Ken je die heerlijke zachte focaccia broodjes van La Place? Deze zachte broodjes met tapenade en mozzarella zijn daarop geïnspireerd. In plaats van tomatenpuree, tomaat en gewone kaas gebruik ik alleen voor dit recept tapenade en mozzarella. Deze broodjes zijn eigenlijk uit pure luiheid ontstaan. We hadden geen brood meer in huis en ik had echt totaal geen zin om boodschappen te gaan halen. Het stormde buiten en het was echt weer om juist heerlijk warm binnen te blijven.
Wel hadden we nog heel veel olijven, mozzarella en tapenade over van het “snack weekend”. Toen bedacht ik me dat ik van focaccia deeg ook lekkere zachte broodjes kon maken. Zo hoefde ik de tapenade en olijven niet weg te gooien en aten we ook nog eens lekker. Het deeg voor de broodjes is ontzettend simpel om te maken. Het recept heeft alleen wat tijd nodig omdat het deeg 2x moet rijzen. Wij aten deze broodjes tussen de middag maar de broodjes zijn ook lekker bij bijvoorbeeld soep of pasta. Eigenlijk zijn dit dus gewoon mini focaccia’s.
TIP: welke tapenade en olijven je gebruikt maakt niet uit. Gebruik gewoon wat jij lekker vindt!
recept zachte broodjes met tapenade en mozzarella
Zachte broodjes met tapenade en mozzarella
Equipment
- 2 bakplaten
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1,5 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker of honing
- 300 milliliter lauwwarm water
- 1,5 zakje gedroogde gist
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eidooier
EXTRA INGREDIËNTEN
- 125 gram tapenade naar keuze
- 1 bol mozzarella
- olijven optioneel
- Parmezaanse kaas optioneel
- pul biber of chilivlokken (optioneel)
- zonnebloemolie
Instructies
- Doe 300 milliliter lauwwarm water in een mengkom met 1,5 zakje gedroogde gist en 1 el suiker (of honing) en laat dit 10 minuten staan. Meng ondertussen de bloem met zout en in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en giet het water-gist mengsel erin samen met de zonnebloemolie, olijfolie en eidooier. Meng steeds wat meel in het water en kneed daarna het deeg goed door. (minimaal 10 minuten) Uiteindelijk moet je een soepel ietwat plakkerig deeg hebben. Vet een mengkom in met wat zonnebloemolie en leg het deeg erin. Dek af met een warme theedoek en laat 60 minuten rijzen. (je kunt dit deeg ook heel simpel in een keukenmachine maken….dit scheelt je een hoop kneden)
- Als het deeg klaar is met rijzen zet dan de oven aan op 210 graden. Leg een stuk pakpapier op twee bakplaten. Smeer je handen in met een klein beetje zonnebloemolie. Verdeel het deeg in 8 bolletjes. Bol deze eerst iets op en druk daarna tot plattere broodjes. Leg 4 "broodjes" op iedere bakplaat.
- Verdeel over ieder broodje 1 flinke tl tapenade en smeer dit voorzichtig met je handen uit. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel ook dit over de broodjes. Besprenkel met een klein beetje extra vierge olijfolie en bestrooi eventueel met wat extra geraspte Parmezaanse kaas, snufje pul biber (chilivlokken) en verdeel er wat gehalveerde olijven overheen.
- Laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen. Bak vervolgens de zachte tapenade broodjes in 10/15 minuten in de oven tot deze goudbruin zijn geworden.
- Laat de broodjes eventjes afkoelen.
TIP: deze broodjes zijn ook ontzettend lekker om te vullen met bijvoorbeeld een tonijnsalade, Italiaanse pulled chicken of kruidenroomkaas met sla. Er komen binnenkort dus nog veel meer recepten met deze broodjes op de blog.
broodjes met tapenade a la La Place: stap voor stap
andere lekkere recepten met brood
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
ZOET-PITTIGE PULLED CHICKEN SANDWICH:
BROODJE PITTIGE MAKREEL MET KOMKOMMER IN ZUUR:
BROODJE KRUIDIGE ITALIAANSE KIP:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken