Deze Trifle met brownie en salted caramel ofwel gezouten karamel is echt zo waanzinnig lekker! Ik ben helemaal niet arrogant maar dit is echt het lekkerste toetje/dessert wat ik ooit gemaakt heb.
Makkelijk toetje
Is het moeilijk te maken? Totaal niet! Een kind kan de was doen. Het is alleen een beetje werk omdat het lekkerste resultaat je natuurlijk krijgt als je alles zelf maakt.
Dus maakte ik zelf de brownie en de salted caramel. (die is zooooo verslavend lekker)
Met de Feestdagen voor de deur is deze trifle echt het ultieme Kerstdessert. Dit dessert is ook prima een dag van te voren klaar te maken. Zo hoef je tijdens de Kerst zelf geen stress te hebben.
Zelf salted caramel maken
Laat het maken van zelfgemaakte salted caramel je niet afschrikken. Dit is namelijk echt appeltje-eitje. Het enige wat je hoeft te doen is suiker met water aan de kook brengen. Dit laat je koken tot de suiker begint te kleuren. Vervolgens voeg je slagroom toe en breng je de karamelsaus op smaak met flink wat grof zeezout.
Als je eenmaal zelf salted caramel gemaakt heb dan weet ik zeker dat je dit nog veel vaker gaat doen. Het is namelijk heerlijk op brood, in verschillende toetjes door de yoghurt of gewoon om zo te lepelen π
Maak een nog simpelere versie van de trifle
Deze trifle met brownie en salted caramel was echt zoooooo waanzinnig lekker. Het is ook heel simpel te maken. Het vraagt alleen iets tijd omdat ik het lekkerder vind om alles zelf te maken.
Je kan ook voor een super simpele versie gaan. Gebruik dan kant en klare chocoladecake ipv brownie. In plaats van zelfgemaakte salted caramel gebruik eventueel kant en klare karamelsaus die je verder op smaak brengt met grof zeezout.
recept trifle met brownie en salted caramel
trifle met brownie en salted caramel
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediΓ«nten
- 250 gram mascarpone
- 125 milliliter slagroom
- 2 eetlepels suiker
- handje gesuikerde amandelen grof gehakt
- brownie of chocoladecake
- salted caramel of kant en klare karamelsaus
simpele brownie
- 150 gram roomboter
- 75 gram cacaopoeder
- 250 gram suiker
- 75 gram bloem
- 3 eieren
- snufje zout
salted caramel
- 200 gram suiker
- 125 milliliter slagroom
- 75 millliter water
- 75 gram roomboter
- flinke snuf zeezout
Instructies
- MAAK DE BROWNIE: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet en bekleed een brownie vorm in. Smelt op laag vuur in een steelpannetje de boter met suiker, cacaopoeder en een snufje zout. Haal de pan van het vuur en spatel voorzichtig beetje bij beetje 75 gram bloem toe. Spatel daarna 1 voor 1 de eieren erdoorheen. Giet het mengsel in de brownie vorm en bak in 30-35 minuten gaar en krokant. Laat de brownie helemaal afkoelen alvorens je hem gaat aansnijden.
- MAAK DE SALTED CARAMEL: Doe de suiker met het water in een kookpan met een hoge rand (geen koekenpan) en zet de pan op middelhoog vuur. Breng het suikermengsel langzaam aan de kook, tot de suiker een mooie goudkleur begint te krijgen. Blijf tot die tijd van de pan af! Als de suiker een mooie goudkleur heeft, dan ga je met een garde roeren. Voeg de slagroom toe. Schrik niet dit gaat flink borrelen en het komt omhoog…blijf echter roeren Roer nog even 1-2 minuten door tot de karamelsaus dikker begint te worden. Haal de pan van het vuur en laat de saus 2-3 minuten iets afkoelen. Voeg dan de blokjes roomboter toe met een flinke snuf zeezout en roer dit door de karamelsaus. Schenk je karamelsaus in een klein potje en zet je pan meteen onder met heet water en een druppeltje afwasmiddel. (hierdoor krijg je hem gewoon fatsoenlijk schoon)
- MAAK DE TRIFLE: Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker lobbig. (niet helemaal stijf) Spatel de mascarpone los en spatel dan voorzichtig de slagroom erdoorheen. Snijd 1/3 van de brownie in kleine blokjes. Pak 4 glaasjes en maak laagjes brownie, mascarpone mengsel en salted caramel. Zorg dat je afsluit met mascarpone en salted caramel. Bestrooi met gehakte gesuikerder amandelen en klaar is kees. TIP: voor wat kleur is het ook leuk om een blaadje munt toe te voegen.
Trifle met brownie en salted caramel
Dit nagerecht/toetje/dessert…geef het een naam leent zich dus ook super goed als afsluiting van je Kerstdiner. Je kan dit ‘toetje’ prima van te voren klaarmaken en in de koelkast alvast klaarzetten.
Ik zou alleen wel de nootjes pas vlak voor serveren eroverheen strooien, dan blijven ze namelijk lekker knapperig.
Zet eventueel het schaaltje salted caramel er ook bij. Hoe meer saus hoe lekkerder toch π Soms mag je namelijk jezelf even flink verwennen!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken