Wat een fantastisch weer hebben we de afgelopen dagen gehad en wat is dat toch ontzettend genieten. Deze heerlijke ceasar salade is echt de perfecte zomersalade en ideaal om op een warme zomeravond te eten. Een ceasar salade is super makkelijk om zelf te maken en met dit recept wil ik je laten ervaren dat je nooit meer een kant en klare salade wilt eten. Serveer de salade met een heerlijk koude witte wijn of rosé…voetjes omhoog en genieten maar!
Recept ceasar salade
Ingrediënten
- 1 krop romaine sla gewassen en gedroogd
- 100 gram ontbijtspek
- 4 eieren hardgekookt
- parmezaanse kaas
- 1 eetlepel mayonaise
- 1/2 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel worcestersaus
- 1 tl kapertjes
- 1 tl witte wijnazijn
- 1 ei
- 50 milliliter olijfolie
- tabasco
- 1 theelepel suiker
- 1/2 stokbrood
- olijfolie + olijfolie extra vierge
- zeezout en zwarte peper
- 3 teentjes knoflook
- 2 kipfilets
Instructies
- Begin met het koken van de eieren. Kook deze hard in 6 minuten. Bak de ontbijtspek knapperig en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi de kipfilets met zwarte peper en zeezout en bak deze op een grillpan goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en snijd dan de kipfilets in stukjes.
- Maak de dressing: meng 1 eetlepel mayonaise met een 1/2 tl mosterd, 1/2 tl worcestersaus, 1 tl kappertjes, 1 tl witte wijnazijn, 1 ei (rauw), flinke snuf peper/zout, 50 milliliter olijfolie mild, paar druppels tabasco en 1 tl suiker. Zet de dressing even in de koelkast.
- Ga verder met het maken van de croutons: Snijd van een 1/2 vers stokbrood de onderkant. Snijd dan het stokbrood in kleine stukjes van ongeveer 1,5 cm en leg deze in een mengkom. Vijzel 3 teentjes knoflook fijn met 4 eetlepels olijfolie mild, 4 eetlepels olijfolie extra vierge, een flinke snuf zwarte peper en zeezout. Zeef de knoflook olie over het stokbrood en meng de stukjes stokbrood met je handen goed door de olie. Leg de stokbroodjes stukjes op een bakplaat en bak ze een paar minuten onder de grill tot deze mooi goudbruin zijn. Je kan ze eventueel ook goudbruin bakken in een koekenpan.
- Leg de bladeren romaine sla in een grote schaal of bord en bestrooi met een klein beetje van de ceasar dressing. Leg op de sla de stukjes gegrilde kip, de eieren (door de helft gesneden), de knapperige ontbijtspek en de knoflook croutons. Breng naar smaak meer van de ceasar dressing aan en rasp er naar smaak Parmezaanse kaas overheen. Eventueel kan je ook nog wat extra zwarte peper er overheen strooien.
Ceasar salade zelf maken
Schrik niet van de enorme ingrediënten lijst. Het zijn veelal producten die je, als je veel kookt, standaard in je keukenkastje hebt staan. De dressing voor deze salade is ook lekker als dipsaus voor chips. Voel je dus vrij om bij deze salade gewone chips te serveren. In restaurants krijg je ook altijd chips of frietjes erbij geserveerd. Ik moet zeggend dat wij genoeg hadden aan alleen de salade. Dit kwam misschien ook wel omdat het echt bloedheet was buiten en je dan toch minder honger hebt dan normaal. Beaudine vond deze ceasar salade echt super lekker en vroeg of we dit niet iedere avond voortaan kunnen eten. Dat gaat mij persoonlijk iets te ver maar hij komt zeker vaker op het menu te staan.