Gehaktballetjes in cola saus. Deze smeuïge gehaktballen in zoet-kruidige colasaus is een gerecht wat je een keertje geprobeerd moet hebben.
Wij aten de gehaktballetjes dit keer met luchtige meergranen rijst en sperziebonen. Uiteraard zijn de balletjes ook onwijs lekker bij patat met een flinke klodder mayonaise 😋
Gehaktballetjes in cola saus
Het recept van de kip in cola is één van de meest gemaakte recepten van onze blog en dat recept staat al een tijdje op onze blog. Omdat kip tegenwoordig behoorlijk aan de prijs is, besloot ik te gaan experimenteren met gehakt. Het resultaat? Gehaktballen in een zoet-kruidige cola saus die net zo lekker zijn!
Cola-saus
De cola-saus maakt dit gerecht écht oprecht heel erg lekker. Het zoete van de cola combineert heel erg goed met de kruiden/specerijen die ik heb toegevoegd. Paprikapoeder, kerriepoeder en chipotle peper zorgen voor een kruidige smaak, terwijl mosterd, ketjap en ketchup de saus lekker vol van smaak maken. Een beetje bruine suiker, knoflook en citroensap voegen extra diepte toe en natuurlijk mag een flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout niet ontbreken.
Eet jij ook graag tijdens het avond gehaktballetjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: gehaktballen in ketjapsaus, gehaktballen met kaas in kruidige jus of maak eens de gehaktballetjes met chimichurri klaar.
Recept gehaktballetjes in cola saus
Gehaktballetjes in cola saus
Ingrediënten
GEHAKTBALLEN
- 500 gram gehakt
- 30 gram panko
- 50 mililiter melk
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1 eetlepel ketchup
- 1 theelepel mosterd
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
COLA-SAUS
- 250 mililiter Cola geen Zero of light variant gebruiken
- 30 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 theelepels mosterd
- 3 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel chipotle peper fijngehakt of sambal badjak
- 1 flinke theelepel paprikapoeder
- 1 flinke theelepel kerriepoeder
- 1 eetlepel citroensap
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
- 1 eetlepel maïzena
EXTRA'S EN OPTIONEEL
- 3 stengels bosui fijngesneden
- seroendeng
- kroepoek
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Rol er 12 gehaktballen van. (je kunt ook 8 grotere of 22 kleinere (borrel formaat) ballen van rollen)
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de cola-saus.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Voeg de cola-saus toe, breng aan de koek, zet het vuur zachter en laat 30 minuten pruttelen. Draai regelmatig de gehaktballen om.
- Bestrooi vlak voor serveren de gehaktballen met fijngesneden bosui en/of seroendeng.
Welk gehakt gebruiken?
Welk soort gehakt je gebruikt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Rundergehakt geeft een stevige bite en smaak, half-om-half gehakt is wat sappiger en met kipgehakt maak je het wat lichter. Gebruik bij kipgehakt wel de helft minder melk en een kwart minder panko. Elk soort gehakt heeft zijn eigen voordelen, dus kies vooral wat je lekker vindt of wat er in de aanbieding is 😁
Gehaktballetjes in colasaus
Je kunt ook kleine gehaktballetjes maken en als borrelhapje serveren. Leuk voor op een verjaardag of tijdens de aankomende feestdagen. Voor ieder iets wils dus. Ik hoop in ieder geval dat jij net zo gaat genieten van deze gehaktballetjes in cola saus als wij thuis doen 😊
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.