Ovenschotel met prei, paprika en pittig gehakt

Ovenschotel met prei, paprika en pittig gehakt
Deel met je vrienden:

Deze ovenschotel met prei, paprika, pittig gehakt en aardappelpuree is eigenlijk een soort pizza maar dan in een andere vorm. Je snapt denk ik wel wat ik bedoel als je hem geproefd hebt. Er is trouwens één voordeel aan het najaar en dat is dat je dus lekker vaak een ovenschotel kan maken. Ondanks dat dit echt een winterse ovenschotel is, krijg je wel een vakantiegevoel van dit gerecht. Dat komt door de gedroogde oregano die ik eroverheen gestrooid heb. Over vakantie gesproken….over 2 weken gaan Jan Willem en ik samen een weekendje naar Lissabon. Een heel weekend met ontspanning en lekker eten! Daar heb ik toch zoveel zin in. Mocht je nog leuke adresjes weten om in Lissabon te eten, dan houden wij ons aanbevolen. 

Recept ovenschotel met prei, paprika en pittig gehakt

ovenschotel met prei, paprika en pittig gehakt

4.75 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 prei gewassen en fijngesneden
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 200 gram tomaten passata
  • 1/2 theelepel chilipoeder optioneel
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 1,5 theelepel kerrie masala
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 75 gram geraspte extra belegen kaas
  • 1/2 eetlepel suiker
  • flinke snuf gemalen zwarte peper en zout

aardappelpuree

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in kleinere stukken gesneden
  • 100-150 milliliter Melk
  • 30 gram roomboter
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • flinke snuf gemalen zwarte peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht. Kook de aardappels gaar en giet de aardappels af. Stamp met 100 tot 150 milliliter melk, 30 gr roomboter, een flinke snuf vers gemalen zwarte peper, snuf zout en een 1/2 tl nootmuskaat tot een smeuïge puree. (begin eerst met 100 ml melk...meer toevoegen kan altijd nog)
  • Als de aardappels koken maak je ondertussen alvast het pittige groenten-gehakt mengsel klaar. Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit hierin de uien met de rode peper, knoflook, rode paprika, 1,5 tl komijnpoeder, 1,5 tl kerrie masala, 2 tl paprikapoeder en 1/2 tl chilipoeder tot de uien zacht worden. Voeg het gehakt toe en bak dit goudbruin. Voeg dan de prei en 200 gram tomaten passata toe en bak dit 5-7 minuten zonder deksel.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter en leg op de bodem het pittige groenten-gehakt mengsel. Daarop de laag aardappelpuree en daaroverheen de geraspte kaas. Bestrooi met een klein beetje paprikapoeder, peper en gedroogde oregano. Bak de ovenschotel in 10 minuten goudbruin.

Winterse ovenschotel met prei

recept ovenschotel met prei, paprika, pittig gehakt, kaas en aardappelpuree
Deze ovenschotel zit bomvol groenten en is dus eigenlijk best wel gezond. Hahaha de puree en kaas tellen we dus niet mee. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het voor 4 personen toch best wel veel was. Hij vulde namelijk erg goed! 
recept ovenschotel met prei, paprika, pittig gehakt, kaas en aardappelpuree
Een vakantiegevoel met een maaltijd wat natuurlijk helemaal geen vakantiemaaltijd is. Wat kan een kruid toch veel doen voor je smaakbeleving. Ik vind oregano echt helemaal top! Tip: gebruik lauwwarme melk om te stampen. De melk wordt dan sneller opgenomen door aardappelen en daardoor krijg je een smeuïge aardappelpuree ipv een kleverige puree.