Deze gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus zijn heerlijk. Je kunt ze eten met rijst, noedels, op een broodje of natuurlijk bij patat. Als je eenmaal weet hoe simpel het is om zelf teriyakisaus te maken, dan weet ik zeker dat je dit veel vaker gaat maken. Niet alleen gehaktballetjes zijn lekker in deze zelfgemaakte teriyaki saus. Gebruik bijvoorbeeld ook eens kip, vegetarische kip, tempeh of tofu.
Op bovenstaande foto serveer ik de gehaktballetjes met luchtig en kruidig gekookte rijst. Ik maakte een roerei en mengde dit met een scheutje sesamolie door de rijst. Lekker met zwarte sesamzaadjes, extra veel bosui en cashewnoten. Je kunt uiteraard ook sperziebonen, roerbakgroenten of komkommer in zuur erbij serveren.
Zelf teriyaki saus maken
De teriyaki saus is super simpel om zelf te maken. Ik maak mijn teriyakisaus wel iets anders dan de meeste recepten. Teriyaki kan soms iets bitter van smaak zijn. Ik kies ervoor om niet meer suiker toe te voegen maar sinaasappelsap. Zo krijg je een heerlijke smaak aan je teriyaki saus. Voor de teriyakisaus heb je nodig: sojasaus, gember, knoflook, mirin, donkerbruine basterdsuiker, honing, perssinaasappel, maizena, water, pul biber en uiteraard een snuf peper en zout.
filmpje gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyakisaus
Recept gehaktballetjes in teriyaki saus
Gehaktballetjes in zelfgemaakte teriyaki saus
Equipment
- 1 hapjespan of grotere koekenpan
Ingrediënten
- 500 gram gehakt soort naar keuze
- 1/2 rode ui heel fijn gesnipperd
- 1 teen knoflook geraspt
- 2 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 1 theelepel sriracha flinke theelepel
- 1 ei
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- handje paneermeel
- zonnebloemolie
ZELFGEMAAKTE TERIYAKI SAUS
- 50 milliliter sojasaus
- 3 centimeter verse gember geschil en geraspt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel mirin gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar
- 30 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels honing
- 1 perssinaasappel
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel maïzena
- 50 millilter water
OPTIONEEL
- bosui fijngehakt
- sesamzaadjes
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en vorm er 16 gehaktballetjes van. (behalve de zonnebloemolie)
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Leg de deksel op de pan en laat de gehaktballetjes ongeveer 15 minuten garen. (Draai de gehaktballetjes regelmatig om)
- Meng ondertussen in een groter schaaltje alle ingrediënten voor de saus.
- Voeg wanneer de gehaktballetjes gaar zijn de saus toe, breng aan de kook en laat even een paar minuten koken zodat de saus kan indikken.
- Bestrooi vlak voor serveren eventueel met sesamzaadjes en/of fijngehakte bosui.
gehaktballetjes in teriyaki saus
welk gehakt gebruiken
Welk gehakt je wilt gebruiken voor de gehaktballetjes is een persoonlijke keuze. Gebruik je rundergehakt dan krijg je wat stevigere gehaktballetjes. Je kunt ook half om half gehakt gebruiken. Dit gehakt bevat iets meer vet waardoor je gehaktballetjes wat smeuïger van structuur worden. Ook lekker is om kipgehakt te gebruiken. Je hoeft dan verder geen ei toe te voegen. Kipgehakt is namelijk van zichzelf al behoorlijk vochtig. Uiteraard kan je ook vegetarisch gehakt gebruiken.
Andere lekkere gehaktballetjes recepten
Eet jij net zoals ons graag gehaktballetjes probeer dan ook eens de noedels met gehaktballetjes in zoet-pittige saus. Ook lekker zijn gehaktballetjes met pindasaus en kruidige rijst of de gehaktballetjes in romige kerriesaus.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken