Eén van mijn favoriete hartige taarten is een hartige preitaart. Het voordeel van een hartige taart is dat je op een ontzettend lekkere manier diverse soorten groenten kan verwerken. Ik maak mijn hartige taarten alleen iets anders dan de meeste mensen gewend zullen zijn. Ik maak ze meestal niet met ei maar met roomkaas. Daardoor krijg je een ontzettend lekkere smeuïge taart waarbij je je vingers aflikt…
Recept hartige preitaart
Hartige preitaart met roomkaas
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 500 gram gehakt ik gebruikte kipgehakt
- 1 bakje roomkaas
- 2 preien
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 7/8 plakjes bladerdeeg
- koffiemelk of geklutst ei
- 75/100 gram geraspte extra belegen kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ze een klein beetje ontdooien. Was de preien en snijd ze in halve ringen.
- Verwarm een scheutje olie in een hapjespan. Rul het gehakt goudbruin met 2 tl sambal badjak, 2 tl kerriepoeder, 1/2 eetlepel paprikapoeder en de knoflook. Als het gehakt goudbruin is voeg dan de prei toe en bak 3 minuten mee. Voeg vervolgens de roomkaas toe en meng dit goed door het gehakt-prei mengsel. Voeg 1 tl nootmuskaat toe en laat tevens 3 minuten zachtjes mee bakken. Breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in en leg hier de plakjes bladerdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes bladerdeeg iets over de randen valt. Dit kan je straks mooi naar binnen vouwen over de taart heen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Giet het gehakt-prei mengsel erin. Vouw de randen over de taart en smeer de randen in met een beetje koffiemelk of geklutst ei. Bestrooi met de geraspte kaas en strooi eventueel wat extra paprikapoeder eroverheen. Bak de hartige taart in 30 minuten goudbruin en gaar.
Hartige taart
Zoals je hebt kunnen lezen in het recept gebruik ik bladerdeeg en het liefst gebruik ik roomboter bladerdeeg. Je kan eventueel ook zelf een deeg maken voor hartige taart. Ik zal snel op Familie over de Kook een recept plaatsen om zelf dit deeg te maken. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik vaak een bodem van bladerdeeg lekkerder vind. Deze hartige taart is één van Beaudine haar favoriete gerechten en helemaal als ik er lekker veel kaas overheen doe. Het is in ieder geval niet een geschikte hartige taart als je aan de lijn doet!