne maar Rigatoni. Rigatoni kan je vergelijken met Penne maar deze pastasoort is iets dikker en langer dan Penne.
Ook zijn de uiteinden recht afgesneden in plaats van schuin zoals bij Penne. Tevens is Rigatoni meestal geribbeld. Het woord rigatoni komt namelijk van het Italiaanse woord rigati wat getand betekent. Voordeel van de ribbels is dat de saus er lekker aan blijft kleven.
De reden dat ik deze pastasoort gebruikt heb is niet omdat ik deze pastasoort veel lekkerder vind. Mijn supermarkt was gewoon helemaal uitverkocht met de penne en ik had geen zin om naar een andere supermarkt te gaan. Nu maakt het ook echt totaal niet uit welke pastasoort je gebruikt voor bij de saus. Macaroni, spaghetti, tagliatelle…..het is allemaal lekker!
Meer inspiratie voor andere lekkere pasta recepten
Op Familie over de Kook staan inmiddels behoorlijk wat pasta recepten. Wat dacht je van Macaroni met Smac, spaghetti met gehakt in pittige tomatensaus (mijn persoonlijke favoriet) maar ook de vegetarische pasta met spinazie en bechamelsaus is erg lekker.

Of je nu penne, rigatoni of spaghetti gebruikt, deze pastasaus met tonijn smaakt altijd goed! Geniet ervan. 😋
Heerlijk!
Beste Marc,
Wat ontzettend leuk om te lezen dat de penne zo goed in de smaak is gevallen 🙂
Smakelijke groetjes
Marie Louise