Italiaanse gehaktballetjes in roomsaus. Deze avondmaaltijd is niet alleen snel en gemakkelijk maar ook ontzettend lekker. En kan je ook lactosevrij maken. Binnen een half uurtje kan je gelukkig al aan tafel. Ik zeg smullen maar!
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Welk gehakt kan je het beste gebruiken
- Hoe maak je de Italiaanse gehaktballetjes
- Wat eet je erbij?
- Veelgestelde vragen over de Italiaanse gehaktballetjes

Met welk gehakt maak je deze Italiaanse balletjes
Welk gehakt je gebruikt maakt niet super veel uit. Ikzelf gebruik graag half om half gehakt maar kipgehakt kan en rundergehakt is ook helemaal prima. Liever vegetarisch? Gebruik dan uiteraard vega gehakt. De keuze is reuze zou ik zeggen.
Deze Italiaanse gehaktballetjes maak je heel simpel door het gehakt op smaak te brengen met verse peterselie, Grana Padano, gedroogde oregano, citroenrasp, knoflook en gerookte paprikapoeder.
Eet jij ook graag gehaktballetjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten: gehaktballetjes in chipotle pindasaus, Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus of maak eens de pittige gehaktballetjes in jus.

Italiaanse gehaktballetjes in roomsaus
Wat heb je nodig (ingrediënten)
ITALIAANSE GEHAKTBALLETJES
- 500 gram gehakt soort naar eigen wens
- 2 teentjes knoflook geraspt
- handje verse peterslie fijngehakt
- 1 ei
- 30 gram Grana Padano ik gebruik een zakje kant en klare geraspte Grana Padano
- 1 citroen rasp nodig
- handje paneermeel
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1,5 theelepel gerookte paprikapoeder
- snufje chilivlokken
ROOMSAUS
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 theelepel bloem flinke theelepel
- 200 milliliter kookroom ik gebruik plantaardige kookroom
- 2 theelepel gedroogde oregano flinke theelepels gebruiken
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1/2 groentebouillonblokje
- snufje zout optioneel
- olie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 12 balletjes van.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan of hapjespan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Zet het vuur iets lager en laat de gehaktballetjes afgedekt 15 minuten pruttelen.
- Haal de gehaktballetjes uit de pan. Fruit dan de uien met de knoflook, chilivlokken, oregano, 1/2 verkruimeld bouillonblokje en zwarte peper voor ongeveer 3-5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en bak kort mee.
- Giet de kookroom erbij en roer goed door elkaar. Breng de saus eventueel extra op smaak met een snufje zout. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat nog 5 minuutjes mee pruttelen.
- TIP: wil je echt een dikkere saus voeg dan iets meer bloem toe.
- Bestrooi vlak voor serveren de Italiaanse gehaktballetjes in roomsaus nog met extra fijngehakte peterselie en eventueel een snufje chilivlokken.
- VARIATIETIP: voeg eens twee flinke eetlepels pesto toe.


Welke room kan je gebruiken?
De roomsaus waarin de gehaktballetjes uiteindelijk even mogen zwemmen is lekker romig (duh) maar ook kruidig van smaak. Omdat ikzelf lactose intolerant ben gebruik ik een plantaardige room maar je kunt ook gewone kookroom of slagroom gebruiken.
Wat eet je erbij?
De gehaktballetjes in romige saus smaken heerlijk met pasta maar zijn ook perfect te combineren met gebakken krieltjes of krokant gebakken aardappeltjes. Zelf maak ik er ook nog graag een simpele salade Caprese bij. Zo krijg je ook meteen nog wat vitamientjes binnen.
TIP: de gehaktballetjes zijn overigens ook heerlijk als snack. Maak de gehaktballetjes dan iets kleiner. Ze hoeven dan ook minder lang te pruttelen.

In een druk gezin is het fijn om een gerecht te hebben dat snel op tafel staat en toch iedereen tevreden is. Deze gehaktballetjes in roomsaus zijn een win-win situatie. Lekker, snel en simpel 🙂 Buon appetito!