Column gezonder leven 2024. Ik geef je een aantal simpele tips die écht vol te houden zijn. Uiteraard deel ik ook nog een gezond recept.
Voor het nieuwe nummer van het magazine Lekker Doen van Dirk Supermarkten heb ik weer een nieuwe column mogen schrijven.
Column gezonder leven
Gezond leven? Is dat lastig? Veel mensen vinden (helaas) van wel. Ik hoop je vandaag te kunnen inspireren met een aantal simpele tips om 2024 gezond of gezonder te gaan leven.
We kennen allemaal dat gevoel dat wanneer je maag begint te knorren je de keukenkasten induikt opzoek naar iets lekkers. Helaas kiezen we dan vaak voor koeken, chips of chocolade als tussendoortje.
Zelf heb ik geleerd dat steeds vaker te laten staan door bijvoorbeeld een rijstwafel te nemen met een dun laagje pindakaas of een beetje pure chocoladepasta. Ook lekker is het om dadelballetjes te maken met noten.
Mix in een keukenmachine 250 gram dadels zonder pit met 3 el cacaopoeder, 2 el honing en 75 gram gemengde noten tot een smeuïge massa. Maak kleine balletjes, rol deze eventueel door geraspte kokos of fijngehakte nootjes en bewaar de dadelballetjes in de koelkast.
Onze kids nemen deze gezonde en lekkere snack ook graag mee naar school.
In plaats van brood met roomboter en een dikke laag hagelslag kan je tussen de middag ook een simpele salade maken, die je ook eventueel heel gemakkelijk mee kan nemen naar werk/school. Meng in een bakje gemengde sla, met stukjes gerookte kip, blokjes avocado, stukjes komkommer, gehalveerde cherrytomaten en een handje pompoenpitten. Meng in een klein bakje wat Griekse yoghurt met light mayonaise, peper, zout, citroensap, chilivlokken en gedroogde oregano en voilà, klaar is je dressing.
Nog een tip, de dressing is ook erg lekker als dip om rauwkost zoals reepjes paprika, wortel, komkommer of bleekselderij in te dippen!
Hopelijk zorgen deze gezonde en smakelijke tips ervoor dat je tussendoortje en lunch, zelfs op drukke dagen een gezond feestje wordt.
Recept romige pastinaaksoep met courgette
Natuurlijk vergeet ik het avondeten ook niet. In de wintermaanden is soep wat mij betreft echt een kommetje vol gezond comfort food. Serveer er een tosti bij gemaakt met volkoren brood en je krijgt super veel vezels binnen. Smakelijk eten!
Romige pastinaak soep met courgette
Equipment
- 1 kookpan of soep/stoofpan
Ingrediënten
- 400 gram pastinaak gewassen en in blokjes gesneden
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1,5 groentebouillonblokje
- 2 theelepels za'atar flinke theelepels gebruiken
- snufje chilivlokken
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout is optioneel
- 700 milliliter heet water
- 250 milliliter kookroom ik gebruik plantaardige kookroom
- olie
- peterselie fijngehakt en optioneel
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een stoof/soeppan en bak de uien met de courgette, pastinaak en knoflook voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de verkruimelde bouillonblokjes samen met de chilivlokken, zwarte peper en za'atar toe en bak kort mee.
- Voeg het hete water toe, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 20 minuten pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer, meng de room door de soep en breng eventueel extra op smaak met een snuf peper en/of zout.
- TIP: gebruik niet alle kookroom in 1x maar bewaar een beetje ter garnering. Bestrooi de soep vlak voor serveren eventueel met een beetje extra za'atar en eventueel een beetje fijngehakte peterselie.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken