hartige taart van filodeeg met spinazie en fetakaas

hartige taart van filodeeg met spinazie en fetakaas
Deel met je vrienden:

Diegene die ons volgen op de Facebookpagina van Familie over de Kook weten dat ik pas geleden ontzettend mijn hand verbrand heb tijden het koken. Ik heb mijn hand verbrand tijdens het maken van deze (gelukkig) heerlijke hartige spinazie taart met fetakaas. Je bent dus gewaarschuwd! Deze hartige taart heb ik gemaakt met filodeeg. Het voordeel van filodeeg is dat je een heerlijk krokante hartige taart krijgt. De taart maken is super simpel en kan, mits je goed oplet, in 30 minuten op tafel staan. 

recept hartige taart met spinazie en fetakaas

hartige taart van filodeeg met spinazie en fetakaas

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 hartige taart

Ingrediënten

  • 1 pak filodeeg (minimaal 225 gram) Laat op tijd ontdooien!
  • 5 eieren
  • 400 gram fetakaas verkruimeld
  • 100 gram pijnboompitten
  • 100 gram geraspte kaas belegen of extra belegen
  • 1 eetlepel gedroogde provencaalse kruiden
  • 1 citroen schil van nodig
  • 125 gram cherry tomaten gehalveerd
  • 400 gram spinazie
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • caynnepeper
  • peper en zout
  • chilivlokken
  • 1 eetlepel roomboter
  • olijfolie extra vierge

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Breek de eieren in een mengkom. Voeg de fetakaas, de helft van de pijnboompitten, de provencaalse kruiden, rasp van 1 citroen, peper, zout, geraspte kaas (houd 1 handje over), nootmuskaat en een scheutje olijfolie extra vierge toe. Meng dit alles goed door elkaar.
  • Verwarm 1 el roomboter in een pan en bak de spinazie met een snuf peper en zout tot de spinazie redelijk geslonken is. Voeg de spinazie toe aan het ei mengsel (knijp de spinazie iets uit)
  • Pak een vel bakpapier. Vet dit helemaal in en maak er een prop van. Leg het daarna plat op het aanrecht voor het filodeeg. Leg 3 vellen filodeeg op elkaar en smeer in met olijfolie. Bestrooi met peper, zout een een beetje chilivlokken. Leg dan dakpansgewijs de volgende 3 vellen erop en herhaal de stap met olie en kruiden. Ga door tot het filodeeg op is.
  • Pak een oven bestendige pan en leg hierin het bakpapier met daarop de filodeeg. Giet het spinazie mengsel erin. Verdeel de gehalveerde cherrytomaten eroverheen, de overgebleven pijnboompitten en bestrooi met de overgebleven geraspte kaas. Vouw het filodeeg over het mengsel en vet dit nog eventjes in.
  • Bak 2-3 minuten de harige taart eerst op het vuur. Zet dan de pan in de oven voor 20-25 minuten tot de hartige taart goudbruin en gaar is.

 

hartige taarten

Een groot voordeel van hartige taarten is dat je lekker veel groenten kan gebruiken. Deze taart bak je in een pan, die je eerst even kort op het vuur zet, zodat ook de onderkant lekker krokant wordt. Verder bak je hem af in de oven. Let dan dus wel op dat het handvat heeeeeel heet wordt. Ik had de pan netjes met ovenhandschoenen uit de oven gehaald maar daarna vergat ik het en pakte de hete pan dus met mijn hand….AUW!!!! 

Geen reclame maar dit is de filodeeg die ik gekocht heb. Zorg er in ieder geval voor dat je een pak filodeeg koopt met minimaal 225 gram filodeeg vellen. Wees niet bang als het filodeeg iets scheurt, dat kan namelijk geen kwaad.
Voordat de hartige taart met spinazie en fetakaas in de oven gaat. Hier zijn de filodeeg vellen nog niet over de taart heen gevouwen.
Klaar! Deze hartige taart is zowel warm als koud lekker om te eten. Ideaal dus als je een stukje over hebt om de volgende dag als lunch te eten.