Indisch stoofvlees: pittig en zoet tegelijkertijd

Indisch stoofvlees: pittig en zoet tegelijkertijd
Deel met je vrienden:

Ik wilde een stoofschotel maken wat zowel zoet als pittig was. Mijn Indisch stoofvlees recept was precies hetgeen geworden wat ik in gedachten had. Het was tevens de eerste keer dat mijn stoofvlees ook echt gelukt was. Hoe vaak ik niet de pan met inhoud zo de prullenbak ik kon gooien, is niet meer op één hand te tellen. Ik kan echt wel lekker koken…anders was ik niet deze blog begonnen natuurlijk…maar stoofvlees lukt mij nooit! Het werd altijd taai, ongeacht hoe lang ik het ook op het vuur liet staan. Ik heb het ook geprobeerd om te laten garen in de oven maar een schoenzool was nog malser dan mijn stoofvlees…echt waar! Geen idee waarom het mij niet lukte maar deze Indische stoofschotel liet alle vorige keren snel doen vergeten. De smaak was heerlijk en het vlees viel zo uit elkaar. Ik ben trots op mijn stoofpot verzinsel. 

Recept Indisch stoofvlees

Indisch stoofvlees

4.17 van 6 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 5 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 gram runderlappen
  • 750 gram uien grof gesneden
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 1 tl laos
  • 1 eetelepel gembersiroop
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 75 milliliter ketjap manis
  • olie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 theelepels kerriepoeder ik gebruikte kerrie masala
  • 2 eetelepels rijstazijn
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1 flesje bier
  • 1 blokje vlees bouillon
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel bloem

Instructies

  • Laat het vlees even op kamertemperatuur komen en snijd het daarna in grote dobbelstenen. Verhit een flinke scheut olie in een pan en braad het vlees snel rondom bruin aan in kleine porties. Haal het vlees uit de pan.
  • Verhit opnieuw een scheut olie en bak de uien met de knoflook en rode peper. Voeg 1 el bloem, 1 tl laos, 1 tl gemalen koriander, 1 el sambal, 3 tl kerriepoeder toe en bak dit kort mee. Voeg het vlees toe en bak nog eventjes aan. Voeg vervolgens de ketjap manis, de kruidnagels, de basterdsuiker, de gembersiroop, de rijstazijn en het bier toe. Verkruimel het bouillonblokje en roer alles even goed door. Giet eventueel nog wat water erbij. Het vlees moet net niet helemaal onder staan. Voeg de laurierblaadjes toe en breng op smaak met wat peper en zout. Laat het vlees minimaal 5 uur stoven....hoe langer hoe lekkerder!

Hoe zorg je ervoor dat je stoofvlees niet taai wordt

Omdat ik dus ook altijd problemen had met mijn stoofvlees, heb ik een paar tips van de slager gekregen voor mooi mals stoofvlees.

-Bak het vlees kort op heet vuur. Bak alleen de buitenkant bruin en haal meteen uit de pan.
-Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
-Zorg ervoor dat het vlees niet gaat koken. Het vlees moet langzaam garen.
-Hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
-Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals rode wijn…azijn of bier. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.

                                      Succes met stoven en eet smakelijk!

Serveer het Indisch stoofvlees met Basmatirijst en frisse komkommer. Ook lekker met zoet-zure komkommer. Helaas lusten de kinderen dat niet en heel soms houd ik wel rekening met hun.
Ik heb het maar niet op foto gezet maar wij hadden nog wat vlees over en dit hebben we dag erna heerlijk met zelfgemaakte patat gegeten. Mocht je niet zoveel van rijst houden, dan is dat ook een goede optie 🙂

Onderstaande stoofpotten vind je misschien ook lekker