Deze hartige taart met sperziebonen en gehakt is heerlijk kruidig en super smeuïg. Een hartige taart is gelukkig altijd makkelijk om te maken. Daarbij heb je er meestal ook een complete maaltijd aan. Soms serveer ik er wel een simpele salade bij. Met een simpele salade bedoel ik ook echt simpel. Ik neem een zak gemengde sla en een bakje cherrytomaten (die halveer ik) De salade breng ik op smaak met een scheutje extra vierge olijfolie, een snuf peper, een snuf zout en een snuf pul biber (Turkse chilivlokken) Soms voeg ik ook nog een beetje citroensap toe. Zo krijg je een heerlijke frisse salade. Deze salade is natuurlijk niet alleen lekker bij een stuk hartige taart. Maar goed, genoeg over de salade! Het gaat natuurlijk om de hartige taart met sperziebonen en gehakt.
De keuze om sperziebonen te gebruiken in een hartige taart werd niet meteen door iedereen thuis gewaardeerd. Beaudine wil namelijk nooit sperziebonen eten. Wel is ze gek op hartige taarten, dus ze was niet bepaald blij! Ik beloofde haar dat ze op deze manier sperziebonen wel lekker zou vinden. De vulling wordt namelijk flink op smaak gebracht, er gaat tomaat op en een behoorlijke hoeveelheid geraspte kaas….. (kaas is altijd goed 😉 ) De geur is huis was echt heerlijk toen de taart in de oven stond en Beaudine haar nieuwsgierigheid werd toch wel gewekt. Voorzichtig nam ze ‘s avonds een hap en we hoorden alleen maar “mmmmmmmmmmmmmmmmm”!!!! Oef, gelukkig! Ik moest natuurlijk wel mijn grote mond waarmaken dat ze nu sperziebonen wel lekker zou vinden. Inmiddels staat deze hartige taart gelukkig regelmatig op tafel.
recept hartige taart met sperziebonen en tomaat
hartige taart met sperziebonen en gehakt
Equipment
- ronde ovenschaal ongeveer 26 centimeter
Ingrediënten
- 8 plakjes roomboter bladerdeeg
- 300 gram gehakt
- 350 gram sperziebonen diepvries
- 200 gram zuivelspread naturel
- 3 teentjes knoflook geraspt
- 1 ui gesnipperd
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 eetlepel sambal badjak
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 3 trostomaten 2 in stukjes gesneden en 1 in plakjes
- 75 gram extra belegen kaas geraspt
- bloem optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Kook de sperziebonen beetgaar en giet deze af. Maak ondertussen de hartige taart vulling:
- Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de uien met de knoflook, stukjes tomaat, snuf peper, snuf zout en de sambal. Voeg het gehakt toe samen met de paprikapoeder, kerriepoeder en gedroogde oregano. Bak het gehakt gaar en goudbruin. Voeg de tomatenpuree en bak kort mee. Roer de zuivelspread (roomkaas) door het mengsel en vervolgens schep je de sperziebonen erdoorheen.
- Vet een ovenschaal in en leg hier de plakjes bladerdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes bladerdeeg iets over de randen valt. Dit kan je straks mooi naar binnen vouwen over de taart heen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi de bodem met een beetje bloem (de bloem zal wat vocht opnemen) Schep vervolgens de vulling erin en leg de plakjes tomaat op de bovenkant. Vouw de randen over de taart en smeer de randen in met een beetje geklutst ei. Bestrooi met de geraspte kaas en strooi eventueel wat extra pul biber (chilivlokken) en gedroogde oregano eroverheen. Bak de hartige taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de hartige taart eventjes 5-10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Ben je nu echt geen liefhebber van sperziebonen? Vervang deze dan voor bijvoorbeeld prei of broccoli.
hartige taart
Voor deze taart gebruik ik gewoon diepvries sperziebonen. Dat scheelt een hoop tijd omdat je de bonen niet hoeft schoon te maken of te snijden. O ja, gebruik wel roomboter bladerdeeg. Dit komt de smaak echt ten goede.
Ook lekkere hartige taarten zijn: hartige taart met broccoli en paprika, hartige taart met prei en shoarma of maak de hartige taart met broccoli gehakt, spek en kaas.
Drink er eventueel een lekker wit wijntje bij. Mag af en toe best!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.