Onze kipsate met ketjap marinade is zo ontzettend lekker en echt heel simpel om zelf te maken. Bij ons staat dit recept iedere zomer regelmatig op tafel, en het is altijd weer smullen. Je marineert kippendijen met ketjap, knoflook, honing, limoensap, gember en sambal. De volgende dag grill je de saté in 15 minuten gaar. Je hebt dan supermalse, smaakvolle kipspiesjes met een zoet-kruidige bite.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Hoe wij dit kipsaté recept maken met ketjap marinade
- Veelgestelde vragen over het kipsate recept
- Welke kip kan je het beste gebruiken
- Onze tips voor bbq, grillen, airfryer of oven
- Wat wij er graag bij serveren

Zo maak je kipsaté in ketjap marinade
Het geheim van écht lekkere kipsaté is zorgen dat je de kip lang genoeg laat marineren. Ik doe dat het liefst een hele nacht maar minimaal 8 uur is wel aan te raden. De ketjap zorgt voor zoetigheid, de knoflook en sambal voor pit en een beetje limoensap maakt de kip super mals en fris van smaak. Vergeet ook niet een zelfgemaakte satésaus erbij te maken, die maakt het extra lekker. 😋

Recept simpele kipsaté in ketjap marinade
Equipment
- 12 satéstokjes
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1 kilo kippendijen in grote stukken gesneden
- 6 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels honing
- 4 teentjes knoflook geraspt
- 2 theelepels sambal oelek flinke theelepels
- 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 limoen sap nodig
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de kip met alle ingrediënten in een schaal of mengkom. Dek de schaal af en laat minimaal 8 uur marineren.
- Laat de satéstokjes even een half uurtje weken in koud water. Rijg de stukjes kip aan de satéstokjes. (laat wel wat ruimte over om de stokjes te kunnen vastpakken) Grill de kipsaté in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.
- TIP: bestrooi vlak voor serveren er seroendeng overheen voor extra smaak en bite. Eet smakelijk!
Notities
Voedingswaarden
Veelgestelde vragen over de kipsaté met ketjap marinade
Minimaal 8 uur is ideaal maar een hele nacht is beter. Zo trekt de ketjap marinade goed in de kip en wordt het vlees extra mals en smaakvol.
Ja, dat kan heel goed. Wij bakken de gemarineerde spiesjes meestal 10-12 minuten in de airfryer op 180 graden. Draai ze halverwege even om. De kip blijft sappig en krijgt een lekker goudbruin kleurtje.
Meestal rekenen wij op 2 á 3 spiesjes per persoon. Met friet of brood erbij zit je al snel goed.
Ja, dat kan prima. De pindasaus kun je eerder maken en vlak voor serveren het opwarmen. Voeg eventueel een scheutje water of kokosmelk toe, doorroeren en klaar.
Wij zijn dol op kipspiesjes en hebben op de blog nog een paar andere lekkere varianten staan. De citroen-oregano spiesjes zijn lekker fris, de Thaise variant met kokosmelk heeft een kruidige smaak en onze spiesjes met sinaasappel en sambal zijn lekker pittig.
😋 Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste recepten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Welke kip gebruik je voor saté?
Ik gebruik voor dit kipsate recept met ketjap marinade meestal kippendijen, omdat die lekker sappig blijven….zelfs op de barbecue. Ze nemen de marinade goed op en worden heerlijk mals. Maar als je liever kipfilet gebruikt, kan dat natuurlijk ook. Zorg dan wel dat je het niet te lang gaart, want kipfilet droogt wel sneller uit.

Hoe grill je kipsaté?
Heb je een barbecue? Dan is dat natuurlijk de lekkerste manier om de kipsate met ketjap marinade te grillen. Wij gebruiken al jaren onze Big Green Egg barbecue. Geen zin om buiten te staan of regent het? Dan is een grillpan, airfryer of oven een prima alternatief. In de oven bak je de spiesjes in 15-20 minuten gaar op 180 graden. In de airfryer doe je 8-10 minuten op 180 graden, afhankelijk van de dikte. Vergeet niet halverwege even te draaien.
Wat serveren wij er graag bij?
Wat ik zo fijn vind aan saté is dat het ontzettend lekker is bij veel verschillende gerechten. Serveer hem bijvoorbeeld met zelfgemaakte friet, krokant gebakken aardappeltjes of wat stokbrood erbij om te dippen. Wil je liever iets lichters? Bami, nasi of een frisse salade is uiteraard ook erg lekker.
En natuurlijk mag de satésaus niet ontbreken. Wij serveren er meestal onze pindasaus met crispy chili olie bij maar ook onze simpele pittige pindasaus is een aanrader om eens te maken.

Wij genieten na al die jaren nog steeds van deze kipsaté. Hopelijk wordt dit recept bij jou thuis ook een blijvertje. 🤗
Heerlijk!!