Deze ovenschotel met krieltjes, andijvie, gekruid gehakt en kaas is wat mij betreft echt comfort food. Ik zit nog steeds in mijn krieltjes fase, wat zijn die dingen ideaal! Al die jaren dat ik ze nooit klaargemaakt heb, dat heb ik de afgelopen maanden dik ingehaald. Deze ovenschotel is geïnspireerd op mijn krieltjes ovenschotel met gekruid gehakt en mijn hartige andijvietaart. Deze krieltjes ovenschotel leent zich er ook goed voor om een dag van te voren klaar te maken, zodat je hem alleen nog even hoeft op te warmen. Daarom eten wij deze ovenschotel nu regelmatig op vrijdag. Ik ben dan nog steeds taxichauffeur voor de kids en tijd om echt te koken heb ik dan niet. Zo krijgen we toch nog een hoop groenten binnen en Amaranthe die nog steeds bijna niets lust, kan gewoon de krieltjes eruit pikken die ze wel lekker vindt. Geen gezeur en stress dus vlak voor het weekend!
recept ovenschotel met krieltjes en andijvie
ovenschotel met andijvie, krieltjes, gekruid gehakt en kaas
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 1 zak (600gram) voorgegaarde krieltjes
- 100 gram plakjes gerookt ontbijtspek in stukjes gesneden
- 300 gram kipgehakt
- 1 bekertje (125gr) crème fraîche
- 2 eetlepels sweet chilisaus
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui gesnipperd
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 300 gram gesneden rauwe andijvie
- 75 gram geraspte extra belegen kaas
- snuf gemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Kook de krieltjes even kort voor 3-4 minuten. Giet de krieltjes af en laat deze eventjes staan. Verhit een scheut olie in een hapjespan en fruit de ui met knoflook, ontbijtspek, 1/2 sambal badjak, 2 tl paprikapoeder, 1 tl kerriepoeder. Voeg het gehakt en de paprika toe en bak tot het gehakt gaar en goudbruin is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg dan het bekertje crème fraîche toe samen met 2 el sweet chilisaus. Roer alles goed door en voeg dan de gesneden andijvie toe en de krieltjes. Schep dit alles voorzichtig goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Doe alles in een ovenschaal en bestrooi deze met geraspte kaas. Bak in 10-15 minuten goudbruin. Serveer eventueel met wat extra rauwe andijvie erbij.