Gehaktballetjes in cola saus

Gehaktballetjes in cola saus

Gehaktballetjes in cola saus. Deze smeuïge gehaktballen in zoet-kruidige colasaus is een gerecht wat je een keertje geprobeerd moet hebben.

gehaktballen in colasaus

Wij aten de gehaktballetjes dit keer met luchtige meergranen rijst en sperziebonen. Uiteraard zijn de balletjes ook onwijs lekker bij patat met een flinke klodder mayonaise 😋

Gehaktballetjes in cola saus

Het recept van de kip in cola is één van de meest gemaakte recepten van onze blog en dat recept staat al een tijdje op onze blog. Omdat kip tegenwoordig behoorlijk aan de prijs is, besloot ik te gaan experimenteren met gehakt. Het resultaat? Gehaktballen in een zoet-kruidige cola saus die net zo lekker zijn!

Cola-saus

De cola-saus maakt dit gerecht écht oprecht heel erg lekker. Het zoete van de cola combineert heel erg goed met de kruiden/specerijen die ik heb toegevoegd. Paprikapoeder, kerriepoeder en chipotle peper zorgen voor een kruidige smaak, terwijl mosterd, ketjap en ketchup de saus lekker vol van smaak maken. Een beetje bruine suiker, knoflook en citroensap voegen extra diepte toe en natuurlijk mag een flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout niet ontbreken.

Eet jij ook graag tijdens het avond gehaktballetjes? Probeer dan ook eens de volgende recepten uit: gehaktballen in ketjapsaus, gehaktballen met kaas in kruidige jus of maak eens de gehaktballetjes met chimichurri klaar.

Recept gehaktballetjes in cola saus

gehaktballen in colasaus

Gehaktballetjes in cola saus

Deze smeuïge gehaktballen in cola saus zijn ontzettend snel en simpel te maken én waanzinnig lekker!
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlands
Trefwoord: cola saus, colasaus, gehaktballen, gehaktballetjes
Voorbereidingstijd: 12 minuten
Bereidingstijd: 28 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 persone

Ingrediënten

GEHAKTBALLEN

  • 500 gram gehakt
  • 30 gram panko
  • 50 mililiter melk
  • snufje chilivlokken
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 flinke theelepel kerriepoeder
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder

COLA-SAUS

  • 250 mililiter Cola geen Zero of light variant gebruiken
  • 30 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels mosterd
  • 3 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel chipotle peper fijngehakt of sambal badjak
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • 1 flinke theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 eetlepel maïzena

EXTRA'S EN OPTIONEEL

  • 3 stengels bosui fijngesneden
  • seroendeng
  • kroepoek

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Rol er 12 gehaktballen van. (je kunt ook 8 grotere of 22 kleinere (borrel formaat) ballen van rollen)
  • Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de cola-saus.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Voeg de cola-saus toe, breng aan de koek, zet het vuur zachter en laat 30 minuten pruttelen. Draai  regelmatig de gehaktballen om. 
  • Bestrooi vlak voor serveren de gehaktballen met fijngesneden bosui en/of seroendeng.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Welk gehakt gebruiken?

Welk soort gehakt je gebruikt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Rundergehakt geeft een stevige bite en smaak, half-om-half gehakt is wat sappiger en met kipgehakt maak je het wat lichter. Gebruik bij kipgehakt wel de helft minder melk en een kwart minder panko. Elk soort gehakt heeft zijn eigen voordelen, dus kies vooral wat je lekker vindt of wat er in de aanbieding is 😁

Gehaktballetjes in colasaus

gehaktballen in cola-saus