Chocolade cupcakes met dadels en kokos. Dit keer heb ik redelijk gezonde chocolade cupcakes gemaakt. Cupcakes die je zonder schuldgevoel kunt eten. Eet ze als ontbijt of als tussendoortje.
Ze zijn ook gewoon lekker als toetje. Misschien kan je dan een iets minder gezonde keuze maken en er nog een toef slagroom op spuiten 😉
Dadels in je cupcake
Ik houd van suiker en ik houd van lekker zoet! Daarom doe ik niet mee aan hypes om suiker te vervangen voor zogenaamde “betere suikers”. Ik geloof er ook niet zo in. Wanneer je alles met mate eet dan is het wat mij betreft helemaal niet erg om af en toe een mega zoete (ongezonde) cupcake naar binnen te werken.
Voor deze cupcakes heb ik echter een keertje geen gewone suiker gebruikt. Deze cupcakes worden gezoet met een dadels en honing. Volgens men is dit gezonder, dus daarom mijn intro dat je ze zonder schuldgevoel kunt eten 😉
Ook lekker zijn dadelballetjes met kaneel of dadelballetjes met sinaasappel. Ook die kan je geheel zonder schuldgevoel naar binnen werken.
Door het dadel-honing mengsel krijg je heerlijke smeuïge cupcakes.
Welke dadels gebruiken
Ik ben niet een enorme liefhebber van dadels. Tenzij het hele zachte en smeuïge dadels zijn. Tja, je bent een luxepoes of niet. Zelf eet en gebruik ik daarom graag Medjoel dadels.
Deze dadels zijn groter en zachter dan de standaard dadels uit de supermarkt. Helaas zijn ze ook een stuk duurder. Je kan deze cupcakes echter ook maken met “gewone dadels”.
Medjoel dadels zijn tegenwoordig vaak wel te koop bij de supermarkt. Mocht je ze daar niet kunnen vinden dan kan je ook altijd bij een Turkse supermarkt kijken of koop ze online.
Specerijen in de chocolade cupcakes
De chocolade cupcakes met dadels breng ik niet alleen op smaak met cacaopoeder. Om de cupcakes een beetje een kruidige smaak te geven gaat er ook nog kaneelpoeder en gemberpoeder door het beslag.
Een snufje zout zorgt ervoor dat alle smaken nog beter tot hun recht komen. Wil je liever geen zout gebruiken? Dan kan je uiteraard het zout ook gewoon weglaten uit het recept.
Recept chocolade cupcakes met dadels en kokos
Chocolade cupcakes met dadels en kokos
Equipment
- 1 muffin/cupcake bakblik
- 9 muffin/cupcake papiertjes
Ingrediënten
- 250 gram dadels ontpit (zelf doen of kant en klaar)
- 125 gram bloem
- 25 gram geraspte kokos + een beetje meer ter garnering
- 75 gram chocoladedruppels
- 2 eieren
- 1 kopje espresso
- 125 mililiter kokosmelk
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels honing flinke eetlepels
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 zakje bakpoeder
- snuf zout
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 eetlepels cacaopoeder
Instructies
- Vul een muffin/cupcake vorm met muffin/cupcake papiertjes. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de dadels in een klein steelpannetje. Voeg de kokosmelk, espresso, honing, cacaopoeder en vanille extract toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Meng ondertussen in een mengkom de bloem, bakpoeder, geraspte kokos, chocoladedruppels, zout, kaneelpoeder en gemberpoeder.
- Pureer het "dadel mengsel" en de olie met een staafmixer fijn. Let op!!! Het is heet, dus doe dit voorzichtig!
- Klop in een andere mengkom de eieren luchtig. Het mengsel moet lichtgeel/wittig van kleur worden.
- Schep het dadel mengsel door het bloemmengsel en spatel daarna de het eimengsel voorzichtig erdoorheen. Niet te lang mengen.
- Schep het beslag in de vormpjes tot het randje. Bestrooi eventueel met een beetje extra geraspte kokos. Bak de cupcakes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Check met een sate prikker of de cakejes gaar zijn. De sateprikker moet er dan schoon uitkomen.
- Laat de cupcakes afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!
Chocolade cupcakes met dadels en kokos
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken