Kipsaté zelf maken in ketjap marinade is echt ontzettend lekker. Dit recept is ook echt mega simpel te maken. Je kan op wel 1000 verschillende manieren je kip marineren. Deze marinade op basis van ketjap manis gebruik ik eigenlijk het meest.

kipsaté marineren
Het lekkerste resultaat krijg je als de kip minimaal een nachtje heeft kunnen marineren. Alles smaken trekken dan goed in de kip. Deze kipsaté bereiden wij meestal op onze barbecue. Wij hebben het geluk dat we een Big Green Egg in de tuin hebben staan.
Heb je nu geen barbecue, dan kan je de kip ook grillen in een grillpan of bakken in een koekenpan. Ook kan je de kip eventueel in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de kip in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Draai op de helft van de tijd de saté even om. Ook lekker om te maken zijn onze Thaise kipspiesjes in kruidige kokosmelk.
kipfilet of kippendijenfilet gebruiken
Kippendijen of kipfilet gebruiken? Dit is echt een persoonlijke keuze. Voordeel van kippendijen is dat je vlees malser is. Toch vind ik soms juist een stevigere kipsaté ook lekker. Daarom wissel ik het gebruik tussen kippendijen en kipfilet af.
kipsaté gemarineerd in ketjap

recept kipsaté in simpele ketjap marinade

simpele kipsaté in ketjap marinade
Equipment
- 12 satéstokjes
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1 kilo kippendijen in grote stukken gesneden
- 6 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels honing
- 4 teentjes knoflook geraspt
- 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
- 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 limoen sap nodig
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de kip met alle ingrediënten in een schaal of mengkom. Dek de schaal af en laat minimaal 8 uur marineren.
- Laat de satéstokjes even een half uurtje weken in koud water. Rijg de stukjes kip aan de satéstokjes. (laat wel wat ruimte over om de stokjes te kunnen vastpakken) Grill de kipsaté in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.
- TIP: heb je een vleesthermometer, dan weet je zeker dat je vlees gaar is als de kip een kerntemperatuur heeft van 70 graden. TIP: bestrooi vlak voor serveren er seroendeng overheen voor extra smaak en bite.
zelfgemaakte kipsaté in ketjap marinade

Zo simpel maar o zo lekker zijn deze kipsaté spiesjes. Uiteraard mag een pittige zelfgemaakte pindasaus (of satésaus) natuurlijk niet ontbreken. Wij eten deze kip spiesjes graag met zelfgemaakte frietjes erbij. Bij die frietjes moet dan wel weer een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise. Nu ben ik verzot op Seroendeng, dus ik bestrooi graag de saté rijkelijk hiermee. De kinderen vinden gebakken uitjes weer lekker, dus voor hen zet ik altijd een bakje uitjes op tafel.
Recept zelfgemaakte pittige pindasaus

Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 3 flinke eetlepels pindakaas kan zowel met als zonder nootjes
- 5-6 eetlepels ketjap manis
- 1,5 eetlepel sambal badjak
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 eetlepel ketchup
- snuf peper
- warm water naar eigen inzicht
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle ingrediënten voor de pittige satésaus. Voeg warm water naar eigen inzicht toe. Verwarm de satésaus even kort op het fornuis wanneer je de satésaus nodig hebt.
Veelgestelde vragen
Ja, dat kan! Allereerst kun je de gemarineerde kipsaté tot twee dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ook de rauwe gemarineerde kip in de vriezer bewaren. Daarnaast kun je ook gegrilde kipsaté bewaren. Deze blijft maximaal twee dagen goed in de koelkast. Wanneer je hem wilt opwarmen, kan dat het beste in de pan, oven of airfryer.
Kipsaté is heerlijk in combinatie met verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij nasi of bami, maar ook met kroepoek, atjar, komkommersalade en zoetzure groenten.
Gemiddeld bevat een standaard satéstokje 50-70 gram kip. Wil je zeker weten dat je genoeg hebt? Reken dan ongeveer 150-200 gram vlees per persoon voor een hoofdmaaltijd.
Satésaus en pindasaus worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een belangrijk verschil.
Satésaus is een saus die specifiek bedoeld is voor saté. Doorgaans heeft deze een dunnere en smeuïgere structuur. Pindasaus, daarentegen, is een bredere term en verwijst naar elke saus op basis van pinda’s. Afhankelijk van het recept kan dit variëren van een dikke pindadip tot een saus die bijvoorbeeld bij friet wordt geserveerd.
Kipsaté kun je grillen op de BBQ, bakken in een (grill)pan of bereiden in de oven. Voor de beste smaak en malsheid:
BBQ: Grill de saté op middelhoog vuur en draai regelmatig.
(Grill)pan: Gebruik een beetje olie en bak de kip op middelmatig vuur tot goudbruin.
Oven: Bak de saté op 200°C gedurende 15-20 minuten, draai halverwege om.
Heb je nog een gouden tip voor de ultieme kipsaté? Laat het ons weten in de reacties! Eet smakelijk alvast 😋
Wij zouden het ontzettend leuk vinden als je ons zou willen volgen op social media. Mocht je een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook heel erg leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door #familieoverdekook te gebruiken.