gezonde Turkse pizza maken

gezonde Turkse pizza maken

Wij zijn echt helemaal verzot op Turkse pizza maar echt gezond zijn deze natuurlijk niet. Gelukkig kan je zelf thuis een heerlijke gezonde Turkse pizza maken. Deze pizza is geïnspireerd op het recept van Jamie Oliver

Het recept voor deze Turkse pizza is niet te vergelijken met de “echte” Turkse pizza die je bij de Turk koopt maar hij is wel ook echt super lekker. Ik zal overigens meteen wel met de billen bloot gaan. Niet letterlijk natuurlijk, dat zal ik je echt niet aandoen! Eigenlijk hoort bij dit recept ook een beetje sla. ‘S morgens met boodschappen halen was ik dit alleen helemaal vergeten te kopen. Wij hadden het zelf niet gemist en stiekem is het zonder sla nog lekkerder. Alle smaken komen namelijk veel beter tot zijn recht. Daarbij heb je echt genoeg “groenvoer” op je pizza zitten met de frisse salade die je maakt voor op de pizza.

Recept gezonde Turkse pizza

gezonde Turkse pizza met gehakt en fetakaas

gezonde Turkse pizza met fetakaas

3.72 van 7 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Turkse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 pizza’s

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 flinke theelepels paprikapoeder
  • 1 flinke theelepel komijnpoeder
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 2 grote takjes verse rozemarijn de blaadjes nodig, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 wraps/tortillia’s
  • 1/2 citroen
  • 2 flinke eetlepels tomatenpuree

FRISSE SALADE

  • 1 groene paprika in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels lente ui fijngesneden
  • 1/3 komkommer in kleine blokjes gesneden
  • 3 tomaten in kleine blokjes gesneden (zonder vruchtvlees, dus alleen de buitenkant)
  • flinke hand koriander fijngehakt
  • paar takjes dille fijngehakt
  • 1/2 eetlepel rode wijnazijn
  • fetakaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng alle ingrediënten voor de frisse salade (behalve de fetakaas) en zit dit in de koelkast tot gebruik.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan en bak het gehakt met de paprikapoeder, komijnpoeder, sambal badjak, peper, zout en de rozemarijn. Voeg als het gehakt mooi bruin is de geperste knoflooktenen toe en de tomatenpuree. Bak dit event kort mee. Haal de pan van het vuur en knijp de citroensap over het gehaktmengsel en roer dit nog eventjes goed door.
  • Spreid het gehaktmengsel over de 4 tortilla’s en zet ze voor ongeveer 4/5 minuten in de oven. Als de pizza’s klaar zijn, verdeel je er de frisse salade overheen samen met wat verkruimelde feta. Nu kan je de “Turkse pizza” oprollen of gewoon met mes en vork eten.
  • TIP: de frisse salade is ook heerlijk bij diverse andere gerechten.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: Als je wilt kun je er ook nog wat hummus of knoflooksaus bij serveren. Jan Willem drinkt graag Ayran erbij. Dit is een Turks drankje (soort melk) op basis van yoghurt, zout en water. Ik vind het echt totaal niet lekker en veel te zout maar zo zie je maar “zoveel mensen zoveel wensen”

Gezond fastfood

Voor de foto heb ik de wraps niet opgerold maar een echte Turkse pizza eet je natuurlijk wel opgerold. Wil je de wraps oprollen? Zorg er dan wel voor dat je ze niet te vol opvult, anders kan je ze niet oprollen. Wij missen bij dit gerecht absoluut de knoflooksaus niet. Wat wel erg lekker is, is om een beetje sriracha eroverheen te doen. Van de “salade” houd je wel iets over maar die kan je ook prima los erbij eten. Ook is de salade erg lekker op een tosti 🙂 Waar Jan Willem graag Ayran erbij drinkt, ga ik liever voor een fris gemberbiertje. Binnenkort maak ik ook de “ongezonde versie”. Ook die is namelijk prima zelf te maken thuis.