gerechten maken uit andere culturen kan en mag dat als "kaaskop"

gerechten maken uit andere culturen kan en mag dat als "kaaskop"

Afgelopen vrijdag heb ik op de blog het recept van een Surinaamse bami geplaatst en deze ook gedeeld op de Familie over de Kook Facebookpagina. Al snel kwamen er een heleboel positieve reacties binnen, super leuk natuurlijk! Helaas sloeg tegen de avond de stemming om. Eén (Surinaamse) vrouw was het totaal niet eens met mijn recept en vond het belachelijk dat ik dit een “Surinaamse” bami noemde. Begrijp me niet verkeerd, iedereen mag zijn/haar mening hebben en je hoeft mijn recepten echt niet altijd lekker te vinden, maar deze mevrouw was echt boos. Later bleek uit haar commentaar dat zij niet eens de moeite heeft genomen om mijn recept überhaupt te bekijken. Hoe kan je er dan over oordelen vraag ik mij af. Omdat ik niet Surinaams ben? Ik plaats op onze blog veel recepten uit diverse landen en ik predik nooit dat mijn recepten “officiële” recepten zijn. Het is ook helemaal niet mijn bedoeling om mensen uit andere culturen te kwetsen met mijn recepten. Koken moet iets leuks zijn en ik denk dat het alleen maar goed is als mensen verschillende keukens uitproberen. Gelukkig kreeg ik veel bijval van andere mensen die haar reactie ook belachelijk vonden en dat het kant noch wal sloeg.

Toch raakte het mij meer dan ik in eerste instantie wilde toegeven. Sterker nog, ik was er gisterenavond echt letterlijk ziek van. Stom en zonde van mijn avond. Daarbij baal ik van mezelf dat ik dit soort reacties niet gewoon kan los laten. Ik ben meteen het internet opgedoken om naar andere Surinaamse bami recepten te zoeken en ook heb ik een vriend (die Surinaams is) advies gevraagd. Ondanks dat ik 33 jaar ben, moeder van 2 kinderen ben, heb ik zelfs mijn moeder gebeld om stoom af te blazen. Ik begon zo te twijfelen aan mijn kunnen en of ik mijn recepten dus wel Surinaamse stoofpot, Indische stoof, Mexicaanse tostada of Spaanse tortilla mag noemen? Ik vind persoonlijk nog steeds van wel. Ik vind ook dat het juist goed is om te experimenteren in de keuken en diverse smaken, specerijen en kruiden met elkaar te combineren. Doe je daar een bepaalde cultuur mee tekort? Ik denk van niet. Ik denk dat je juist van elkaar kunt leren en dat je trots moet zijn dat iemand de moeite neemt om zich in jouw cultuur te verdiepen. Daarbij bestaat er niet een recept wat “het juiste en enige” recept is. Ook binnen de verschillende culturen maken mensen gerechten op ieder zijn/haar eigen manier klaar. Vraag aan een Italiaan een tomatensaus te maken en iedere Italiaan maakt het weer anders klaar.

Maak ik dus recepten uit andere culturen op de juiste manier? Misschien niet, maar dat lijkt mij zeker geen wereldprobleem. Ik haal in ieder geval mijn inspiratie uit diverse culturen en sta voor iedere cultuur open. Ik kan alleen maar zeggen dat de recepten die wij op Familie over de Kook plaatsen recepten zijn die wij in ieder geval erg lekker vonden en ik hoop natuurlijk jij ook.

Iets wat ik wel nog duidelijk wil maken is dat ik echt wel open sta voor kritiek en dat ik zeker niet verwacht dat iedereen onze recepten lekker zal vinden. Ik duik vandaag lekker de keuken in voor ontspanning en vanavond staat er bij ons op het menu kip gestoofd in bier met zelfgemaakte friet. Ik wens je een hele fijne zondag met lekker eten en drinken uit welke cultuur dan ook 🙂