Borek met spinazie en fetakaas

Totale breidingstijd 50 minuten
Borek met spinazie en fetakaas

Wij zijn een aantal keer op vakantie geweest naar Turkije en iets wat wij dan graag aten was een Borek. Bij ons was vooral de variant met spinazie en fetakaas favoriet, maar ook die met gehakt kan onze goedkeuring wegdragen. Wat ik altijd merk bij warmer weer is dat we beduidend minder honger hebben. Ook heb ik niet altijd zin om heel lang in de keuken te staan. Iedere dag friet of pizza komt op een gegeven moment ook je neusgaten uit, al zul je de kinderen daar niet over horen zeuren. Nu maak ik vaak salades klaar en ondanks dat Jan Willem en ik dat super lekker vinden, wil je ook weleens wat anders. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan om een Börek te maken. Nu maak ik hem niet helemaal klaar volgens origineel recept maar deze versie is een heel stuk sneller en makkelijker. Gemak dient de mens toch? Deze variant is niet mijn idee, maar kreeg ik als tip bij onze Turkse winkel.

Recept Borek met spinazie en fetakaas

Borek met spinazie en fetakaas

Beoordeling
van de 4
Borek met spinazie en fetakaas
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd
Totale tijd 50 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak Yufka Turkse deegbladeren
  • 400 milliliter Melk
  • 4 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
  • 100 gram roomboter gesmolten
  • 2 eieren geklutst
  • 300 gram fetakaas geprakt
  • zonnebloemolie
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 600 gram verse spinazie
  • sesamzaadjes of nigellazaadjes optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de Yufka vellen uit het pak.
  • Verhit in een grote hapjespan of wok een scheutje olie en bak de spinazie kort tot deze geslonken is. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Laat de spinazie even afkoelen.
  • Meng in een grote schaal of kom 4 eetlepels yoghurt, 400 milliliter melk, 2 geklutste eieren, de geprakte fetakaas en de 100 gram gesmolten roomboter. Breng dit alles op smaak met zout en peper.
  • Scheur de Yufka vellen in stukken (niet te groot) en leg dit in het melk- fetakaas mengsel. Meng met je handen alles goed door en scheur indien nodig de stukken kleiner. Laat het mengsel 10 minuten intrekken.
  • Vet een ovenschaal in en giet de helft van het borek mengsel in de ovenschaal. Druk met je handen goed aan. Verdeel de spinazie over het mengsel (knijp de spinazie eerst boven de pan iets uit) en verdeel daarna de andere helft van het borek mengsel over de spinazie. Bestrooi eventueel met sesamzaad of nigellazaad. Bak de Borek in 40 minuten gaar.

Voedingswaarde

Vind je dit recept lekker?

Soms werken we samen met merken, daarom kom je in dit artikel af en toe een merknaam tegen. Ook gebruiken we affiliate linkjes; als je daar op klikt en iets koopt, steun je ons een beetje (kost jou niks extra’s!).

Nieuwsgierig hoe dit precies zit? Lees dan onze disclaimer.

 

 

Börek

Officieel moet je de vellen Yufka los gebruiken en stuk voor stuk insmeren met een boter-melk mengsel. Zoals aangeven heb ik niet altijd zin en tijd om lang in de keuken te staan, dus de tip om alles te mengen was meer dan welkom. De smaak is er zeker niet minder om en het scheelt je een hoop werk. Ik ben nog even aan het experimenteren met een gehakt variant en deze verwacht ik dus ook snel op de blog te kunnen plaatsen.

Nu vraag je je waarschijnlijk af waar je yufka vellen kan kopen. Ik koop deze altijd bij een Turkse supermarkt. Mocht je geen Turkse supermarkt in de buurt hebben, dan kan je het ook proberen te maken met filodeeg. Ik durf alleen niet met zekerheid te zeggen dat dit net zo lekker en smeuïg wordt als met yufka vellen. Binnenkort komt er wel een spinazie taart gemaakt met filodeeg op Familie over de Kook. Mocht je dus geen Turkse supermarkt in de buurt hebben, dan is het eventjes geduld hebben voor de filodeeg taart. Deze is namelijk ook erg lekker!

Borek met spinazie en fetakaas
Soms is het gewoon heel fijn om een recept anders te maken dan het origineel. Deze Börek is super simpel om te maken en het kost je maar 10 minuutjes. Daarna is het alleen 40 minuten wachten tot hij klaar is. Makkelijk toch!
Borek met spinazie en fetakaas
Börek met spinazie en fetakaas. Heerlijk op een warme zomerse dag. Je kan deze börek zowel warm als koud eten.
3.25 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het lekkerste & het beste

Pompoencurry met spinazie en gehaktballetjes geserveerd met rijst, naan en yoghurt

Pompoencurry met spinazie en gehaktballetjes: romig en kruidig recept

Deze pompoencurry met spinazie en gehaktballetjes staat in de herfst regelmatig bij ons op tafel. Behalve Amaranthe is iedereen er

Turkse pizza wraps zelf maken

Turkse pizza wraps

Turkse pizza wraps. Zelf Turkse pizza maken was nog nooit zo simpel! Dit is echt een maaltijd waar je heel

bladerdeegrolletjes met spinazie en feta

Bladerdeegrolletjes met spinazie en feta

Bladerdeegrolletjes met spinazie en feta. Deze bladerdeeghapjes zijn heerlijk als snack of eet ze bij een kom soep tijdens het

Volg ons op onze socials!

Wil je geen enkel Familie over de Kook recept missen? Volg ons op Instagram, Facebook, YouTube, Pinterest en TikTok voor de nieuwste recepten, weekmenu’s, kooktips en kookvideo’s.

Heb je iets uit onze keuken gemaakt? Tag @familieoverdekook of gebruik #familieoverdekook. We delen graag jouw creaties met onze volgers!

Geschreven door

Welkom op Familie over de Kook! Ik ben Marie Louise, oprichtster van deze blog. Samen met mijn partner Jan Willem en dochters Beaudine en Amaranthe deel ik hier wat er bij ons thuis op tafel komt. Of je nu kookt voor je gezin, gezellig met z'n tweeën eet of gewoon iets lekkers voor jezelf maakt: hier vind je makkelijke recepten zonder poespas. Van snelle doordeweekse recepten tot baksels waar je blij van wordt. Elk recept is bij ons thuis getest, geproefd én goedgekeurd. Duik de keuken in, probeer iets nieuws en eet smakelijk! 😋