Borek met spinazie en fetakaas

Borek met spinazie en fetakaas
Deel met je vrienden:

Wij zijn een aantal keer op vakantie geweest naar Turkije en iets wat wij dan graag aten was een Borek. Bij ons was vooral de variant met spinazie en fetakaas favoriet, maar ook die met gehakt kan onze goedkeuring wegdragen. Wat ik altijd merk bij warmer weer is dat we beduidend minder honger hebben. Ook heb ik niet altijd zin om heel lang in de keuken te staan. Iedere dag friet of pizza komt op een gegeven moment ook je neusgaten uit, al zul je de kinderen daar niet over horen zeuren. Nu maak ik vaak salades klaar en ondanks dat Jan Willem en ik dat super lekker vinden, wil je ook weleens wat anders. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan om een Börek te maken. Nu maak ik hem niet helemaal klaar volgens origineel recept maar deze versie is een heel stuk sneller en makkelijker. Gemak dient de mens toch? Deze variant is niet mijn idee, maar kreeg ik als tip bij onze Turkse winkel.

Recept Borek met spinazie en fetakaas

Borek met spinazie en fetakaas

1 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Turkse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak Yufka Turkse deegbladeren
  • 400 milliliter Melk
  • 4 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
  • 100 gram roomboter gesmolten
  • 2 eieren geklutst
  • 300 gram fetakaas geprakt
  • zonnebloemolie
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 600 gram verse spinazie
  • sesamzaadjes of nigellazaadjes optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de Yufka vellen uit het pak.
  • Verhit in een grote hapjespan of wok een scheutje olie en bak de spinazie kort tot deze geslonken is. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Laat de spinazie even afkoelen.
  • Meng in een grote schaal of kom 4 eetlepels yoghurt, 400 milliliter melk, 2 geklutste eieren, de geprakte fetakaas en de 100 gram gesmolten roomboter. Breng dit alles op smaak met zout en peper.
  • Scheur de Yufka vellen in stukken (niet te groot) en leg dit in het melk- fetakaas mengsel. Meng met je handen alles goed door en scheur indien nodig de stukken kleiner. Laat het mengsel 10 minuten intrekken.
  • Vet een ovenschaal in en giet de helft van het borek mengsel in de ovenschaal. Druk met je handen goed aan. Verdeel de spinazie over het mengsel (knijp de spinazie eerst boven de pan iets uit) en verdeel daarna de andere helft van het borek mengsel over de spinazie. Bestrooi eventueel met sesamzaad of nigellazaad. Bak de Borek in 40 minuten gaar.

Börek

Officieel moet je de vellen Yufka los gebruiken en stuk voor stuk insmeren met een boter-melk mengsel. Zoals aangeven heb ik niet altijd zin en tijd om lang in de keuken te staan, dus de tip om alles te mengen was meer dan welkom. De smaak is er zeker niet minder om en het scheelt je een hoop werk. Ik ben nog even aan het experimenteren met een gehakt variant en deze verwacht ik dus ook snel op de blog te kunnen plaatsen.

Nu vraag je je waarschijnlijk af waar je yufka vellen kan kopen. Ik koop deze altijd bij een Turkse supermarkt. Mocht je geen Turkse supermarkt in de buurt hebben, dan kan je het ook proberen te maken met filodeeg. Ik durf alleen niet met zekerheid te zeggen dat dit net zo lekker en smeuïg wordt als met yufka vellen. Binnenkort komt er wel een spinazie taart gemaakt met filodeeg op Familie over de Kook. Mocht je dus geen Turkse supermarkt in de buurt hebben, dan is het eventjes geduld hebben voor de filodeeg taart. Deze is namelijk ook erg lekker!

Soms is het gewoon heel fijn om een recept anders te maken dan het origineel. Deze Börek is super simpel om te maken en het kost je maar 10 minuutjes. Daarna is het alleen 40 minuten wachten tot hij klaar is. Makkelijk toch!
Börek met spinazie en fetakaas. Heerlijk op een warme zomerse dag. Je kan deze börek zowel warm als koud eten.