Column: genieten van de nazomer. Voor het nieuwe nummer van het magazine Lekker Doen van Dirk Supermarkten heb ik weer een nieuwe column mogen schrijven. Deze keer gaat het over genieten van een heerlijke nazomer.
Column: genieten van de nazomer
De nazomer! Ik houd echt van de nazomer en vooral van nazomeravonden. Het is dan niet té warm en ook zeker niet té koud. Je kunt alsnog heerlijk buiten eten en borrelen. Wanneer je het koud krijgt trek je een trui aan, kaarsjes aan en misschien heb je wel ruimte voor een warm vuurtje.
Gelukkig hoef je geen fortuin uit te geven om te kunnen genieten van de nazomer. Hoewel de prijzen (flink) stijgen, zijn er genoeg manieren om smakelijke maaltijden op tafel te zetten zonder je budget te overschrijden. De nazomer leent zich uitstekend voor buiten koken en/of eten.
Laat de bbq dus gerust overuren maken 😉 Kies voor betaalbaar vlees en vul je bord verder aan met kleurrijke en betaalbare groenten uit het seizoen. Dat is meteen ook de grootste tip die ik je kan geven. Kook echt met producten uit het seizoen. Om je avondmaaltijd compleet te maken bak je er wat gekruide mini krieltjes bij. Zo zet je zonder al te veel moeite een heerlijke en vooral betaalbare avondmaaltijd op tafel.
Wil je een gezellige nazomerborrel houden met je gezin, vrienden of familie dan hoeft dit ook geen vermogen te kosten. Haal een betaalbare fles wijn, wat huismerk borrelnootjes, huismerk chips, serveer er worteltjes, komkommer en reepjes paprika bij. Maak een frisse dip door Griekse yoghurt te mengen met peper, zout, knoflookpoeder, citroensap en gedroogde oregano en smullen maar!
Dus laat je niet ontmoedigen door de stijgende prijzen. Ga naar buiten, geniet van de nazomer en vier het leven! Zelfs met een beperkt budget kun je heerlijk eten op tafel zetten en ontspannen met je dierbaren.
In de nazomer is broccoli altijd heel goed verkrijgbaar en daarom heb ik een heerlijk recept voor je wat low budget is en ontzettend snel op tafel staat. Namelijk noedels met broccoli in zwarte pepersaus.
Recept noedels met broccoli in zwarte pepersaus
Noedels in zwarte pepersaus met broccoli
Ingrediënten
- 1 stronk broccoli in roosjes gesneden (vrij grote stronk gebruiken)
- 300 gram gehakt
- 1 pak woknoedels
- 1 ui in dunne halve ringen gesneden
- 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
ZWARTE PEPERSAUS
- 5 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels sojasaus lichte sojasaus gebruiken
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels rijstazijn ook wel sushi azijn genoemd
- 1/2 theelepel witte peper
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- snuf pul biber of snufje chilivlokken
EXTRA'S
- 4 eieren
- 50 gram (gezouten) pinda's fijngehakt of gevijzeld (ook lekker zijn cashewnoten)
Instructies
- Meng in een schaaltje alle ingrediënten voor de zwarte pepersaus.
- Kook de broccoli beetgaar in 3-4 minuten. Maak tevens de woknoedels volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Giet beide af en laat even staan. (ik giet ze samen tegelijk af…scheelt weer afwas)
- Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Fruit de uien kort met de knoflook en gember. Voeg het gehakt toe en bak tot het gehakt goudbruin en gaar is. Voeg dan de noedels en broccoli toe en bak nog even kort mee. Giet de zwarte pepersaus erbij en verwarm kort mee.
- Bak de eieren en serveer de noedels met de gebakken eieren en fijngehakte pinda's of cashewnoten.
- TIP: gebruik voor de zwarte pepersaus wel het liefst versgemalen zwarte peper. Dit is net iets grover dan gemalen zwarte peper. Zowel de structuur als de smaak is lekkerder in dit gerecht.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken