Als er één soep is die hier thuis altijd goed in de smaak valt, dan is het wel een bloemkoolsoep. Met dit bloemkoolsoep recept staat er in 25 minuten een romige, milde soep op tafel. Wanneer bloemkolen in het seizoen zijn, dan staat deze soep bij ons bijna wekelijks op tafel.
Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om deze soep te maken. Bloemkool, ui, knoflook, paar specerijen zoals komijn en koriander, en kookroom. Bloemkool is natuurlijk een ontzettend veelzijdige groente! Naast deze heerlijke soep kun je er bijvoorbeeld ook een heerlijke traybake met bloemkool en aardappel mee maken.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Zo maak je deze romige bloemkoolsoep
- Toppings voor de soep: zo maak je het extra lekker
- Veelgestelde vragen
- Wat eet je bij bloemkoolsoep? Onze favoriete combinaties
- Nog meer lekkere bloemkoolsoep recepten

Zo maak je dit romige bloemkoolsoep recept
Deze romige bloemkoolsoep is echt zo simpel dat je hem ook op een drukke dag makkelijk maakt. Je bakt eerst kort uien met knoflook aan (tot glazig). Daarna bak je de bloemkoolroosjes mee samen met komijnpoeder en korianderpoeder. Durf ook eens te variëren met andere specerijen. Ook lekker is namelijk Vadouvan, dragon, ras el hanout, fajita-kruiden of kerriepoeder.
Vervolgens kook je in 15 minuutjes de bloemkool gaar, pureer je de soep met een staafmixer en roer je de kookroom erdoorheen. Geen poespas, geen gedoe! Gewoon heerlijk genieten van een kom warme soep!

Recept bloemkoolsoep
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1 bloemkool in roosjes gesneden (tussen de 500-650 gram aan roosjes)
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
- 750 milliliter water
- 250 milliliter kookroom
- 1 groentebouillonblokje
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- peper naar smaak
- zout naar smaak
- 7 gram peterselie fijngehakt
- 200 gram gerookte spekblokjes optioneel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- chili vlokken optioneel
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verhit de olie in een soeppan. Fruit kort de uien glazig aan. Voeg de bloemkool, knoflook, korianderpoeder, komijnpoeder en verkruimeld bouillonblokje toe. Bak kort mee. Ongeveer 1 minuut.
- Voeg het water toe, breng aan de kook, zet het vuur iets zachter en laat 15 minuten zachtjes met de deksel op de pan koken.
- Wanneer de soep kookt, bak dan eventueel de spekblokjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Roer de kookroom erdoorheen.
- Breng de bloemkoolsoep op smaak met peper en/of zout naar smaak.
- Verdeel de soep over 4 kommen, bestrooi met peterselie, eventueel een snufje chilivlokken en de krokant gebakken spekjes. Eet smakelijk!
Notities
Voedingswaarden
Toppings voor de soep
De soep is al heerlijk zoals hij is, maar met een lekkere topping maak je het nóg veel lekkerder!
- Krokant gebakken spekjes – geeft een lekkere bite en zoutige smaak
- Gekookt ei – voor een romige bite
- Hamblokjes of gerookte kipfiletblokjes – maakt de soep lekker vullend
- Verse peterselie of bieslook – geeft kleur en een aardse smaak
- Croutons – lekker knapperig
Veelgestelde vragen over dit bloemkoolsoep recept
Ja, dat kan prima. Is juist lekker want alle smaken trekken dan goed in. De soep blijft in de koelkast 2-3 dagen goed. Verwarm hem rustig op met eventueel een klein scheutje water of room.
Zeker! Ik maak hem zelf ook lactosevrij. Gebruik in plaats van gewone kookroom een plantaardige kookroom of kokosmelk.
Bloemkool bevat veel vezels en vitamine C. In dit recept gebruik ik geen aardappel of bloem als bindmiddel, wat het lichter maakt. Vervang de kookroom voor een light variant. Meer informatie over de voedingswaarden van bloemkool vind je op het Voedingscentrum.
Is je bloemkoolsoep te dik? Voeg dan een klein scheutje water, bouillon of extra kookroom tot het de gewenste dikte heeft. Is de soep juist te dun? Laat hem dan even inkoken zonder deksel op de pan. Zo krijg je alsnog een mooie, romige structuur.
Wat eet je bij deze romige bloemkoolsoep
Ik serveer bij deze soep graag afbakbroodjes of stokbrood met kruidenroomkaas. Wil ik iets meer uitpakken dan maak ik er soms ook een zelfgemaakte kaas-uienbrood bij of bak ik een lekkere plaattaart met courgette. Een gewone ham-kaas tosti is er overigens ook lekker bij. Op deze manier heb je gewoon een heerlijke complete avondmaaltijd.
Nog meer lekkere bloemkoolsoep recepten
Is dit romige bloemkoolsoep recept in de smaak gevallen en smaakt het naar meer? Probeer dan ook eens onze bloemkoolsoep met kerrie, dat is echt een smaakbom. Ook erg lekker is de bloemkoolsoep met zoete aardappel en gele curry, daarmee zet je een heerlijk kruidige soep op tafel. Wil je liever iets fris van smaak? Maak dan de bloemkoolsoep met pastinaak en venkel.

Ik hoop dat dit bloemkoolsoep recept bij jou net zo vaak op tafel komt als bij ons thuis. Veel kookplezier en eet smakelijk! Laat ons vooral weten hoe hij bij jou in de smaak viel.