simpele tips om gezonder te eten

simpele tips om gezonder te eten

Simpele tips om gezonder te eten zonder je smaakpapillen te doden. Breng je lichaam en geest meer in balans.

Ik zal je de details besparen maar al langere tijd kamp ik met niet zulke charmante problemen. Dit heeft mij aan het denken gezet! Wat kan ik veranderen in mijn levensstijl om letterlijk en figuurlijk beter in mijn “vel” te gaan zitten.

Het bleek eigenlijk best wel simpel te zijn. Toch iets gezonder te gaan eten (niet iedere week langs de bekende Gele M…sorry kids), meer rust in mijn hoofd en meer lichaamsbeweging. (hallo bijna iedere dag een uur wandelen)

Ik ben zelfs iedere dag gaan mediteren. Iedereen die mij een beetje kent en dit nu leest schiet spontaan in de lach! Marie Louise en mediteren????? Ja echt!! Even iedere dag 20-30 minuten écht een moment voor mijzelf en rust!

Een voordeel van dit alles is dat ik ook nog eens 10 kilo ben afgevallen. Zonder dat ik het gevoel heb dat ik hiervoor veel heb hoeven doen. Dus als ik het kan….dan kan jij het ook!

simpele tips om gezonder te gaan eten

Simpele tips om gezonder te eten

Als het gaat om eten, is er één ding waar we het allemaal over eens kunnen zijn: het is moeilijk om gezond te blijven. Daarom geloof ik ook nooit in een dieet, wanneer je dan weer “normaal” gaat eten kom je altijd weer aan.

Het is belangrijk om aanpassingen te doen die je eigenlijk je hele leven kunt volhouden. Alleen dan blijf je lekker in je vel zitten.

Gezond eten is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest. Het kan je humeur verbeteren, je energieker maken en je concentratie verhogen. Dus ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt.

Eet meer groente en fruit

Tja, deze is natuurlijk eigenlijk een inkoppertje van heb ik jou daar. Het eerste en belangrijkste advies is om meer groenten en fruit te eten.

Het is bekend dat groenten en fruit een overvloed aan vitamines en mineralen bevatten die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Probeer daarom bij elke maaltijd een portie groenten en fruit toe te voegen.

Je kunt bijvoorbeeld groenten in je omelet of smoothie gooien. Tomaat , avocado en sla toevoegen aan je boterham met kaas. Vervang vlees eens voor meer groente in je avondmaaltijd…win-win situatie.

Ennnn….voeg eens fruit toe aan je baksels. Deze laatste tip is niet per se mega gezond maar hé, alle beetjes helpen.

Zondigen zonder schuldgevoel

Maar wat als je af en toe wil zondigen? Geen probleem, het leven is tenslotte te kort om jezelf alles te ontzeggen. Het belangrijkste is om te weten wat je eet en hoeveel je ervan eet.

Probeer jezelf te beperken tot één zondig moment per dag. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds een stukje chocolade wilt eten, neem dan een klein stukje en geniet er echt van. Eet dus niet een hele zak M&M’s weg 😉

Ik ben bijvoorbeeld echt patatverslaafd. Heerlijk met lekker veel mayonaise. Nog steeds eet ik iedere week….en soms zelfs meerdere keren per week….”patat”.

Alleen meestal niet meer altijd uit de frituur maar uit de oven. Heerlijk gemaakt van verse aardappelen die lekker krokant worden. En dan heel soms verwen ik mezelf met verse patat uit de frituur. Je geniet er dan nóg meer van!

Ook gebruik ik heul veul minder mayonaise en kies ik vaker voor een beetje ketchup erbij. Het draait allemaal om balans!

Experimenteer met verschillende smaken en texturen

Een ander advies is om te gaan experimenteren met verschillende smaken en texturen. Gezond eten hoeft namelijk echt niet saai te zijn. Probeer eens een nieuwe groente, fruit of graansoorten uit.

Voeg ook lekkere specerijen toe aan je gerechten in plaats van alleen maar een snufje peper en/of zout.

Als je ons langer volgt dan weet je dat wij graag kruidig eten. Ik gebruik graag paprikapoeder, kerriepoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en chilivlokken. Maar er zijn echt zooooo veeeeeel specerijen, dus sla een kruidenla in en ga lekker aan de slag in de keuken.

Qua structuur is het ook lekker om verschillende soorten noten en zaden toe voegen aan je gerechten. Hier worden je darmen ook erg gelukkig van.

Tip: overdrijf niet qua specerijen! Té gekruid eten is ook niet goed voor je darmen.

Maak een gerecht met verschillende kleuren groenten en gebruik dan minder of geen vlees. Je zult verbaasd zijn hoe lekker gezond eten kan zijn.

Ik voeg vaker volkorenmeel toe aan mijn baksels, ik kies tegenwoordig vaker voor wilde rijst ipv witte rijst (ja zilvervliesrijst is gezonder maar dat vind ik echt niet lekker) en ik snack tegenwoordig vaker met worteltjes, komkommer, tomaatjes met een beetje hummus of frisse yoghurtdip.

simpele tips om gezonder te eten

Jan Willem maakt tegenwoordig ook heerlijke én gezonde pannenkoekjes met veel fruit en vezels.

In plaats van een zak chips neem ik nu in de middag een handje gemengde noten en soms ook gemengde noten met gedroogd fruit.

Is dat net zo lekker? Eerlijk is eerlijk…als je dit eenmaal gewend bent dan kan ik nu volmondig JA zeggen. Neem ik dan nooit meer chips? Natuurlijk wel…alleen nu max 1 keer per week in plaats van iedere middag. Ik neem dan ook niet een hele zak maar gewoon een klein schaaltje.

Water, water en nog eens water!

Tot slot…en voor mij persoonlijk was dit de belangrijkste omslag in mijn eet-drinkpatroon….zorg ervoor dat je genoeg water drinkt.

Water is essentieel voor een gezond lichaam en kan tevens helpen om hongergevoelens te verminderen. Probeer minstens 8 glazen water per dag te drinken en vermijd suikerrijke dranken zoals frisdrank en vruchtensappen.

Vind je water saai? Wat ik me overigens erg goed kan voorstellen, voeg dan fruit, kruiden en eventueel groente toe. Zo krijgt je water toch een lekker smaakje zonder dat je extra calorieën binnenkrijgt.

Gaat het jou lukken om gezonder te gaan eten?

Gezonder eten hoeft niet moeilijk of saai te zijn. Door meer groenten en fruit te eten, af en toe te zondigen, te experimenteren met verschillende smaken en texturen en genoeg water te drinken, kun je je lichaam én geest verbeteren.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en ontdek hoe lekker gezond eten kan zijn!

5 x Gezonde(re) recepten

Ik heb 5 van mijn favoriete gezonde(re) recepten in overzicht gezet voor je.

Krieltjes traybake met kruidige kip

traybake met krieltjes en gekruide kip

Wraps met ham en pittige sla

wraps met ham en pittige sla

Gezonde roerbak met paksoi en paprika

Gezonde roerbak met paprika en paksoi

Orzo in tomatensaus met gegrilde groente

Thaise noedelsalade met pittige kip

Thaise noedelsalade met kip en seroendeng

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken