Voor dit broodje makreel in pittige tomatensaus met zuur mag ik Jan Willem ‘s nachts wakker maken. Jan Willem eet heel graag van die kant en klare blikjes makreel in tomatensaus maar die lucht die daar vanaf komt. Mensen, dat is echt niet te doen! Zodra hij dat blikje open maakt, rennen ik en de kids zowat van tafel. Vreemd, want we eten namelijk wel allemaal graag makreel en ook makreel uit blik. Amaranthe eet zelfs met gemakt in haar eentje een hele gerookte makreel weg. Omdat de liefde van de man toch nog steeds door de maag gaat, maak ik met liefde voor Jan Willem zelf makreel in pittige tomatensaus.
Ondanks dat ik de kant en klare blikjes makreel in tomatensaus echt niet lekker vind, eet ik deze zelfgemaakte variant wel heel er graag. De kids overigens niet, die vinden het te pittig en te tomaterig. (geen goed Nederlands, i know)
recept broodje makreel in pittige tomatensaus met zuur
pittige makreel in tomatensaus met zuur
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediΓ«nten
- 400 gram gerookte makreel ik gebruik filet, daar zijn de graatjes al bijna allemaal uit
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1/2 rode peper fijngehakt
- 1 theelepel sambal oelek flinke theelepel
- 1 tomaat in hele kleine stukjes gesneden
- 1,5 theelepel suiker
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 maggiblokje zo'n klein vierkant blokje
- 2 eetelepels tomatenpuree
- 150 milliliter water
- 1/2 theelepel trassi
- 4 dikke sneeΓ«n brood of ander soort brood
ZUUR
- 3/4 komkommer in dunne plakjes gesneden
- 1/2 rode ui in dunne plakjes gesneden
- 4 eetlepels sushi azijn
- 1 eetlepel suiker
- flinke snuf zout
- snuf vers gemalen zwarte peper
Instructies
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui met rode peper en een snuf peper en zout. Voeg de knoflook, stukjes tomaat, trassi, maggi, sambal oelek, tomatenpuree en suiker toe. Bak dit even kort mee (1 min.) Voeg het water toe en laat ongeveer 7 minuten zachtjes koken. De saus moet gaan indikken.
- Pluk ondertussen de makreel en zorg dat alle graatjes verwijderd zijn. Voeg de makreel toe aan de pittige tomatensaus en bak nog even 1 tot 2 minuten op hoog vuur mee. Leg de makreel in pittige tomatensaus op een bord en laat afkoelen in de koelkast.
- Maak ondertussen ook het zuur klaar. Hiervoor meng je alle ingrediΓ«nten en zet dit een half uurtje in de koelkast. (ik meng het na een kwartiertje nog even door)
- Besprenkel eventueel de boterhammen en grill ze kort. Beleg met de pittige makreel. Leg daarop het zuur en aanvallen maar.
TIP: ik koop zelf makreelfilet omdat ik dat makkelijker vind werken en sneller π Bijna alle graatjes zijn er dan namelijk al uit. Het is wel een stuk duurder dan wanneer je een hele gerookte makreel haalt.
pittige makreel
Nu kiezen wij er vaak voor om deze pittige makreel in tomatensaus op brood te eten maar met rijst is ook echt heel erg lekker. Binnenkort komt er op de blog ook nog een warm recept met makreel in tomatensaus. Dat is ook echt heerlijk! Ben je nu geen makreel liefhebber, je kan natuurlijk ook altijd een tonijnsalade maken. Voor de zekerheid heb ik een foto gemaakt van het bouillonblokje wat je nodig hebt. Dit zijn echt de “ouderwetse blokjes”. Ik gebruik ze ook vaak om Surinaamse bami te maken of voor pulled chicken.