Deze Kladdkaka cake wil je echt maken! Wat is deze Zweedse chocolade taart toch ongelofelijk lekker. Nu weet ik dat het heel gezellig is om samen te eten maar deze cake/taart wil je eigenlijk niet delen.
Deze taart wil je gewoon stiekem helemaal in je eentje opeten! Whahaha nee hoor, dat is natuurlijk een grapje. Wel een grapje overigens met een kern van waarheid 😉 Bij iedere hap die je neemt zeg je namelijk “mmmmm” en dan nog een keer “mmmmm en dan nog een keer en nog een keer en nog een keer. Net zolang tot de cake helemaal op is.
Authentieke Zweedse Kladdkaka
Ik heb dit recept gevraagd aan de vrouw van een klant van ons uit de barbershop. Zij is Zweedse en weet natuurlijk als geen ander hoe je de “echte” kladdkaka moet maken.
Is er alleen wel een echte kladdkaka? Na een zoektocht op internet denk ik van niet. Iedereen maakt het namelijk weer net iets anders klaar en predikt dan de “echte” te maken.
Misschien is het zoals de Italianen en hun pasta 😉 In ieder geval zal ieder recept absoluut heerlijk zijn.
Simpele chocoladetaart
Om een kladdkaka te maken hoef je geen ster in bakken te zijn. Als zelfs ik het kan….dan kan iedereen het. Het is een kwestie van een aantal ingrediënten met elkaar mixen, de oven in en klaar is kees!
Je hebt voor deze simpele chocoladetaart nodig: roomboter, cacaopoeder, suiker, eieren, bloem en poedersuiker. Eventueel kan je ook nog vanillesuiker toevoegen. Zelf laat ik de vanillesuiker tegenwoordig weg uit het recept.
recept kladdkaka cake maken
Zweedse Kladdkaka ofwel chocolade cake/taart
Equipment
- springvorm ongeveer 23 cm doorsnede (gebruik je een kleinere springvorm, dan kan het zijn dat de taart iets langer in de oven moet)
Ingrediënten
- 150 gram roomboter +extra voor de springvorm
- 3 eieren
- 275 gram suiker
- 105 gram bloem +extra voor de springvorm
- 50 gram cacaopoeder
- 1/2 eetlepel vanillesuiker
- flinke snuf zout
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm in met een beetje roomboter en bestrooi met bloem.
- Smelt de boter in de magnetron of steelpan.
- Roer de eieren en de suiker door elkaar in een kom. Meng in een andere kom de bloem met het zout en de cacaopoeder. Roer de gesmolten boter door het suiker-eimengsel. Voeg daarna het bloem mengsel toe en roer goed door elkaar.
- Giet het beslag in de springvorm en bak ongeveer 17-20 minuten in de oven. De cake is klaar wanneer hij droog is aan de oppervlakte. Laat de cake afkoelen op een rooster en verwijder dan de ring van de springvorm. Bestrooi de cake met poedersuiker.
- Serveer met slagroom en verse frambozen.
- TIP: ik vind de cake erg lekker als hij nog een heel klein beetje warm is.
Zweedse chocolade taart Kladdkaka
Kladdkaka cake maken
Zie je op de foto hoe heerlijk smeuïg de kladdkaka van binnen is. Echt té lekker! Jan Willem noemt deze Zweedse taart “gladde kak”. Niet vanwege de structuur maar vanwege de naam 🙂 We hebben namelijk geen idee hoe we het goed moeten uitspreken. We weten wel wat het betekent! Kladd=plakkerig en Kaka=cake. Plakkerige cake dus 🙂 Klopt als een bus!
TIP: serveer de kladdkaka met slagroom en eventueel verse frambozen. Het frisse van de frambozen is namelijk echt ontzettend lekker erbij. Je zou in plaats van frambozen eventueel ook blauwe bessen kunnen gebruiken….of gebruik gewoon allebei!
Tegenwoordig serveer ik er ook vaak een flinke klodder crème fraîche bij ipv slagroom. De crème fraîche breng ik op smaak met een beetje vanillesuiker en citroensap. Zo heb je een fris-zoete tegenhanger. Echt mega lekker! Whahaha al zeg ik het zelf.
Andere lekkere toetjes / nagerechten zijn
Als je op de foto’s klikt dan ga je naar het desbetreffende recept
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.