kip in witte wijn gestoofd met prei en courgette

kip in witte wijn gestoofd met prei en courgette

Comfort food op zijn best! Zo durf ik deze kip in witte wijn gestoofd met prei en courgette geserveerd met Orzo wel te omschrijven. Dit is het tweede gerecht wat ik gemaakt heb voor De Wijnzaak. Het vorige gerecht, een pittige kipburger, maakte ik voor bij een rode Syrah uit Frankrijk. Ditmaal ging ik aan de slag met een frisse Sauvignon Blanc, tevens uit Frankrijk. Deze Sauvignon Blanc leent zich niet alleen goed om gedronken te worden maar ook om te verwerken in stoofschotels.

recept kip in witte wijn gestoofd

kip in witte wijn gestoofd met prei en courgette

kip in witte wijn gestoofd met prei en courgette

4.12 van 9 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Franse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks kipfilet in dunne reepjes gesneden
  • 1 stuk courgette in halve maantjes gesneden
  • 1 stuk prei in stukjes gesneden
  • 1 stuk paprika in reepjes gesneden
  • 150 gram cherry tomaatjes gehalveerd
  • 1 stuk ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/3 theelepel chilipoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 stuk kip bouillonblokje
  • 200 gram crème fraîche
  • 150 milllilter witte wijn ik gebruikte een Sauvignon Blanc
  • handje verse petereselie fijngehakt
  • flinke klont roomboter
  • 300 gram orzo of andere pastasoort

Instructies

  • Bestrooi de kip met peper, zout, paprikapoeder, oregano en chilipoeder. Verhit een flinke klont roomboter in een hapjespan en bak de kip kort rondom goudbruin aan. Haal de kip uit de pan en verhit eventueel opnieuw een klein beetje roomboter.
  • Fruit de uien met de knoflook. Voeg de paprika, prei, courgette en tomaat toe. Bak dit ongeveer 3 minuten mee. Voeg het bouillonblokje toe (verkruimel deze boven de pan), 150 milliliter witte wijn en de kip. Roer alles goed door en laat met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken. Haal de deksel van de pan en laat nog eens 10 minuten zachtjes koken. Roer de crème fraîche door de saus samen met de peterselie. Laat nog eens 5 minuten pruttelen. Breng eventueel op smaak met peper en/of zout.
  • Kook ondertussen dat de kip staat te pruttelen ook de Orzo (of andere pasta) volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de Orzo met de kip gestoofd in witte wijn en eventueel een verse ciabatta of stokbrood.
  • TIP: voor iets extra pit, bestrooi de kip vlak voor serveren nog met extra chilivlokken of pul biber.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Montgravet: Sauvignon Blanc

De wijnen van de maand september bij De Wijnzaak in Hoofddorp is ditmaal de Montgravet. Er is een rode Syrah en een witte Sauvignon Blanc. Beide wijnen komen uit het Zuidwesten van Frankrijk en groeien aan de voet van de Pyreneeën. De witte wijn is gemaakt van de Sauvignon Blanc en uiteraard worden uitsluitend hiervoor de beste druiven gemaakt. Deze wijn is echt een heerlijk frisse, fruitige en vooral toegankelijke wijn. Het is absoluut geen zware wijn en daardoor is het ook een heerlijke “borrel wijn”. Deze wijn past verder prima bij salades of visgerechten. Ik heb er voor gekozen om de wijn te verwerken in een romige saus. Je moet natuurlijk ook een beetje out of the box durven te denken.

De Montgravet Sauvignon Blanc heeft frisse smaken van appel, citrus en een beetje perzik of zoals je dat netjes moet zeggen “een vleugje” perzik. Een lekkere nazomer wijn dus!

kip in witte wijn

Deze stoof komt absoluut nog veel vaker op tafel te staan. Wat was dit genieten zeg! Ik moet eerlijk zeggen dat ik de stoof stiekem zonder de Orzo nog veel lekkerder vond. Ik heb de stoof dus voornamelijk met de ciabatta gegeten. Nu gaat er natuurlijk een Franse door het gerecht, dus eigenlijk past stokbrood er misschien beter bij. Uiteraard mag een glaasje van de Sauvignon Blanc er ook niet bij ontbreken.