Hoe lang kun je een open fles wijn bewaren? Soms komt het voor dat je met een open fles wijn zit, die niet meteen leeggedronken wordt. Hoe lang kun je nu zo’n open fles wijn eigenlijk bewaren? Het is natuurlijk zonde om meteen ‘s avonds de wijn door de gootsteen te spoelen. Zit er dan ook nog verschil in het bewaren van witte wijn, rode wijn of rosé? Op deze vragen krijg je nu duidelijk en zonder moeilijke woorden antwoord.
open fles wijn bewaartips
Als een fles eenmaal geopend is, dan komt er zuurstof bij. Zuurstof speelt een heel belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijn (dus hoe de wijn smaakt). Als de fles geopend is, dan ontwikkeld de wijn zich sneller. Dit is helemaal het geval als er al uit de fles geschonken is. Hoe leger de fles hoe meer zuurstof er bij de overgebleven wijn komt. Als je de wijn te lang open laat staan, dan verliest deze eerst zijn fruitigheid en aroma’s en uiteindelijk zal de wijn zuurder gaan smaken en op den duur azijn worden.
Nu is het met soms met rode wijn wel zo, dat juist een beetje zuurstof de wijn lekkerder laat smaken. Voornamelijk bij de iets duurdere wijnen (vanaf 10,- euro) kan een wijn zich beter ontwikkelen als hij eventjes open staat. Met eventjes bedoel ik dan een half uurtje/uurtje.
Voor alle wijnen gelden sowieso de volgende bewaartips:
- Zorg ervoor dat de wijn zo min mogelijk openstaat. Zodra je de wijn ingeschonken hebt, doe dan de kurk of dop erop en zet de wijn koel en donker weg.
- Weet je dat je snel na inschenken de wijn nog een keer gaat gebruiken, dan kan dit prima op je aanrecht maar anders is het beter om de wijn terug te zetten in de koelkast. (ook rode wijn) De koelkast vertraagt namelijk het oxidatie-proces.
- Zet wijn NOOIT in (te) fel licht.
- Bewaar een fles altijd rechtop, hierdoor kan er minder zuurstof bij de wijn komen en is de wijn dus langer houdbaar.
Hoe lang kan je verschillende soorten wijn bewaren
Rode wijn: rode wijn kan je 3 tot 5 dagen bewaren. Haal de rode wijn voor gebruik uit de koelkast, zodat deze op temperatuur kan komen. Niet alle rode wijnen zijn koud namelijk lekker.
Witte wijn en Rosé: witte wijn en rosé kan je prima ook 3 tot 5 dagen bewaren.
Mousserende wijn: een mousserende wijn is het kortst houdbaar vanwege de bubbels. Hoe langer de wijn openstaat hoe minder bubbels en dus minder lekker. 1 tot 2 dagen in de koelkast. (maar nogmaals in de koelkast en afgedekt geldt voor alle soorten wijn)
Dessertwijn / Port: deze wijnen kunnen prima een paar weken in de koelkast houdbaar blijven.
Speciale vacuüm pomp om een fles wijn af te sluiten
Door een speciale dop op je wijnfles te plaatsen, kan je met een vacuümpompje lucht uit de wijnfles zuigen. Hierdoor verdwijnt de overtollige zuurstof, waardoor je wijn langer goed zal blijven smaken. Verwacht echter geen wonderen. Het is niet zo dat een fles rode wijn ineens een week langer houdbaar is.