Kipsaté zelf maken in ketjap marinade is echt ontzettend lekker. Dit recept is ook echt mega simpel te maken. Je kan op wel 1000 verschillende manieren je kip marineren. Deze marinade op basis van ketjap manis gebruik ik eigenlijk het vaakst.
kipsaté marineren
Het lekkerste resultaat krijg je als de kip minimaal een nachtje heeft kunnen marineren. Alles smaken trekken dan goed in de kip. Deze kipsaté bereiden wij meestal op onze barbecue. Wij hebben het geluk dat we een Big Green Egg in de tuin hebben staan.
Heb je nu geen barbecue, dan kan je de kip ook grillen in een grillpan of bakken in een koekenpan. Ook kan je de kip eventueel in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de kip in 15-20 minuten gaar en goudbruin. Draai op de helft van de tijd de saté even om.
kipfilet of kippendijenfilet gebruiken
Kippendijen of kipfilet gebruiken? Dit is echt een persoonlijke keuze. Voordeel van kippendijen is dat je vlees malser is. Toch vind ik soms juist een stevigere kipsaté ook lekker. Daarom wissel ik het gebruik tussen kippendijen en kipfilet af.
kipsaté gemarineerd in ketjap
recept kipsaté in simpele ketjap marinade
simpele kipsaté in ketjap marinade
Equipment
- 12 satéstokjes
Ingrediënten
- 1 kilo kippendijen in grote stukken gesneden
- 6 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels honing
- 4 teentjes knoflook geraspt
- 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
- 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 limoen sap nodig
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
Instructies
- Meng de kip met alle ingrediënten in een schaal of mengkom. Dek de schaal af en laat minimaal 8 uur marineren.
- Laat de satéstokjes even een half uurtje weken in koud water. Rijg de stukjes kip aan de satéstokjes. (laat wel wat ruimte over om de stokjes te kunnen vastpakken) Grill de kipsaté in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.
- TIP: heb je een vleesthermometer, dan weet je zeker dat je vlees gaar is als de kip een kerntemperatuur heeft van 70 graden.
zelfgemaakte kipsaté in ketjap marinade
Zo simpel maar o zo lekker zijn deze kipsaté spiesjes. Uiteraard mag een pittige zelfgemaakte pindasaus (of satésaus) natuurlijk niet ontbreken. Wij eten deze kip spiesjes graag met zelfgemaakte frietjes erbij. Bij die frietjes moet dan wel weer een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise.
Nu ben ik verzot op Seroendeng, dus ik bestrooi graag de saté rijkelijk hiermee. De kinderen vinden gebakken uitjes weer lekker, dus voor hen zet ik altijd een bakje uitjes op tafel.
Recept zelfgemaakte pittige pindasaus
Ingrediënten
- 3 flinke eetlepels pindakaas kan zowel met als zonder nootjes
- 5-6 eetlepels ketjap manis
- 1,5 eetlepel sambal badjak
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 eetlepel ketchup
- snuf peper
- warm water naar eigen inzicht
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de pittige satésaus. Voeg warm water naar eigen inzicht toe. Verwarm de satésaus even kort op het fornuis wanneer je de satésaus nodig hebt.
andere lekkere recepten met kip
- klik op de foto om naar het recept te gaan
SWEET CHILI KIPPENVLEUGELS
SURINAAMSE KIPSATÉ
GEVULDE KIPPENDIJEN ROLLETJES MET PINDASAUS
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.